Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Ostrava - Jihlava

Hokejová reprezentace se připravuje na MS už i pod vedením Prospala

Praha - Šest týdnů před začátkem hokejového mistrovství světa se k české reprezentaci připojil i Václav Prospal, jenž je jedním z asistentů Josefa Jandače. Bývalý vynikající útočník žije s rodinou v Tampě, kde i trénuje mládež. I proto se ještě před šampionátem do zámoří vrátí, jeho svěřenci totiž postoupili do celonárodního finálového turnaje v kategorii do 16 i 18 let.

Václav Prospal
zdroj: ČTK/Honza Ján

"Teď jsem týmy předal asistentovi, ale na závěrečný turnaj do Pittsburghu na začátku dubna se vrátím. Je to všemi hodně sledovaná akce, tam musím být. To, že tam postoupily oba naše týmy do 16 i 18 let, je pro klub z Floridy velký úspěch," uvedl Prospal. O tom, že by se připojil k reprezentaci až po skončení turnaje, neuvažoval. "Věděl jsem, že kempy začnou takhle brzy. Výhodou je, že reprezentace má o víkendech volno, a vypadá to, že promeškám jen jeden trénink," podotkl kouč týmu Tampa Scorpions, jenž do Prahy přiletěl ve středu odpoledne.

Na ledě s reprezentanty byl dva dny. Do Česka ale přiletěl bez rodiny. Manželka a děti zůstaly v zámoří. "Tři z našich čtyř dětí chodí do školy, takže se nemůžou uvolnit," vysvětlil Prospal. Aby rodina vše zvládla, vystřídala jej v Tampě švagrová se synem a za měsíc se zapojí rodiče manželky. "Doma to bereme tak, že teď jsem čtrnáct dní na tripu. Jako když jsem byl hráč a jeli jsme do Kalifornie nebo na západní pobřeží," pousmál se Prospal.

S rodinou se uvidí v Pittsburghu. Do Tampy se ale vrátí až v závěru května po skončení světového šampionátu. Při pátečním tréninku v pražské Tipsport aréně byl na ledě hodně slyšet. Uděloval hráčům pokyny, upozorňoval je na chyby a povzbuzoval. "To bylo tím, že jsem z větší části měl trénink na starosti. Ve čtvrtek ho vedl Pepa (Jandač), takže to bylo jiné. Pepa ale po nás chce, abychom se, když něco vidíme, zapojili a klukům to říkali," vysvětlil.

Pro hráče se snažil připravit i řadu cvičení na malém prostoru. "První dva dny hodně bruslili, tak jsme to chtěli trochu zpestřit hrami na malém prostoru, které jsou fyzicky náročné. Často to dělám u nás s klukama. Je to na všechno - na hokejové myšlení, souboje, na uvolnění se, na přihrávky," uvedl Prospal. Dvojnásobný mistr světa, který odehrál v NHL téměř 1200 zápasů, může díky brzkému příletu do Prahy osobně fandit i mateřským Českým Budějovicím v boji o návrat do extraligy.

Je nám líto, video expirovalo.
Hokejisté se sešli před MS. Nechybí ani zástupce EBEL ligy

"Je to jedna z výhod působení u reprezentace, můžu vidět zápasy baráže naživo. Play-off mi uteklo. Jsem rád, že se tam Motor dostal, i když to nebylo jednoduché. Teď je před nimi obrovská výzva a příležitost, i když vím, že to nebudou mít jednoduché. Pardubice ani Karlovy Vary nechtějí sestoupit," řekl Prospal. Jihočeši mu ale postupem do baráže udělali velkou radost. "Je vidět, že tým jde správnou cestou, jak se navrátit sportovní cestou do extraligy. Myslím, že tam patří, a bylo by skvělé, kdyby to dokázali," dodal Prospal.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články