Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
FORTUNA: NÁRODNÍ LIGA 2023/2024

Hokejová dvacítka si poradila na úvod MS s Nory

Buffalo - Česká hokejová reprezentace do dvaceti let porazila ve svém úvodním vystoupení na juniorském mistrovství světa v Lewistonu Norsko 2:0. Svěřenci trenéra Miroslava Přerosta se proti nováčkovi elitní divize MS prosadili ve druhé a třetí třetině. Tomáš Rachůnek otevřel skóre ve 34. minutě, Antonín Honejsek se prosadil v oslabení ve 45. minutě. Gólman Marek Mazanec se na výhře podílel 21 úspěšnými zákroky. Druhým soupeřem českých hokejistů v základní skupině B budou dnes od 22:00 SEČ hráči Kanady, kteří ve svém vstupním zápase porazili Rusko 6:3. Přímý přenos odvysílá ČT4.

Duel proti papírově nejslabšímu soupeři v první části turnaje byl od první minuty z českého pohledu bojem proti defenzivně hrajícímu protivníkovi. Oba celky si šance vypracovaly prakticky jen v přesilových hrách, kterých ale bylo poskrovnu. Mazanec i jeho protějšek Soberg byli ale pozorní. "Čekal jsem hodně těžký zápas a počítal s tím, že se dostanu za třetinu třeba jen k pěti zákrokům. To se pak hůř chytá. Nic těžkého jsem ale řešit nemusel," uvedl plzeňský brankář.

Tomáš Rachůnek:

"V naší skupině jsou tři silné týmy - Kanada, Rusko a Švédsko. Ale my máme také velmi dobrý tým. Chceme někoho překvapit. Teď už můžeme hrát uvolněně. Po Norech to z nás spadlo. První utkání je vždycky nejpodstatnější."

Po střelecky vyrovnané první třetině Češi ve druhé části zápas ovládli, vedoucího gólu se však dočkali až ve 34. minutě, kdy se prosadil po Honejskově vyhrané buly Rachůnek. "Na střídačce jsme se dohodli, že to takhle zahrajeme. Známe se dlouho, hrávali jsme spolu ve Zlíně," uvedl Honejsek pro hokej.cz. Jeho slova potvrdil i Rachůnek. "Je těžké hrát první zápas na turnaji zrovna proti Norsku. Bylo důležité, že jsme se dostali do vedení. Jinak by to bylo ještě těžší," podotkl Rachůnek.

Uklidňující druhý gól přišel až ve třetí části, kdy se při Sedlákově vyloučení prosadil po samostatné akci Honejsek. Následně byl pak vyhlášen nejlepším hráčem zápasu.

Slováci vydřeli výhru nad Němci

Hokejisté Slovenska do dvaceti let porazili ve svém úvodním zápase Německo 2:1 v prodloužení. Němci si tak na šampionátu připsali již druhou porážku, na úvod turnaje nestačili ve skupině A na Švýcary (3:4). Ani tentokrát přitom nebyli výrazně horším týmem, v první a druhé třetině měli dokonce výraznou střeleckou převahu. Gólman Dominik Riečický ale podal velmi dobrý výkon, připsal si 47 úspěšných zákroků a v závěru první části dokonce zlikvidoval i trestné střílení Toma Kühnhackla. Košický brankář kapituloval pouze v závěru druhé třetiny, kdy jej překonal Hauner a vyrovnal na 1:1. Rozhodlo se v prodloužení, ve kterém Marek Hrivák potrestal faul Thomase Brandla.

Výsledky mistrovství světa hokejistů do 20 let

Skupina A

Slovensko - Německo 2:1 v prodl. (0:0, 1:1, 0:0 - 1:0)

Branky a nahrávky: 21. Pánik (Jánošík, Preisinger), 64. Hrivík (Pánik, Kudrna) - 37. Hauner (Mapes). Vyloučení: 7:6. Využití: 1:0. Diváci: 12 942.

Skupina B

Česká republika - Norsko 2:0 (0:0, 1:0, 1:0)

Branky a nahrávky: 34. Rachůnek (Honejsek), 45. Honejsek. Vyloučení: 4:5, navíc Sedlák (ČR) 10 min. Bez využití. V oslabení: 1:0. Diváci: 1 381.

Zdroj
ČTK, ČT24

Hlavní zprávy

Nejčtenější články