Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Absa Cape Epic

Hokejistky zůstávají mezi elitou, pomohlo jim rozšíření MS

Kolín nad Rýnem – I příštího mistrovství světa hokejistek se zúčastní český výběr. Pomohlo jim k tomu rozhodnutí kongresu Mezinárodní hokejové federace (IIHF), který šampionát rozšířil z osmi na deset týmů. Češky se díky tomu udržely v elitní skupině, i když na letošním turnaji v USA skončily poslední.

České hokejistky
zdroj: ČTK autor: Igor Zehl

První rozšířené mistrovství světa s deseti celky se uskuteční v roce 2019 ve Finsku, příští rok se kvůli olympijským hrám v Pchjongčchangu MS nejvyšší kategorie hrát nebude. Devátým účastníkem bude letošní postupující Japonsko a desátým celek, který vyhraje skupinu A divize I příští rok.

Elitní skupinu ženského MS tvořilo osm zemí od prvního turnaje v roce 1990. K návrhu na její rozšíření vedly komisi ženského hokeje IIHF rostoucí počet účastnických týmů - letos jich ve všech výkonnostních kategoriích startovalo 37 - a větší vyrovnanost zemí.

"Stále je tu propast mezi týmy ze Severní Ameriky a zbytkem světa," uvedla na kongresu během mužského MS v Kolíně nad Rýnem členka rady IIHF Zsuzsanna Kolbenheyerová. "Ale mezera mezi třetím a patnáctým týmem už tak velká není. Tohle je další krok k pozvednutí ženského hokeje," dodala.

Dalším krokem by mohlo být rozšíření olympijského turnaje na deset týmů od Pekingu 2022, o čemž chce IIHF diskutovat s Mezinárodním olympijským výborem.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články