Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Absa Cape Epic

Hokejové kluby si připomenou nedožité sedmdesátiny Ivana Hlinky charitativním projektem

Na konci ledna se více než třicet hokejových klubů z extraligy, první ligy, druhé ligy a univerzitní ligy zapojí do charitativního projektu "Legenda legendám", který připomene nedožité 70. narozeniny bývalého vynikajícího útočníka a úspěšného trenéra Ivana Hlinky. Všechny extraligové týmy odehrají první třetinu zápasů 40. kola ve speciálních dresech, na kterých bude portrét legendy daného klubu.

Charitativní projekt Legenda legendám
zdroj: ČTK autor: Vít Šimánek

Například Liberec si zvolil Jaroslava Nedvěda, Mladá Boleslav Jiřího Hrdinu, Pardubice Vladimíra Martince, Brno Vlastimila Bubníka, Třinec Radka Bonka, Sparta Jiřího Holečka nebo Kladno Eduarda Nováka. Prvoligový Havířov připomene nejlepšího českého hokejistu současnosti Davida Pastrňáka.

Všechny dresy budou následně vydraženy a peníze poputují na konto Nadačního fondu Ivana Hlinky, který podporuje bývalé i současné hokejisty v tíživé situaci.

Je nám líto, video expirovalo.
Hokejové kluby připomenou Hlinku i vlastní legendy

"Jsem přesvědčena, že Ivan by byl spokojený s tím, že projekty, kterými si připomínáme jeho památku, úzce souvisí s hokejem, sportem, který mu byl smyslem i náplní života," uvedla vdova Liběna Hlinková.

Na Hlinku při náboru dětí v Kladně zavzpomínal i Jaromír Jágr. "Charisma měl už jako hráč a samozřejmě to přenesl na mužstvo jako trenér. Každý trenér je specifický a vyznává něco jiného. U něj byla výhoda, že měl vrozenou autoritu. Já jsem ho moc hrát neviděl, ale pro spoustu hráčů, kteří byli o něco starší než já, byl vzorem. Byl kapitán nároďáku. To mělo obrovskou váhu. Franta Pospíšil a Ivan Hlinka, to byli opravdoví kapitáni," prohlásil Jágr.

Vybrat legendu na kladenský dres podle něj nebylo snadné. Volba padla na Eduarda Nováka. "Máme legend spoustu a bylo obtížné vybrat jednu na tento rok. Ty akce se budou opakovat i příští roky, tak věřím, že vyjde na každého. Máme to trochu složitější, protože během historie tady byli fakt skvělí hokejisti. Musíme se pokusit o to, abychom hráli co nejdéle extraligu, abychom to prostřídali," dodal Jágr.

Projekt "Legenda legendám" volně navazuje na akci "Legenda pomáhá", která se uskutečnila v roce 2017 a díky níž se ve prospěch nadačního fondu vybralo 1,75 milionu korun.

"Pokud by se nám nyní podařilo vybrat více než v prvním ročníku, byli bychom rádi," uvedla obchodní a marketingová ředitelka Brna Lenka Plšková. Kometa se totiž stejně jako před třemi roky na pořádání projektu aktivně podílí.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články