Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Czech Tour 2024

Hokejisté musejí od nové sezony nasadit na krk chrániče, potvrdila IIHF

Po tragické smrti amerického útočníka Adama Johnsona se očekávané stalo skutečností. Hokejisté budou muset od nadcházející sezony nosit povinně chránič krku. Jeho používání zařadila Mezinárodní hokejová federace (IIHF) do pravidel. Úprava byla schválena během nedávného mistrovství světa v Praze a v minulých dnech o ní federace informovala hokejové svazy i vedení jednotlivých soutěží. Šéf komise rozhodčích Vladimír Šindler to řekl webu iDNES.cz, ČTK zprávu potvrdil ředitel extraligy Martin Loukota.

Conor Garland s chráničem krku
zdroj: Reuters/USA Today Sports autor: Bob Frid

"Byli jsme o tom informováni v úterý," řekl Loukota s tím, že extraliga se musí řídit pravidly IIHF. "Změnu na květnovém zasedání schválil kongres IIHF, tudíž se týká mezinárodních turnajů a evropských soutěží na všech soutěžních úrovních, tedy v extralize i v krajském přeboru," uvedl Šindler.

Zvýšením bezpečnosti hokejistů se začala hokejová federace, ale samostatně i jednotlivé svazy zabývat po tragické smrti amerického útočníka Johnsona, který zemřel po zásahu bruslí do krku v zápase britského poháru.

Může být udělena výjimka

Chrániče krku následně nařídilo hráčům používat několik soutěží, například zámořská juniorská soutěž WHL, britská nebo německá liga. V Česku je museli nosit hráči do 20 let, dalším byly doporučeny. Už v prosinci zástupci IIHF avizovali, že je hokejisté v brzké době budou muset používat na všech akcích pořádaných federací.

Hokejoví funkcionáři zároveň jednali s výrobci ochranného prvku, aby se ujistili, že dokážou uspokojit očekávanou zvýšenou poptávku. Šindler připustil, že bude možné požádat i o výjimku, pokud by například v českých soutěžích nešlo chrániče pro všechny hokejisty zajistit.

Zdroj
ČTK, idnes.cz

Hlavní zprávy

Nejčtenější články