Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Předvýběr.CZ Florbal MB - 1. SC TEMPISH Vítkovice

Hokejová osmnáctka podlehla Američanům jasně 0:3

Lappeenranta (Finsko) - Tým trenéra Jakub Petra utrpěl po páteční výhře nad outsiderem Dánskem (9:2) první ztrátu, úřadující vicemistři světa naopak poprvé bodovali. Na začátku turnaje totiž podlehli Švýcarsku 2:4. Další duel čeká český tým v pondělí proti domácímu Finsku.

Pavel Zacha
zdroj: ČTK autor: Pavel Paprskář

"Trochu jsme tápali v defenzivě. Je předpoklad, že takové mužstvo jako USA nás dostane pod tlak, a mně v zápase trochu chyběla defenzivní práce v obranném pásmu. Zejména od útočníků," řekl kouč Petr. "Druhá věc je, že jsme nedali ani branku a zahodili neuvěřitelné množství šancí. Byly tam dva samostatné nájezdy, neproměnili jsme přesilovku pět na tři. V takovém utkání je to trestuhodné," doplnil Petr.

Favorizovaní Američané, kteří na světových šampionátech osmnáctek byli desetkrát za sebou na stupních vítězů a z toho šestkrát slavili titul, se ujali vedení v deváté minutě. Při hře čtyř proti čtyřem se prosadil z dorážky Matthews. Vzápětí mohli vyrovnat Vopelka a Zbořil, Nedeljkovice ale nepřekonali.

Vaněček také odolával dalším šancím Američanů až do 22. minuty, kdy po Eichelově zadovce zakončil u brankoviště volný Milano. Vzápětí minul v šanci odkrytou branku Matthews, ale ve 24. minutě už to bylo 3:0 pro USA. Po Wegwerthově akci ještě zasáhl český gólman, ale z dorážky se prosadil Connor.

Američané byli při chuti a dvakrát v rychlém sledu zahrozil Eichel. Po faulech Collinse a Bjorka hráli Češi 49 sekund přesilovku pěti proti třem, ale Pastrňák trefil jen horní tyč. Další dvě možnosti na snížení nevyužil na konci druhé třetiny Vrána.

"Kdo udělá míň chyb, vyhraje. My jsme jich bohužel udělali víc a neproměnili některé vyložené šance. Jejich gólman nechytal špatně, ale měli bychom se víc tlačit do brány a získat víc dorážek," řekl útočník Jakub Vrána.

V úvodu závěrečné části krátce po skončení české přesilovky zaútočili Američané a Hanifin trefil tyč. Na druhé straně držel čistý štít Nedeljkovic i po úniku Kašeho ve 45. minutě i za dvě minuty po další Vránově možnosti v přesilovce, ve které pak Vaněček musel krýt Eichelův pokus.

Stav se už nezměnil, když ještě Vaněčkovi pomohla znovu tyč a v 57. minutě po návratu z trestné lavice nesebral americkému brankáři nulu ani v sólovém úniku Mašín.

Výsledky:

Skupina B:

USA - ČR 3:0 (1:0, 2:0, 0:0)

Branky a nahrávky: 9. Matthews (Dougherty, Fortunato), 22. Milano (Eichel, Tuch), 24. Connor (Wegwert, Glover). Rozhodčí: Ansons (Lot.), Öhlund (Švéd.) - Browne (Kan.), Lazarev (Rus.). Vyloučení: 5:4. Bez využití. Diváci: 2 523.

Sestava Česka: Vaněček - Pyrochta, Mašín, Rašner, Havlín, Mikliš, Zbořil - Karabáček, Zacha, M. Špaček - Vopelka, Pastrňák, J. Vrána - D. Kaše, R. Veselý, Chlapík - Ordoš, Černoch, Smejkal - Kuťák. Trenér: Jakub Petr.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy