Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Hokejisté oslaví patnáct let od naganského triumfu

Praha - Společným setkáním téměř celého kádru i realizačního týmu vyvrcholí v sobotu 23. února v Praze oslavy patnáctiletého výročí triumfu českých hokejistů na olympijských hrách v Naganu. Chybět budou jen Jaromír Jágr z Dallasu, Roman Hamrlík z Washingtonu a Milan Hejduk z Colorada, kteří hrají v NHL, omluvený Jiří Dopita a zesnulý trenér Ivan Hlinka.

O organizaci oslav se stará šéftrenér Českého svazu ledního hokeje Slavomír Lener, který s Hlinkou tým k historickému triumfu pod pěti kruhy dovedl. "Vybaví se mi ohromná parta a spolupráce s Ivanem (Hlinkou), který mně a nám všem chybí. Byl tím obrovským tmelem a jeho charisma chybí vůbec českému hokeji," řekl dnes Lener na tiskové konferenci v Praze. Do Prahy, kde se na zatím neurčeném místě setkání uskuteční, přijedou i bývalí hokejisté Petr Svoboda, Richard Šmehlík a Robert Lang, kteří žijí v Severní Americe.

"Jsou přichystaní, že přiletí," uvedl Lener. "Jsem rád, že členové zlatého týmu většinou v hokeji i nadále působí, řada z nich dokonce hraje na nejvyšší úrovni dodnes, ať už v zámoří, nebo v extralize," prohlásil prezident svazu Tomáš Král. "Věřím, že setkání bude důstojným připomenutím největšího úspěchu v dějinách našeho hokeje, stejně jako všech, kdo k němu před patnácti lety rozhodujícím způsobem přispěli," doplnil Král.

Vedle Jágra, Hamrlíka a Hejduka stále hrají bek Libor Procházka s útočníkem Pavlem Paterou v Kladně, Martin Ručinský v Litvínově, Martin Straka v Plzni a Dopita v prvoligové Olomouci. "Málem nám vyšlo, že by byli téměř všichni, kdyby neskončila výluka v NHL. Ale omluvil se jediný Jirka Dopita, jinak si všichni udělají čas," řekl Lener. Dějiště setkání a detailní program ještě svaz nezveřejnil.

"Máme několik možností a zvažujeme tu nejlepší. Program bude otázka nějakých tří, čtyř hodin. Předpokládám, že kluci, kteří přiletí ze zámoří, si zorganizují i svoje akce nejen s týmem, ale třeba v Litvínově," uvedl Lener. Čeští hokejisté v Naganu získali poprvé v historii zlatou medaili. Ve finále porazili 22. února 1998 Rusko 1:0 díky brance Petra Svobody ze 49. minuty. Výročí triumfu bude připomínat emblém na dresech národního týmu příští týden na Oddset Hockey Games v Malmö.

Kádr českých hokejistů z olympijských her v Naganu:

Brankáři: Dominik Hašek, Roman Čechmánek, Milan Hnilička,

obránci: Roman Hamrlík, František Kučera, Libor Procházka, Petr Svoboda, Jiří Šlégr, Richard Šmehlík, Jaroslav Špaček,

útočníci: Josef Beránek, Jan Čaloun, Jiří Dopita, Milan Hejduk, Jaromír Jágr, Robert Lang, David Moravec, Pavel Patera, Martin Procházka, Robert Reichel, Martin Ručinský, Vladimír Růžička, Martin Straka.

Realizační tým: Ivan Hlinka, Slavomír Lener (trenéři), Vladimír Martinec (asistent), Stanislav Neveselý (vedoucí mužstva), Zdeněk Ziegelbauer (lékař), Václav Šašek, Pavel Křížek (maséři), Jaroslav Maule (kustod), František Černík (manažer).

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články