Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Následuje
Kooperativa NBL 2024/2025

Hokejová reprezentace potěšila hrou i vítězstvím nad Finy

Česká lehká hokejová jízda trenéra Radima Rulíka vstoupila do Švýcarských hokejových her výhrou v diváky zaplněné pražské O2 areně nad Finskem 2:1. Soupeř otevřel skóre z první a dlouho jediné nebezpečné akce před českou branku, v níž stál potřetí v kariéře spolehlivý plzeňský gólman Dominik Pavlát. V úvodu druhé třetiny pak Tomášek převedl českou převahu ve vyrovnávací gól a v poslední části hry po spolupráci výborně hrajících bratří Kovařčíků rozhodl zápas Ondřej. 

Seveřané, kteří na listopadovém domácím turnaji Karjala podlehli Čechům vysoko 3:7, vyhráli úvodní část zásluhou branky Aleksiho Saarely. Tomášek před 17 013 diváky vyrovnal v nástupu do druhého dějství, Ondřej Kovařčík pak svou první trefou v dresu reprezentačního A-týmu dokonal v polovině třetí třetiny obrat.

V pátek se čeští hokejisté přesunou letecky do Curychu, kde se odehraje zbývající program turnaje. V největším městě Švýcarska se v sobotu od 18 hodin utkají s domácím výběrem a v neděli od 13:00 završí vystoupení na turnaji zápasem se Švédy.

Český tým, který pro tento zápas vedl v roli kapitána zkušený útočník Červenka, byl od začátku aktivnější a jen první třetinu vyhrál na střely mezi tyče 11:3. Stránský mohl už ve druhé minutě otevřít skóre, když zakončoval ze slibné pozice mezi kruhy, jenže pouze do připraveného Säteriho.

O chvíli později měli Finové starosti při akci čtvrtého českého útoku s Flekem a bratry Kovařčíky, těžké chvilky ale přečekali bez úhony. Sami pak na začátku osmé minuty udeřili. Suomi se Saarelou jeli na osamoceného Janduse a první přesná střela na Pavlátovu branku znamenala po zdařilé kličce i první gól zápasu českému gólmanovi.

Kousalův pokus o přihrávku přesměroval Tyrväinen na tyčku vlastní branky, ale gólman Säteri si situaci bez větších potíží pohlídal betonem, což následně potvrdila i kontrola sudích u videa. V polovině třetiny pálil Voženílek, Säteri jeho pokus vytěsnil lapačkou. V 15. minutě ujel sám Ondřej Kovařčík, tváří v tvář Säterimu ale neuspěl.

Před přestávkou hrál národní tým první přesilovku, jejíž zbytek si přenesl do druhé dvacetiminutovky. V jejím úvodu vypálil nebezpečně Červenka, Säteri zastavil puk se štěstím ramenem. Pak už se ale zaplněné ochozy dočkaly – Pyrochta dlouhou přihrávkou od vlastní branky až na útočnou modrou čáru nachytal špatně střídající Finy, Kousal posunul rychle puk na Tomáška a ten krátkým bekhendovým blafákem vyrovnal.

Lammika pak na druhé straně vychytal Pavlát lapačkou, stejně se blýskl Säteri po Flekově souhře se zakončujícím Pyrochtou v přečíslení dvou na jednoho. Filippi se po Stránského nahrávce ocitl sám před Säterim, ale při pokusu o rychlé zakončení mu kotouč sklouzl z hole.

Následovala další přesilovka Čechů, Seveřané se však bez větších potíží ubránili. Jen chvilku po skončení početní převahy byl v šanci Červenka, ale Säteri byl znovu připravený. Na konci 37. minuty nebezpečně pálil Innala a odstartoval tlak hostů. Liedes a Ondřej Kovařčík měli šance ještě v posledních sekundách před přestávkou, gólmani měli znovu navrch.

V 45. minutě si první přesilovku v utkání zahráli i Finové, stavem však nepohnuli. Před polovinou třetího dějství tak dokonali obrat Češi. Po akci bratra Michala a jeho zblokovaném pokusu pohotově zametl puk do odkryté branky Ondřej Kovařčík a oslavil tak premiérovou branku v dresu národního týmu. Pak se krátce po sobě vylučovalo na obou stranách, změnu skóre to nepřineslo.

V 58. minutě nebezpečně pálil Lammikko, Pavlát však odolal. Finové sáhli záhy poté k odvolání gólmana, čehož mohl využít k pojistce Červenka, ale právě Lammikko ho fauloval. Hosté si ve zbytku zápasu přesto vytvořili ještě jednu velkou šanci: přečíslení dvou na jednoho zakončil Tyrväinen, Pavlát ale předvedl další výborný zákrok a udržel tak těsnou výhru, svou třetí ve stejném počtu reprezentačních start.

