Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Hokejistky se chtějí při premiéře mezi elitou zachránit

Ottawa - České hokejistky se představí poprvé v historii v elitní skupině mistrovství světa a na turnaji v Ottawě chtějí svěřenkyně Karla Manharta vybojovat záchranu. Tu si mohou zajistit buď přímo umístěním do druhého místa ve skupině B, v které hrají se Švédskem, Ruskem a Německem, případně v sérii play-out na dva vítězné zápasy. "Nejdůležitější je pro nás se udržet. Kdyby se nám podařilo jít do čtvrtfinále, tak by to bylo úžasné. Chceme také nasbírat zkušenosti do dalších let," řekl trenér Manhart.

Elitní skupina šampionátu je rozdělená na dvě čtveřice podle výkonnosti. Obhájkyně titulu Kanaďanky, Spojené státy americké, Švýcarsko a Finsko budou hrát v 'áčku' o dvě přímá místa v semifinále, zbývající dva celky budou bojovat ve čtvrtfinále s úspěšnou dvojicí z 'béčka'.

Český výběr vstoupí do turnaje už dnes proti Švédkám. "V prvním zápase chceme podat co nejlepší výkon. Kdyby se podařilo něco uhrát, tak by to byl dobrý odraz do dalších zápasů," navázal Manhart. O den později je na programu duel s Ruskem, jehož generálním manažerem je bývalý hvězdný útočník Alexej Jašin, a v pátek s Německem.

"Rusky i Švédky jsou silní soupeři. Ale můžeme překvapit. Navíc i Němky budou chtít do čtvrtfinále. Papírově to vypadá, že pokud neprojdeme do čtvrtfinále, tak budeme hrát asi play-out s Němkami. Je pro nás nejreálnější zůstat v elitě na jejich úkor. Ale čtvrtfinále vůbec nezahazuju, chceme pro to udělat všechno," poznamenal trenér.

S Německem bojoval český tým v únoru ve Weidenu neúspěšně v olympijské kvalifikaci a prohru 1:3 by soupeřkám rád oplatil právě v Ottawě. "Holky se na ně těší. Je to známý soupeř a věří si, že ho můžou porazit. Chceme jim to vrátit," doplnil Manhart, jehož tým v pátek prohrál v přípravě s Finskem 1:10 a v neděli porazil University of Ottawa 6:3.

Pořadatelé šampionátu očekávají historický rekord v návštěvnosti. Hlavní hala Scotiabank Place, v níž Ottawa Senators hrají NHL, má kapacitu téměř 20 tisíc diváků. "Už na zápas s Finkami bylo 1 200 lidí. Věřím, že bude dobrá kulisa. Ženský hokej má v Kanadě tradici a budou to pro holky ohromné zážitky," podotkl Manhart.

Atmosféru si podle něj budou Češky užívat a nijak je nepřekvapí. "Více než polovina hráček hrála šampionáty osmnáctek v Calgary a v Chicagu. Šest má z Kanady bronz, takže hrály zápasy o nejvyšší pozice. Holky se byly podívat v hale v Ottawě na NHL a je to pro ně další motivace, protože zahrát si tam znamená postoupit do čtvrtfinále," dodal Manhart.

Nominace českých hokejistek na MS v Ottawě:

brankářky: Kateřina Bečevová (Slavia Praha), Radka Lhotská (Sälzgitter Icefighters)

obránkyně: Petra Herzigová, Pavlína Horálková, Dominika Lásková, Aneta Tejralová (všechny Slavia Praha), Samatha Kolowratová (Zbraslav), Jana Fialová (Nait Ooks), Kateřina Flachsová (DHC Langenhal)

útočnice: Aneta Lédlová, Klára Chmelová (obě SK Kadaň), Eva Holešová, Simona Studentová (obě Neuchatel Futur), Dominika Vopravilová (Kladno), Katka Kaplanová (SK Karviná), Tereza Vanišová (IHC Písek), Vendula Přibylová (HC Olomouc), Denisa Křížová (National Sports Academy), Lucie Manhartová (Norwich University), Kateřina Mrázová (Boston Blades), Alena Polenská (Brown University), Lucie Povová (Northeastern University).

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články