Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Dohráno MOL Cup

Hokejisty čeká další díl severského trojboje: Norsko

Kloten - V brance s Martinem Pruskem a se třinácti útočníky nastoupí v pondělí čeští hokejisté ke svému druhému vystoupení v základní skupině D na mistrovství světa v Klotenu. Soupeřem výběru kouče Vladimíra Růžičky bude opět tým ze severu Evropy, tentokrát Norové. Od národního týmu se čeká další povinná výhra, neboť Češi jsou jasnými favority zápasu. Utkání můžete sledovat živě na programu ČT2 od 16:00. Další informace hledejte na serveru mshokej.cz.

Bilance česko-norských soubojů sice hovoří jednoznačně ve prospěch českého týmu, který vyhrál jedenáct ze třinácti vzájemných zápasů, jednoduchý průběh však častokrát nemívají. Když se oba celky utkaly naposledy, před třemi lety na šampionátu v Rize, prohráli Norové jen 1:3.

"Tenkrát měli docela urostlé mužstvo, hráli hodně fyzicky a byli nepříjemní v obraně. Nebyl to úplně jednoduchý zápas. Už je to ale tři roky, takže uvidíme, jak se jejich mužstvo změnilo," řekl útočník Jaroslav Hlinka, jeden ze čtyř českých pamětníků souboje v Lotyšsku. Vedle něj se tehdy v zápase osmifinálové skupiny představili i Tomáš Plekanec, Tomáš Rolinek a Zbyněk Irgl.

Pozor na norské přesilovky

Trenér Norů Roy Johansen přivezl do Klotenu mužstvo plné krajánků, nejčastěji ze švédské ligy. Útočník Per-Age Skröder z MODO dokonce vyhrál kanadské bodování základní části Elitserien, a předčil tak i Hlinku, jenž hrál za Linköping. "Je to šikovný hráč a dobrý střelec. Na toho bychom si asi měli dát pozor, dokáže dát hned z první šance gól," uvedl Hlinka, podle kterého si budou muset Češi dát pozor hlavně na přesilové hry soupeře.

Právě hra v početní výhodě ale Růžičkovu mužstvu pomohla k výhře nad Dánskem, stejně tak jako rozhodla o prohře Norska v prvním zápase skupiny s Finskem (0:5). Oba favoriti dali soupeřům při jejich oslabení čtyři góly. I přes jasnou výhru se trenéru Růžičkovi na hře jeho svěřenců nelíbila řada věcí, které bude chtít v pondělí zlepšit. "Musíme pracovat na obranné hře. Střední pásmo bylo docela dobré, ale v obranném pásmu si některé věci kluci ještě zažívají. Je to ale logické, v klubech to třeba hrají jinak. Navíc mužstvo se pořád doplňuje," podotkl zkušený kouč.

Úplně spokojen nebyl ani s výkonem první formace ve složení Jaromír Jágr, Aleš Hemský, Petr Čajánek. "Ještě se mi to moc nelíbilo, nebylo to ono. Uvidíme, jak to bude dále," řekl Růžička na adresu útoku, jenž se postaral o tři české branky. Všechny hráči dali v přesilových hrách, při hře pět na pět se gólově neprosadili. "Chci, aby všechny čtyři útoky měly nějakou sílu," uvedl.

Jaromír Jágr se ještě zotavuje z problémů, kterými si prošel před začátkem šampionátu. Ještě se necítí být tak silný, jak by sám chtěl být. Zejména ruce, které neposiloval, mu podle jeho slov zeslábly, kvůli čemuž bude muset mírně přizpůsobit svůj styl hry.

Hokejisté nastoupí v pozměněné sestavě

V pondělí by se v české sestavě měl premiérově objevit útočník Josef Vašíček, který zaplnil poslední volné místo v poli na soupisce českých hokejistů pro základní skupinu D. Po dopsání hráče Jaroslavle má trenér Vladimír Růžička stále ještě možnost doplnit třetího brankáře Lukáše Mensatora.

Josef Vašíček by se měl postavit do středu čtvrté formace, zřejmě s Plekancem a Jakubem Klepišem. Na dnešním tréninku došlo ke změnám i v dalších útocích. K Janu Markovi a Tomáši Rolinkovi se vrátil Zbyněk Irgl, který s dvojicí z Magnitogorsku hrál v průběhu sezony na reprezentačních akcích. S Jaroslavem Hlinkou poté hráli Aleš Kotalík a Rostislav Olesz.

Z tréninku v Dübendorfu si odnesl menší šrám asistent trenéra Josef Jandač, kterého trefil kolega Ondřej Weissmann pukem do obličeje. Jandač poté sledoval přípravu jen ze střídačky, kde si chladil modřinu kolem levého oka.

Předpokládaná sestava ČR:

Prusek - Židlický, Čáslava, Rachůnek, Němec, Polák, Blaťák, Barinka - Jágr, Hemský, Čajánek - Irgl, Marek, Rolinek - Kotalík, Hlinka, Olesz - Plekanec, Vašíček, Klepiš - Červenka.

Zdroj
ČTK, ČT24

Hlavní zprávy

Nejčtenější články