Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Volejbalový magazín

Hokejisté prohráli se Švédy 1:3 a na MS končí

Bern - Švédsko porazilo podruhé za sebou ve čtvrtfinále světového šampionátu Českou republiku, tentokráte již v základní hrací době 3:1. Druhou třetinu orámovaly dva švédské zásahy. Petr Čajánek sice snížil v polovině třetí třetiny na 1:2, ale Kenny Jönsson vrátil seveřanům dvoubrankové vedení. O osudu utkání rozhodovaly zejména přesilové hry a v nich byli úspěšnější seveřané. Švédové se v semifinále šampionátu utkají s Kanaďany. Druhou semifinálovou dvojici tvoří Rusko a USA. Informace najdete také na serveru mshokej.cz.

V zápase proti sobě nastoupili dva nepříliš zkušení brankáři: na české straně Jakub Štěpánek, na straně Švédů Jonas Gustavsson. V první třetině se hrálo jen velmi málo času s plným počtem hráčů na ledě. Českým hokejistům se však žádnou z početních výhod nepodařilo využít. Už ve 22. sekundě musel na trestnou lavici Tärnström. Největší šanci měli v oslabení seveřané. K puku se po chybě českých obránců dostal Persson, stál tváří v tvář Štěpánkovi, svou možnost ale nevyužil. První početní převahu v gól neproměnili ani Švédové.

Poté se hra rozkouskovala ještě několika vyloučeními na obou stranách, ale obě mužstva si dobře hlídala svá obranná pásma a branka nepadla. Protože na hřišti stálo proti sobě pět hráčů jen velmi málo času, trenéru Růžičkovi se nepodařilo rychle dostat do hry všechny hráče, jak měl původně v plánu.

Půl minuty před koncem první části ještě zahrozil Kotalík a hned po něm Klepiš, který trefil poprvé brankovou konstrukci. V posledních vteřinách Židlický nepropasoval přes obránce Jönssona kotouč do prázdné branky.

Češi nevyužívali přesilové hry, Švédové ano

V úvodu druhé části se českým hokejistům nepodařilo proměnit přesilovou hru. Několik sekund po jejím skončení na trestnou lavici zamířil naopak Rolinek a brzy po něm Michálek. Švédové tak dostali možnost zahrát si s pěti hráči na ledě proti třem českým a Weinhandl výhody ve 24. minutě využil.

Vzápětí se Hemskému opět nepodařilo trefit poodkrytou švédskou branku. Weinhandl se pak ve velké šanci, ve které se objevil sám před Štěpánkem, do české sítě podruhé netrefil. V další české početní převaze se pokoušel Čajánek v brankovišti dostat puk za Gustavssonova záda, ale závar neskončil úspěšným zakončením. Šance se střídaly v rychlém sledu, Eriksson v další z možností nedokončil blafák a puk za Štěpánka nezasunul.

Češi sice měli převahu v počtu střel, švédské šance byly však nebezpečnější. Jednu z dalších přesilovek využil v poslední minutě druhé třetiny Dick Tärnström a Švédové se ujali vedení 2:0.

Čajánkovu jiskru zhasil Jönsson

Do třetí třetiny nastoupil na úvodní buly první útok ve složení Jágr, Čajánek, Klepiš, tedy v původní sestavě z Českých hokejových her v Liberci. Ani ve třetí dvacetiminutovce nepolevil americký rozhodčí ve vylučování a Češi měli další možnost zahrát si v početní převaze. Největší šanci měl Jágr, z hranice brankoviště však neuspěl, Gustavsson vykopl puk pravým betonem.

Ve 46. minutě, v čase, kdy rozhodčí signalizoval trest pro švédského hráče, nastřelil Eliáš tyč. Vzápětí měli Češi možnost hrát ve čtyřech proti třem, ale v osmé početní výhodě vyšli gólově naprázdno.

Poté, co Eliáš vyhodil puk z obranného pásma, šli Češi do druhého oslabení tří mužů proti pěti. Petrovi Čajánkovi se povedla nevídaná věc a v dvojnásobném oslabení snížil na 1:2. Zbytek oslabení Češi ubránili a následně v přesilové hře opět zazvonila za švédským brankářem tyč.

Od té doby se Švédové uchýlili k urputnému bránění. V jednom z rychlých brejků Štěpánek výtečně zasáhl proti Weinhandlovi, ale po další střele Kennyho Jönssona už puk vyrazit nedokázal a Švédové utkání pohodlně s dvougólovým náskokem dohráli.

Česká republika - Švédsko 1:3 (0:0, 0:2, 1:1)

Branky a nahrávky: 49. Čajánek (Rolinek) - 24. Weinhandl (Magnus Johansson), 39. Tärnström (Weinhandl, Martensson), 58. K. Jönsson (Nilson). Rozhodčí: Looker, Sterns - Feola (všichni USA), Orelma (Fin.). Vyloučení: 11:11. Využití: 0:2. V oslabení: 1:0. Diváci: 10 415.

Sestavy:

Česko: Štěpánek - Židlický, Čáslava, Rachůnek, Blaťák, Polák, Němec - Jágr, Hemský, Čajánek - Michálek, Plekanec, Eliáš - Hlinka, Vašíček, Olesz - Kotalík, Marek, Rolinek - Klepiš.

Švédsko: Gustavsson - Oduya, Tärnström, Magnus Johansson, Gunnarsson, K. Jönsson, Stralman, Akerman, Grossman - Nilson, Wallin, Huselius - Weinhandl, Martensson, Eriksson - Omark, Harju, Thörnberg - Berglund, Persson, Andersson.

Zdroj
ČT24

Hlavní zprávy

Nejčtenější články