Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Kooperativa NBL 2023/2024

Hokejisté porazili po nájezdech Finy 3:2

Tapiola - Čeští hokejisté porazili ve svém úvodním zápase na turnaji Channel One Cup v Tapiole nedaleko Helsinek reprezentaci Finska 3:2 po samostatných nájezdech. Připsali si premiérovou výhru v sezoně a první dva body do seriálu Euro Hockey Tour. Zápas rozhodl Marek Kvapil, který se prosadil i v základní hrací době. Druhý zápas na turnaji čeká svěřence trenéra Aloise Hadamczika v sobotu, kdy se v Moskvě utkají s domácím Ruskem. To dnes porazilo výběr Švédska 5:3.

Pro český tým nezačal zápas dobře. Už ve druhé minutě putoval předčasně do šaten Vašíček, který narazil u mantinelu Malmivaaru, za což mu rozhodčí udělili pětiminutový trest. Úřadující světoví šampioni se však i díky několika pozorným zákrokům Štěpánka v dlouhém oslabení ubránili. Gólman Petrohradu se předvedl zejména při šancích Pyöräläho a Lahtiho.

Lahti, který dal českému mužstvu v předchozím vzájemném zápase dvě branky, se předvedl i ve 12. minutě, Štěpánek byl ale opět připravený. V početní výhodě mohl na druhé straně otevřít skóre kapitán Rolinek, ale Tarkkiho nepřekonal. To se podařilo až v 17. minutě Kvapilovi. Gólman celku Espoo, v jehož hale se zápas hrál, střelu brněnského útočníka vyrazil na horní tyčku a puk se následně odrazil za brankovou čáru.

Záznam utkání Finsko - ČR sledujte zde

Je nám líto, video expirovalo.
Utkání Finsko - ČR

Ve 25. minutě se podle všeho podařilo Finům natlačit puk za Štěpánkova záda, rozhodčí však gól neuznali kvůli postavení hráče v brankovišti, a ještě dorážejícího Komarova vyloučili. Domácí ale i poté měli více ze hry a byli v útočném pásmu nebezpečnější.

V polovině druhé třetiny vyzkoušel po závaru pozornost českého gólmana od modré Jalasvaara, ale neuspěl stejně jako při Lojkově trestu aktivní Pyörälä. Vyrovnat mohl i Jaakola, ale podařilo se to až Komarovovi dvacet sekund před koncem prostřední části. Útočník moskevského Dynama prostřelil Štěpánka, a potrestal tak druhý Bulisův faul v zápase. Převahu domácích dokumentoval údaj, podle kterého si Tarkko připsal jen jeden zákrok ve druhé třetině.

Z ojedinělé šance mohl Čechy poslat do vedení ve 47. minutě Koukal, Tarkki však stihl jeho pokus betonem vyrazit. Štěpánek měl i nadále více práce než jeho protějšek, který ale v 53. minutě podruhé inkasoval. Po Markově přihrávce jej překonal osamocený Lojek, který tak vstřelil svůj první gól v reprezentačním dresu. Finsku se ale podařilo rychle odpovědět, protože už o 87 sekund později překonal Štěpánka důrazný Wirtanen, který se také v národním dresu trefil premiérově.


Přestože domácí mohli v závěru rozhodnout o své výhře, muselo se prodlužovat. V nastavené pětiminutovce gól nepadl, ačkoliv Češi hráli aktivněji než v normální hrací době a v závěru měli i výhodu přesilovky čtyři na tři. O vítězi tak rozhodly samostatné nájezdy, ve kterých byli hosté úspěšnější.  Štěpánka nepřekonali Pesonen, Lindgren ani Lehtonen, i když jednou českému gólmanovi pomohla tyč. Tarkko si sice poradil s pokusy Klepiše a Marka, Kvapil jej ale překonal.

Zdroj
ČT24, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články