Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Hokejisté Ruska zdolali Lotyšsko, nezaváhala ani Kanada a USA

Vancouver - Hokejisté Ruska bez problémů splnili roli jasného favorita ve svém úvodním utkání na olympijských hrách ve Vancouveru a porazili Lotyšsko 8:2. Mistři světa z minulých dvou let rozhodli zápas už v úvodní třetině, kterou vyhráli 3:0. Po dvou gólech vstřelili Danis Zaripov a Alexandr Ovečkin. Podrobnější informace nabízí internetový speciál zoh.cz.

Rusové do utkání vstoupili aktivně a rychle rozhodli. Ve třetí minutě se radovali z první branky, když po Fjodorovově přihrávce zakončil do odkryté branky Zaripov. I druhý gól připravil čtyřicetiletý centr čtvrté řady Fjodorov, po jehož asistenci zvýšil v osmé minutě Radulov.


Ruský gólman Nabokov musel pak také řešit několik ošemetných situací, ale 35 vteřin před první pauzou skórovala opět sborná. Sjomin obral o puk Galvinše a kanonýr Ovečkin ránou z mezikruží otevřel svůj střelecký účet na turnaji. Lotyši mohli zkorigovat stav ve 28. minutě, ale Berzinš blafákem do bekhendu na Nabokova nevyzrál. V závěru druhé části zvýraznil náskok Ruska Malkin, který dorazil v přesilovce Afinogenovovu střelu. 

Lotyši se dočkali gólové radosti po 33 vteřinách závěrečné části, kdy pokazil Nabokovovi čisté konto Vasiljevs. Ale hned za 26 vteřin se prosadil přesnou střelou zápěstím Ovečkin. Za půl minuty skóroval podruhé v utkání i Zaripov a ve 44. minutě se dočkal i další kanonýr Kovalčuk. Divokou pětigólovou přestřelku během tří minut a dvou vteřin ukončil snížením Ankipans. Výsledek ještě dovršil 63 sekund před koncem kapitán Morozov.

Kanada rozdrtila hokejisty Norska

Hokejisté Kanady vstoupili do olympijského turnaje znamenitě, když rozstříleli Norsko 8:0. Po bezbrankové úvodní části nastříleli soupeři ve druhém dějství tři branky a pak soupeře deklasovali. Hattrickem se na tom podílel Jarome Iginla, dva góly favorizovaného domácího týmu vstřelil Dany Heatley a Sidney Crosby zaznamenal tři asistence. Gólman Roberto Luongo vychytal jako první na turnaji čisté konto.

Norové se museli obejít bez svého jediného zástupce z NHL. Bek Ole Kristian Tollefsen, který po přestupu z Philadelphie do Detroitu navíc působí jen na farmě v Grand Rapids, vynechal úvod turnaje z rodinných důvodů a měl by hrát až ve čtvrtek proti USA. Kanaďané ve vyprodané hale fanouškům proti outsiderovi v úvodní třetině žádné ofenzivní představení nepředvedli, přestože hned ve druhé minutě olízla střela Perryho horní tyčku.

Norové do velkých šancí domácí výběr nepouštěli a Kanadě nepomohly do vedení ani dvě přesilovky na konci úvodního dějství. Velkou šanci spálil po Crosbyho přihrávce Getzlaf. Ve 23. minutě už využil Hansenovo vyloučení střelou z mezikruží Iginla. Za 117 vteřin kapituloval gólman Grotnes podruhé, když Prongerovu střelu lehce tečoval Heatley. Norové pak hráli 48 sekund v pěti proti třem, nic z toho nevytěžili a navíc ve 32. minutě hned s koncem oslabení upravil na 3:0 nekrytý Richards.

Jedinečnou šanci obrat Luonga o čisté konto měli Norové v úvodu závěrečné části, ale Vikingstad vystřelil do betonů gólmana Vancouveru a Thoresen z dorážky těsně přestřelil. Ve 45. minutě se měnilo skóre na druhé straně. Getzlaf nejdříve trefil tyčku, ale v pokračující akci se dočkal i gólu.

Grotnese vystřídal v brance Lysenstöen, který ještě i díky Jakobsenově faulu neinkasoval po Staalově akci, ale v přesilovce jej propálil Heatley. Podruhé v zápase se trefil i Iginla, který po Nashově přihrávce zakončoval do prázdné branky. Debakl dovršili Perry a Iginla, jemuž byl nakonec připsán poslední gól v 59. minutě. Fanoušci po Iginlovově teči naházeli na led kšiltovky na oslavu hattricku. Pak sice figuroval v oficiálním zápase jako autor branky střílející Nash, ale po revizi byl gól přeci jen přiznán Iginlovi.

Švýcaři hokejisty USA nezaskočili

Američtí hokejisté vstoupili do olympijského turnaje ve Vancouveru vítězstvím nad Švýcarskem 3:1. Favorizovaný tým nemohl zpočátku najít recept na pozorně hrajícího soupeře, ale 61 vteřin před koncem úvodní třetiny otevřel skóre Bobby Ryan a do 29. minuty navýšil výběr USA své vedení až na 3:0.

V úvodním utkání celého turnaje se hrálo od začátku ve velkém tempu a jen s minimem přerušení. Hrubý čas první třetiny hráči dokázali stlačit na málo vídaných 28 minut. Švýcaři na začátku zazlobili krátkým tlakem, poté již převzali režii zápasu Američané, ale dlouho ztroskotávali na brankáři Hillerovi. Až na konci 19. minuty, kdy Švýcaři nedokázali vyhodit, se puk odrazil k Ryanovi, který z mezikruží přesnou ranou k tyči otevřel skóre.

Ve druhém dějství se zlomil možná celý duel ve 26. minutě. Rüthemann ve velké šanci nedokázal překonat gólmana Millera, od něhož se kotouč odrazil do rohu kluziště k Backesovi, ten našlápl přes celé kluziště a svou akci úspěšně zakončil. Před polovinou utkání hráli Američané druhou přesilovku, od modré čáry ostře vypálil bek Suter a v brankovišti našel puk nejrychleji Malone, který přidal třetí branku.

Na začátku třetí třetiny mohl snížit Jeannin, narazil však na Millera. Stejně dopadl pár vteřin nato i Rüthemann, na druhé straně hřiště orazítkoval Kesler povedenou ranou horní tyčku. Švýcaři se ani přes tříbrankovou ztrátu nevzdávali, vynutili si první početní výhodu, kterou sice ještě nevyužili, ale tu další již ano. Po nahození Wicka před brankoviště jim k tomu hodně pomohl gólman Miller. Drama však Američané nepřipustili a bezpečně dovedli úvodní souboj skupiny A k vítězství.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články