Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Kooperativa NBL 2023/2024

Hokejová legenda Pospíšil slaví narozeniny

Praha - Dlouholetý reprezentační kapitán hokejové reprezentace František Pospíšil, který se narodil 2. dubna 1944, vybojoval s Kladnem čtyři ligové tituly, získal dvě Zlaté hokejky a na svém kontě má i tři tituly mistrů světa či olympijské stříbro. Svoji spolehlivou poziční hrou s perfektní schopností založit protiútok se navždy zapsal do srdcí sportovní veřejnosti. Odborníci u něj oceňovali, jak dokázal vést mužstvo plné osobností. Poprvé vystoupil v roce 1967 v dresu se lvíčkem na prsou. S Oldřichem Machačem vytvořil výborně se doplňující obrannou dvojici, která byla více než deset let oporou týmu. Pospíšil vynikal především svým důrazem a přehledem ve hře.

František Pospíšil
zdroj: ČT autor: ČT

"Hráči se respektovali. Vždy jsme se dohodli a to nám pomáhalo," vyjádřil se. Z turnajů MS, kterých odehrál jedenáct, si vedle tří zlatých přivezl i čtyři stříbrné a tři bronzové medaile. V letech 1972 a 1976 byl také dvakrát vyhlášen nejlepším obráncem turnaje a třikrát se jeho jméno objevilo v novinářském All star týmu. Od roku 1999 je jedním z třinácti Čechů zapsaných do Síně slávy Mezinárodní hokejové federace.

Pospíšil se zúčastnil i tří olympiád. Z Grenoblu, kde byl olympijský turnaj zároveň i mistrovstvím světa, a Innsbrucku přivezla reprezentace stříbro, ze Sappora bronz. Radost z poslední olympiády zkazila dopingová aféra, při které byl v Pospíšilově vzorku nalezen kodein, pozůstatek léků proti chřipce. Ten hráčům předepsal týmový lékař, neboť mužstvo, které se netajilo zlatými ambicemi, zdecimovala chřipková epidemie. Pospíšil sice nakonec po protestech výpravy vyvázl bez trestu, jeden vítězný zápas byl však anulován.

V roce 1978 se Pospíšil rozhodl odejít z reprezentace. "Prožil jsem v reprezentaci deset krásných let, ale už nejsem závislý na pocitu, zda v ní jsem, nebo ne. Nadešel čas a já jdu," podotkl. V domácí lize byl oporou Kladna, kam poprvé nastoupil v roce 1961. Kladenská Poldi v té době patřila k ligovým lídrům a také Pospíšilovou zásluhou získala v letech 1975 až 1978 čtyři tituly v řadě. Na závěr kariéry si Pospíšil zahrál jednu sezonu za německý Landshut. Poté začal pracovat jako trenér a i v této roli to dotáhl do reprezentace. Nejprve koučoval Kladno a Litvínov, v roce 1985 převzal spolu s Jánem Starším reprezentaci. Vedl reprezentanty mimo jiné na olympijském turnaji v Calgary, kde však československý výběr obsadil nelichotivé šesté místo.

Po různých trenérských zkušenostech si Pospíšil vyzkoušel i roli hokejového funkcionáře v Kladně. Právě koncem jeho sedmileté funkcionářské éry však kdysi nadprůměrné mužstvo marně hledalo silného generálního sponzora a propadlo se až na dno extraligy. Poté trénoval Louny, které přivedl z regionálního přeboru do třetí nejvyšší soutěže v zemi. Za své výkony byl dvakrát vyhlášen vítězem ankety Zlatá hokejka, a to v letech 1971 a 1972. Dvakrát byl i nejlepším ligovým nahrávačem.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články