Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Dohráno MOL Cup

Hokejisté se sešli před Švédskými hrami, nemocného Kubalíka nahradil Vondrka

Praha – Místo plzeňského Dominika Kubalíka, který bojuje s nemocí, pojede na Švédské hokejové hry v Göteborgu Michal Vondrka z Chomutova. Kouč Josef Jandač tak musel udělat první změnu oproti původní nominaci. Kádr ještě o víkendu rozšířil jako třetí brankář Patrik Bartošák z Vítkovic, který doplní v tréninku Pavla Francouze z Čeljabinsku a Jakuba Kováře z Čerepovce.

Michal Vondrka
zdroj: ČTK autor: Roman Vondrouš

Čtyřiatřicetiletý Vondrka se vrací do národního týmu poprvé od května 2015, kdy startoval na domácím mistrovství světa v Praze. Bronzový medailista ze šampionátu v roce 2012 má na kontě v reprezentaci 71 startů a 11 branek. V extralize je třetí v produktivitě, ve 45 zápasech si připsal 42 bodů za 21 gólů a stejný počet asistencí.

"Měli jsme nějaké varianty, ale přiznám se, že na Michala Vondrku jsme pomysleli až v poslední chvíli, kdy nám vypadl hráč z první pětky. Počítali jsme s Dominikem Kubalíkem k Honzovi Kovářovi a Lukáši Radilovi. Tím, že nám vypadl střelec, zvolili jsme jeho, aby nám mohl hrát v první lajně. Michalovi se extrémně daří, má výbornou sezonu a chuť," řekl Jandač.

Jednadvacetiletý Kubalík, který je s 27 brankami nejlepším střelcem extraligy a se 42 body druhý v kanadském bodování, odehrál v této sezoně oba turnaje Euro Hockey Tour. V šesti startech na Karjale a Channel One Cupu si připsal šest bodů za gól a pět asistencí.

Je nám líto, video expirovalo.
Jandač: Vondrka je pro nás alternativa do prvního útoku

Naopak doplnit tým by mohli v Göteborgu sparťanští útočníci Michal Řepík, Petr Vrána či Dominik Uher, kteří tam v úterý nastoupí ve finále Ligy mistrů proti Frölundě.

Spartu vede Jandačův asistent Jiří Kalous a kdo z tria Pražanů doplní reprezentaci, se bude řešit podle aktuálního stavu. "Je možné, že se nedej bože něco přihodí, tak jsme v kontaktu s Jirkou Kalousem a ti kluci o tom vědí," řekl Jandač.

Řepík, který se vrátil do hry na konci prosince po zranění ramena, by mohl obléknout reprezentační dres poprvé od loňského mistrovství světa v Rusku. "Postupně nabírá formu, má málo zápasů v soutěži, není nijak extra přetížený a po té žloutence a zranění už nabírá obrátky. Má dobrý fyzický fond. Jeho bychom určitě chtěli vidět," řekl Jandač.

"Potom se rozhodneme, že bychom si tam případně nechali Petra Vránu. Má ale nějaké zdravotní problémy, takže uvidíme, jak na tom bude. V případě, že by se ještě něco stalo, tak máme v záloze ještě Dominika Uhra," doplnil reprezentační kouč.

Před prosincovým Channel One Cupem musel udělat sedm změn v kádru. "Ono by těch omluvenek bylo více, ale byly dříve avizované. Měli jsme o nějaké hráče zájem, ale z nějakých důvodů to nevyšlo. V posledním kole vypadl pouze Dominik Kubalík, takže to pro nás bylo jednodušší než na minulém srazu," prohlásil Jandač.

Chybět bude při tréninku v Praze v realizačním týmu nemocný trenér brankářů Petr Jaroš, jehož nahradí Zdeněk Orct. "Zavolal dneska ráno, že má zdravotní problémy. Zítra jde na vyšetření, ukáže se, jestli bude moci akci absolvovat," uvedl Jandač, který má jasno o tom, že Jakub Kovář a Pavel Francouz odchytají po jednom utkání a o nasazení pro závěrečný duel se teprve rozhodne.

Český tým se podobně jako před prosincovým Channel One Cupem v Helsinkách a Moskvě sešel už v pondělí a večer absolvuje taktickou poradu. Poprvé trénovat bude v Tipsport Areně v úterý dopoledne, stejně jako ve středu před odpoledním odletem do Göteborgu.

Je nám líto, video expirovalo.
Jelínek s Růžičkou si užívají první reprezentační sraz

Debutovat budou na turnaji obránce Lukáš Klok z Vítkovic a v útoku Vladimír Růžička mladší z Chomutova a Petr Jelínek z Liberce. Dalším nováčkem by se mohl stát Uher. Růžička a Jelínek napodobí startem v národním týmu své slavné otce.

"Moc nervózní nebývám, ale teď asi trošku jsem. Asi to k tomu patří a myslím, že to ze mě rychle opadne," prohlásil Růžička. Jeho otec Vladimír je olympijským vítězem z Nagana z roku 1998 a mistrem světa z roku 1985. Jako kouč dovedl reprezentaci k titulům na MS v letech 2005 a 2010. "Popřál mi, ať se mi daří a makám. Stejně jako všichni trenéři v Chomutově," uvedl sedmadvacetiletý Růžička.

O pět let starší Jelínek byl až do Vondrkovy dodatečné pozvánky nejstarším hráčem výběru. "Jsem rád, že jsem tady. Dneska jsem byl u táty na kafi a dával mi rady. Říkal, že to bude trošku rychlejší," podotkl syn někdejšího útočníka Tomáše Jelínka.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články