Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Jezdectví 2024

Hokejisty čeká v EHT po prohře se Švédskem Finsko. Jedeme podle plánu, zní od trenérů

Na vítěznou vlnu se pokusí vrátit česká hokejová reprezentace, která v sobotu v Karlstadu nastoupí do zápasu Euro Hockey Tour proti Finsku. Ve čtvrtek v Löfbergs Areně nestačili při vstupu do Švédských her podruhé za sebou v seriálu na domácí reprezentaci a prohráli 1:4. Debut v národním týmu si v duelu s Finy, které Češi dvakrát v sezoně porazili, odbude brankář Šimon Zajíček z Litvínova.

Je nám líto, video expirovalo.
Hokejisté se chystají na zápas s Finskem

Dvaadvacetiletý Zajíček je po Dominiku Pavlátovi, Jakubu Málkovi, který odchytal i čtvrteční duel, a Josefu Kořenářovi další z nadějných gólmanů, který bude sbírat zkušenosti v národním týmu. "Cítím se super a jsem na to natěšený," řekl Zajíček. "Určitě to bude těžší než extraliga. Hlavně v rychlosti a přesnosti střelců. Přijde mi, že ti tady moc nemrhají střelami. Spíš střílí z vyložených příležitostí. Těším se na to. Jsem na to zvědavý."

Za šanci v národním týmu je vděčný. "Asi mě to dost překvapilo, ale zároveň jsem byl strašně rád, protože je to něco, co jsem si vždycky přál," podotkl Zajíček. Pozvánku nebere jako odměnu jen pro sebe. "Mé výkony jsou odraz celého týmu. Kluci v Litvínově mi fakt pomáhají a je to práce celého týmu. Je to ale další motivace k tvrdé práci," prohlásil Zajíček.

K nominaci brankářů se vyjádřil také asistent trenéra českého týmu Tomáš Plekanec. "Kluci předváděli dobrý výkon všechny turnaje, takže doufám, že v tom budou pokračovat. Jsme rádi, že ti brankáři dostávají šanci. Třeba Dominik Pavlát se ukázal ve výborném světle a myslím, že je to fajn," uvedl.

Oproti čtvrtečnímu utkání se Švédskem nenastoupí vedle Málka také obránci Michal Kempný s Martinem Jandusem a útočníci Martin Růžička, Lukáš Jašek a Daniel Voženílek. Zapojí se naopak zadáci Filip Král s Petrem Zámoským a do ofenzivy Ondřej Beránek, Roman Horák a Jan Bambula, který byl v pozici třináctého útočníka. Bambula se zařadí do formace s bratry Michalem a Ondřejem Kovařčíkovými a odtud se přesune k Horákovi s Beránkem Oscar Flynn. V takové sestavě se na Finy chystali Češi už při úterním tréninku ještě v Praze.

"Žádné změny nebudou, jedeme podle plánu," potvrdil Plekanec, že ani porážka se Švédskem a jasná převaha soupeře to nezměnila. "Je to jeden zápas. Já bych z toho zase nedělal nějaké velké závěry. Stejně tak podobně jsme Švédy přejeli my v prvním zápase na prvním turnaji. To se stává a věříme, že zítra budeme lepší," konstatoval Plekanec.

K nepodařenému zápasu se štáb kouče Radima Rulíka ještě vrátí. "Nějaký rozbor ještě bude i porada před dalším zápasem. Něco tam klukům ukážeme. Já si myslím, že vědí, že to nebylo úplně ono, že tam byly chyby, které se v těch zápasech nemůžou objevovat, pokud chceme být úspěšní," podotkl Plekanec.

Po sérii pěti vítězství od startu sezony Češi ve čtvrtek prohráli podruhé za sebou a opět s výběrem Tří korunek. Teď budu chtít navázat na úspěšná vystoupení. "Budeme se snažit hrát svoji rychlou hru, dobrý forček a oproti včerejšku neztrácet puky na modré čáře, protože jsme s tím měli problémy. Dát si to všechno dovnitř, abychom se dostali do té hry, kterou chceme hrát. Což je nátlakový hokej, dobrý forček a vytvářet tlak na jejich hráče. Nepropadat a dobře se zajišťovat," uvedl Plekanec.

Finy Rulíkův výběr porazil v listopadu na turnaji Karjala v Helsinkách 7:3 a v prosinci na Švýcarských hrách v duelu hraném v pražské O2 areně 2:1. Tým kouče Jukky Jalonena vstoupil do Švédských her ve čtvrtek výhrou v Karlskoze nad Švýcarskem 4:2. "Každý soupeř samozřejmě hraje trošku jiný hokej. Uvidíme, s čím přijdou Finové," dodal Plekanec.

Pravděpodobná sestava Česka:

Zajíček – Zámorský, F. Král, Košťálek, Hájek, Hovorka, J. Galvas, Gazda, Pyrochta – Radil, Jan Kovář, Rychlovský – A. Najman, D. Kaše, Š. Stránský – O. Beránek, R. Horák, Flynn – Bambula, M. Kovařčík, O. Kovařčík.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články