Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Volejbalový magazín

Hokejisté zvládli na MS druhou severskou překážku, porazili Nory

Kloten (Švýcarsko) - Čeští hokejisté splnili i ve druhém zápase na mistrovství světa v Klotenu roli favorita a porazili Norsko 5:2. Svěřenci trenéra Vladimíra Růžičky rozhodli o zisku tří bodů již v první třetině, ve které si vypracovali tříbrankové vedení. Národní mužstvo tak postoupilo do osmifinálové skupiny F, jejími jistými účastníky už jsou také Kanada a Slovensko. Základní část zakončí český tým ve středu utkáním proti Finsku. Další informace najdete i na serveru mshokej.cz.

V české brance dostal tentokrát přednost Prusek, který si při svém čtvrtém startu na mistrovství světa poprvé zachytal. Hned po dvaceti vteřinách měl stejně jako všichni hráči dlouhou pauzu. Po souboji Židlického s Vikingstadem prasklo plexisklo na kraji české střídačky a utkání bylo téměř na dvacet minut přerušeno, než se podařilo pořadatelům poškozený díl vyměnit.

Národní tým otevřel skóre v šesté minutě

V 6. minutě se již čeští hráči radovali z vedení, když Polákovu střelu pohotově dorazil za Grotnesova záda nejlepší reprezentační střelec v této sezoně Marek. Připsal si tak již devátou branku v tomto ročníku a druhou na šampionátu. Růžičkův tým se poprvé na turnaji prosadil při plném počtu protihráčů na ledě.


Při Jakobsenově vyloučení poté potvrdila elitní česká formace, že se jí zatím přesilové hry daří. Čajánek zvýšil na 2:0 a vstřelil desátý gól na mistrovství světa v kariéře. Při Blaťákově oslabení měl velkou šanci přidat další gól Rolinek, svůj samostatný nájezd po Polákově přihrávce však přesně nezakončil. Vzápětí měl Prusek štěstí, když Ask trefil jen tyč, ale ve 13. minutě již bylo o české výhře prakticky rozhodnuto. Rychlý protiútok zakončil přesnou střelou na vzdálenější tyč Vašíček a gólem oslavil svůj první start na šampionátu.

Norové chtěli trápit, Češi byli proti

Kouč Růžička pod vlivem příznivého průběhu zápasu přestal na čas na přesilovky nasazovat speciální formace a dával příležitost všem hráčům. V závěru první části byli blízko snížení Norové. Pruskovi vypadla Holösova střela od modré, gólman Rigy však stihl puk opět zachytit ještě předtím, než mohl přejít brankovou čáru. Krátce po první přestávce ale už tolik štěstí neměl, když za jeho záda prošla tečovaná střela obránce Jakobsena od modré.


Zápas tak získal zpět na dramatičnosti, neboť Norové cítili, že by mohli favorita potrápit. Stejně jako při posledním vzájemném zápasu na světovém šampionátu v Rize 2006, kde Česko vyhrálo v osmifinálové skupině 3:1. O tom, že letos duel tímto výsledkem neskončí, rozhodl ve 33. minutě Blaťák, jenž překonal Grotnesova náhradníka Lysenstöena. Ještě větší klid na české hokejky mohl přinést po Jágrově přihrávce Čajánek, ale třetí gól na šampionátu nepřidal. Štěstí nepřálo ani Blaťákovi, jenž trefil jen tyč.







Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články