Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MS v ledním hokeji mužů 2024 Česko

Hokejistky do 18 let porazily Švédky a po devíti letech si zahrají semifinále, kde je čeká Kanada

Navážou mladé hokejistky medailovým úspěchem na mužskou dvacítku? České reprezentantky do 18 let si na mistrovství světa ve švýcarském Zugu zahrají semifinále poté, co otočily duel se Švédkami a zvítězily 4:2. Dvěma góly včetně vítězné trefy k tomu přispěla kapitánka Adéla Šapovalivová. V semifinále se postaví Kanaďankám, které si poradily se Švýcarkami 6:0.

Adéla Šapovalivová
zdroj: Český hokej autor: Twitter/X Hokejový nároďák žen

Český tým vstoupil do šampionátu dvěma porážkami, po úterní výhře nad Německem skončil ve skupině A na třetím místě. S druhým celkem skupiny B – Švédskem – sice mladé reprezentantky ve čtvrtfinále nejprve prohrávaly, ale poté skóre otočily na 2:1. Po švédském vyrovnání na 2:2 pak Češky překlopily výhru na svou stranu.

Všechny tři české střelkyně – Šapovalivová, Tereza Plosová i Linda Vocetková – působí ve švédských klubech, mladší sestra dvojnásobného medailisty z mistrovství světa do dvaceti let Matyáše Šapovaliva dala na turnaji už sedm branek.

"Je to výborné! Byl to náš cíl. Když jsme zjistily, že budeme hrát čtvrtfinále se Švédskem, říkaly jsme si, že do toho prostě dáme všechno a musí se to povést. Jsme strašně rády, že se to povedlo. Je to nepopsatelné, jak se cítíme. Skvělé! Už dvakrát se nám stalo, že jsme ve čtvrtfinále prohrály, a je strašné stát na té modré čáře a koukat na druhý tým, jak se raduje. Jsme strašně rády, že jsme si to mohly zažít my," hodnotila šťastná Šapovalivová.

"Myslím, že jsme držely to, co jsme měly držet a co nám trenéři řekli, že funguje. Koukaly jsme na videu, jak Švédky hrají přesilovky, a říkaly jsme si, kde budem stát. Obětavě jsme padaly do střel a podporovaly se. Bylo vidět, že jsme víc týmové než Švédky," dodala.

Semifinále se hraje v sobotu. České hokejistky zatím získaly na MS do 18 let dva bronzy, před rokem v Östersundu skončily páté. Semifinále hrály naposledy před devíti lety.

Mistrovství světa hokejistek do 18 let v Zugu (Švýcarsko) – čtvrtfinále:

Česko – Švédsko 4:2 (2:1, 0:0, 2:1)
Branky: 16. a 52. Šapovalivová, 18. Plosová, 55. Vocetková – 15. Leijonhielmová, 48. Hellmanová.

Další čtvrtfinále: Finsko – Slovensko 2:0, Kanada – Švýcarsko 6:0, USA – Německo 4:0.

Zdroj
ČTK, hokej.cz

Hlavní zprávy

Nejčtenější články