Hokejové MS by se mohlo střídat se šampionátem do 23 let

Praha - Problémy s uvolňováním hokejistů ze zámořské NHL na každoroční mistrovství světa by mohlo vyřešit zavedení světového šampionátu pro hráče do 23 let, který by se konal jednou za dva roky místo klasického MS. Taková myšlenka zazněla na nedávném Světovém hokejovém summitu v Torontu, kde diskutovali vrcholní představitelé sportu o současnosti i budoucnosti hokeje a jeho problémech.

"Je to vize, jak současnou situaci řešit. Poprvé to zaznělo na fóru a teprve se uvidí, jakou to bude mít odezvu," uvedl generální sekretář Českého svazu ledního hokeje Martin Urban, který společně s prezidentem svazu Tomášem Králem, reprezentačním šéftrenérem Slavomírem Lenerem a Petrem Břízou zastupovali na čtyřdenním setkání Českou republiku.

V roce, kdy se konají olympijské hry, nestartují na následném MS na konci sezony nejlepší hokejisté z kanadsko-americké soutěže. Řada hráčů je unavená a ani kluby je příliš nechtějí uvolňovat. I proto v Torontu zazněla myšlenka, že by se v prvním a třetím roce čtyřletého cyklu uskutečnilo klasické a "plnohodnotné" MS, zato ve druhém a čtvrtém "jen" šampionát pro hráče do 23 let, který by doplnil v sezonním programu Světový pohár, respektive olympijské hry.

"Kdyby bylo ve čtyřech letech šest vrcholných akcí s hráči z NHL, bylo by to moc. Proto zazněla myšlenka, že v obou letech nebo alespoň v jednom - olympijském - by bylo mistrovství do třiadvaceti let," uvedl Urban.

Problémem je smlouva IIHF se společností Infront

Problémem této varianty je však skutečnost, že Mezinárodní hokejová federace (IIHF) má v současnosti uzavřenou smlouvu se společností Infront o podstoupení marketingových práv pro MS až do roku 2017. "Je pravda, že případná změna by vyžadovala vůli IIHF i Infrontu, aby se změny mohly uskutečnit," řekl svazový generální manažer.

Reprezentace sehraje v sezoně před MS 19 zápasů

Generální sekretář svazu informoval i o programu národního týmu na příští rok. Česká reprezentace by v nadcházející sezoně měla odehrát do začátku mistrovství světa 19 zápasů. Představí se tradičně na čtyřech turnajích seriálu Euro Hockey Tour, který se v dubnu uskuteční i v České republice, a poprvé se také zapojí do nového projektu Euro Hockey Challenge (EHCH), v jehož rámci se zástupci čtyř evropských velmocí v dubnu před šampionátem utkají s dalšími evropskými reprezentacemi.

"Zástupci dvanácti zemí se dohodli na převrácení nesystému přípravných zápasů v dubnu před mistrovstvím světa a vznikl dvouletý projekt s pracovním názvem Euro Hockey Challenge, v rámci kterého proti sobě budou hrát mužstva, která na sebe normálně v sezoně nenarazí," uvedl Urban. Prakticky všechny evropské země totiž každoročně před šampionátem hledají soupeře pro přípravu. Česko se příští rok v dubnu utká dvakrát s Norskem, Běloruskem a Švýcarskem. "Každý rok bude utvořené pořadí jedna až dvanáct, i když nebude stejný počet zápasů doma a venku a nebudeme hrát zdaleka se všemi soupeři," řekl Urban. Už nyní je také jisté, že v roce 2012 Česko nastoupí proti Německu, Slovensku a Lotyšsku.

Po roční přestávce se v Česku opět uskuteční České hokejové hry, které se znovu vrátí do dubnového termínu. Dějiště turnaje ale ještě nebylo určeno. Už nyní je jisté, že generálka na mistrovství světa čeká svěřence trenéra Aloise Hadamczika 27. dubna, kdy se v Praze utkají s Kanadou.

Program hokejové reprezentace v sezoně 2010/11:

Karjala Cup (Finsko):

11. listopadu: Česká republika - Švédsko (České Budějovice),

13. listopadu: Finsko - Česká republika (Helsinky),

14. listopadu: Česká republika - Rusko (Helsinky).

Channel One Cup (Rusko):

16. prosince: Finsko - Česká republika (Finsko),

18. prosince: Rusko - Česká republika (Moskva),

19. prosince: Česká republika - Švédsko (Moskva).

LG Hockey Games (Švédsko):

10. února: Švédsko - Česká republika (Stockholm),

12. února: Česká republika - Finsko (Stockholm),

13. února: Česká republika - Rusko (Stockholm).

Euro Hockey Challenge:

1. dubna: Norsko - Česká republika,

2. dubna: Norsko - Česká republika.

8. dubna: Bělorusko - Česká republika,

9. dubna: Bělorusko - Česká republika.

15. dubna: Česká republika - Švýcarsko,

16. dubna: Česká republika - Švýcarsko,

České hokejové hry:

21. dubna: Česká republika - Finsko,

23. dubna: Česká republika - Rusko,

24. dubna: Česká republika - Švédsko.

27. dubna: Česká republika - Kanada (Praha).

Mistrovství světa na Slovensku (Bratislava, Košice):

29. dubna až 15. května 2011.

Radost českých hokejistů
zdroj: ČTK autor: Radek Petrášek
Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články