Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
TCL V Repre

Hokejové Plzni a pražské Dukle hrozí pokuty za nelegální reklamu

Praha - Hned několika sportovním klubům hrozí pokuta za nelegální reklamu. Nový loterijní zákon totiž od ledna zakazuje propagaci zahraničních sázkových kanceláří, které nemají v Česku povoleno podnikat a neplatí tu daně. Češi u těchto kanceláří ročně prosází až 6 miliard korun.

Ilustrační foto

Hráči hokejové Plzně nebo fotbalové Dukly Praha nosí na dresech loga zahraničních internetových sázkových kanceláří. Teď je musí rychle odstranit. "Pokud se Bwin nezaregistruje jako společnost, která má tady sídlo a platí tady daň z hazardu, tak je reklama zakázaná," upozornil náměstek ministra financí Tomáš Zídek.

Pokud by tedy logo hlavního sponzora z dresů Dukly nezmizelo, hrozila by klubu za každý odehraný zápas statisícová pokuta. Oba mančafty rozhodnutí ministerstva nepříjemně překvapilo. Sponzory totiž kvůli krizi hledají jen těžko.

"Na 95 procent dojde asi ke změně generálního sponzora i ke snížení rozpočtu hlavně na mládeži. A to je špatně," tvrdí generální ředitel Dukly Michal Šrámek. "Čekáme na to, jakým způsobem se k tomu postaví naši právníci, jaké doporučení bude z jejich strany," uvedl ředitel Plzně Václav Jáchim.

Jenže nový zákon neporušují jen sportovní kluby. Problémy můžou mít například i internetové servery. "Zase je to věc buď telekomunikačního úřadu nebo dalších příslušných zodpovědných úřadů, aby z toho vyvodily důsledky a dávaly pokuty," dodal Zídek.

Je nám líto, video expirovalo.
Reportáž Jakuba Linky a Vandy Kašové

Loterijní společnosti se ale brání. Třeba právě společnost Bwin tvrdí, že v Česku podniká na základě evropského práva. Změnou v české legislativě se tak podle ní nic nezměnilo. "Do loterijního zákona si legislativec může co chce, ale dokud zákon nebude v souladu s právem evropské unie, nemůže se to vztahovat na loterijní společnosti, které mají licenci v rámci EU," vysvětlil právní zástupce české pobočky bwin.com Jindřich Rajchl.

Ministerstvo financí už ale připravuje pro živnostenské úřady jednotlivých krajů manuál, jak mají při udělení pokuty postupovat a které firmy mají v Česku zakázanou reklamu.

Zdroj
ČT24

Hlavní zprávy

Nejčtenější články