Jak to viděl trenér a hráči

Trenér Rulík přiznal, že to nebyl jednoduchý zápas. "Hlavně po první třetině, kdy jsme měli víc šancí a víc ze hry, ale nepovedla se nám vstřelit branka. Oni nám jednou ujeli a dali gól. Ale myslím, že jsme se drželi toho konceptu, co jsme chtěli. A jsem rád, že jsme zápas hlavně v domácím prostředí otočili. Bylo to vyrovnané, mohlo to dopadnout jakkoliv, ale myslím, že jsme si za tím šli a byla tam velká bojovnost hráčů a výborný výkon brankáře (Dominika Pavláta). Ten nás podpořil, nevypadávaly z něj kotouče. Škoda že jsme si nepomohli přesilovkou, ale zase jsme výborně sehráli oslabení v závěru. Těsná výhra, ale určitě cenná."

Dominik Pavlát byl rád, že dostal šanci v brance a že ji využil a pomohl týmu k výhře. "Odchytat tento zápas před tak skvělými fanoušky. To bylo něco neskutečného. Celý zápas jsem měl z toho husí kůži, jak fanoušci fandili a jak nám to lidi přáli. Myslím si, že jsme i hráli výborný hokej a splatili jsme to vítězstvím. Asi to byl můj nejlepší zápas před tak skvělou kulisou. Je to neskutečné."

Střelec prvního českého gólu David Tomášek uznal, že to byl těžší zápas, než na Karjala Cupu. "Byl to jiný zápas. Finové hráli výborně, velmi silové souboje, a byli připravení tak, jak jsme všichni čekali. Nikdo nemohl čekat, že to bude podobné jako na Karjale. Ale o to víc je cennější, že jsme šli za tím a možná i zaslouženě jsme vyhráli."

O reprezentačním debutu snů hovořil střelec vítězného gólu Ondřej Kovařčík. "Tohle byl pro nás bratrský debut snů, když jsme si mohli zahrát za nároďák s bráchou poprvé společně. Nenapadlo by nás, že celý zápas rozhodneme. Ale my jsme ho dobře odstartovali, měli jsme hodně šancí, zvedlo nám to sebevědomí a hrálo se nám dobře. Za tu aktivitu jsme pak byli odměněni. Brácha říkal, že jsem měl už tolik šancí, že mi nechtěl ani nahrávat, tak to vystřelil, ale naštěstí mě trefil a já jsem to tam potom dorazil."

Švýcarské hokejové hry, součást Euro Hockey Tour (Praha):

Česko – Finsko 2:1 (0:1, 1:0, 1:0)

Branky a nahrávky: 22. Tomášek (P. Kousal, Pyrochta), 50. O. Kovařčík (M. Kovařčík) – 8. Saarela (Suomi, Lammikko). Rozhodčí: Holm (Švéd.), Štolc (Švýc.) – Hynek, Ondráček (oba ČR). Vyloučení: 3:5. Bez využití. Diváci: 17.013.

Česko: Pavlát – Kundrátek, F. Král, M. Jandus, Pyrochta, Zábranský, Mašín, Knot, Ticháček – Řepík, M. Špaček, Červenka – M. Stránský, Filippi, D. Voženílek – P. Kousal, Tomášek, Lenc – Flek, M. Kovařčík, O. Kovařčík. Trenér: Rulík.

Finsko: Säteri – Eronen, Rissanen, Kemiläinen, Ohtamaa, Pokka, Winberg, Latvala, Leppänen – Saarela, Lammikko, Suomi – Pajuniemi, Ruotsalainen, Hakulinen – Pakarinen, Tyrväinen, Innala – Salomäki, Hyry, Mäenalanen – Liedes. Trenér: J. Jalonen.

Švýcarsko - Švédsko 2:4 (0:2, 1:0, 1:2)

Branky a nahrávky: 31. Thürkauf (Andrighetto, Fora), 51. Glauser (Andrighetto, Thürkauf) - 16. Strömwall (Folin, Pilut), 17. Tömmernes (O. Lang), 45. Strömwall (Andreasson, F. Berglund), 59. Wallmark (Pilut). Hlavní rozhodčí: Heikinnen (Fin.), Hribik (ČR). Vyloučení: 3:4. Využití: 1:0. Diváci: 5013.

Švýcarsko: Genoni - Loeffel, Marti, Fora, Geisser, Heldner, Frick, Glauser - Künzle, Haas, Andrighetto - Ch. Bertschy, Malgin, Thürkauf - Herzog, Corvi, Scherwey - Riat, Jäger, Biasca. Trenér: Fischer.

Švédsko: L. Johansson - L. Bengtsson, Lindholm, Berglund, Tömmernes, Folin, Pilut, Borgman - J. Olofsson, Wallmark, Sörensen – Strömwall, de La Rose, Andreasson - Sandin, Oscarson, Bristedt - Hartmann, Ehn, O. Lang - Wingerli. Trenér: Hallam.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články