Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Hokejové kluby řeší finanční problémy, naplnit rozpočty je stále těžší

Praha – České hokejové kluby mají stále větší problémy s věřiteli. Nejhorší je situace v 1. lize, hned dva z tradičních celků – Ústí nad Labem a Havlíčkův Brod – čelí insolvenčnímu návrhu. V obou nejvyšších soutěžích se přitom už několik let snižují rozpočty.

Je nám líto, video expirovalo.
Dva prvoligové kluby čelí insolvenci, hokeji chybí peníze

Ústecké hokejisty už v průběhu neúspěšné sezony zneklidňovala situace v klubu. Velké části z nich dluží Slovan peníze za několik měsíců. Při platech okolo třiceti tisíc korun to pro hráče znamená často finanční problémy. "Máme závazky i vůči hráčům, kteří už v Ústí nepůsobí, je to nepříjemná situace," přiznává manažer Ústeckých Lvů Vladimír Evan.

Dva věřitelé už na klub podali insolvenční návrh. Za výstroj pro hráče chtějí zaplatit dva a půl milionu korun. Ale to je pouze část celkových dluhů. "Včera na představenstvu jsme se dohodli, že konkrétní výši částky nebudeme zveřejňovat," říká nový předseda představenstva klubu Jiří Zdvořáček. "Od roku 2010 rozpočet pravidelně klesá, v současnosti jsme na třiceti procentech původní částky," dodává Evan.

Podobné problémy však má i řada dalších klubů v první lize. Stejní dodavatelé chtějí poslat do úpadku i Havlíčkův Brod. "Předpokládám, že do konce příštího týdne by měla padnout dohoda a insolvenční návrh by se měl stáhnout," tvrdí předseda představenstva HC Rebel Milan Nedvěd a dodává: "S výjimkou dvou, tří klubů v první lize je to skoro u všech, prostě tam jsou finanční problémy."

Podle Zdvořáčka ale podobné problémy řeší i řada extraligových celků. "Ta situace není jednoduchá, nemyslím si, že by byla výrazně horší než v předchozích letech," míní mluvčí Českého svazu ledního hokeje Zdeněk Zikmund. "Otázkou je, jestli máme na to, abychom měli 14 klubů v nejvyšší a 14 v druhé nejvyšší soutěži," dodává.

Odborníky často zmiňovaná možnost řešení finančních problémů českého hokeje snížením počtu celků v profesionálních soutěžích však zatím naráží na odpor ze strany samotných klubů. Podle jejich zástupců může za problémy hlavně chudnutí sponzorů. Zvykání si na novou situaci bude ještě bolet, dodávají.

Zdroj
ČT24

Hlavní zprávy

Nejčtenější články