Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
World Athletics Continental Tour Gold 2024

Hokej ztratil legendu z největších. Zemřel Karel Gut

Praha – Český hokej přišel o legendu a jednu z nevětších osobností své bohaté historie. Dlouhé nemoci ve věku 86 let podlehl bývalý reprezentant, uznávaný trenér a dlouholetý předseda Českého svazu ledního hokeje Karel Gut. Do myslí současných fanoušků se zapsal především svým učinkováním v čele hokejového svazu. Během jeho desetiletého působení se hokejisté radovali hned z několika titulů mistrů světa a především z památného vítězství na olympiádě v japonském Naganu.

Hokejová legenda Karel Gut
zdroj: ČTK autor: Galgonek Vladislav

"Karel Gut byl všeobecně respektovanou osobností našeho i mezinárodního hokeje," uvedl prezident ČSLH Tomáš Král. "Desetiletí, v němž stál v čele svazu, bylo nejúspěšnějším obdobím našeho hokeje a vděčíme mu za mnohé," poukázal na roky 1994 až 2004, kdy stál Gut v čele českého hokeje. Reprezentace v té době ovládla poprvé v historii olympijské hry a čtyřikrát se stala mistrem světa.

Gut se jako hráč a kapitán národního mužstva zúčastnil tří zimních olympijských her a šesti světových šampionátů, z nichž má tři bronzové medaile. V roce 1955 byl vyhlášen nejlepším obráncem mistrovství světa. V reprezentaci sehrál 114 utkání, ve kterých zaznamenal 34 branek.

Je nám líto, video expirovalo.
Karel Gut sklízel úspěchy na ledě, střídačce i funkcionářském poli

Za Spartu na ledě i na lavičce

Většinu své hráčské kariéry spojil rodák z Uhříněvsi, jenž vytvořil slavnou dvojici s Františkem Tikalem, se Spartou, s níž v roce 1954 vybojoval mistrovský titul. Jako ofenzivní obránce odehrál za reprezentaci 114 utkání a vstřelil 35 branek, startoval na šesti světových šampionátech a třech olympijských hrách. Na MS 1955 byl vyhlášen nejlepším obráncem turnaje.

Dominik Hašek: "Byl to člověk, který obětoval celý život hokeji. Nejdříve jako hráč, poté jako trenér a následně jako funkcionář. Myslím si, že na nejvyšší úrovni tady nikdo podobný nebyl."  

V polovině 60. let plynule přešel z hráčské do trenérské role a postupně koučoval Spartu, německý Landshut a čs. reprezentaci, kterou v letech 1976 a 1977 dovedl k titulu mistrů světa. "Přechod z hráčské do trenérské role proběhl v mém případě vlastně samovolně. Abych byl přesný, chtěli ho spoluhráči," vzpomínal na svůj přechod na lavičku Gut. 

Někdejší vynikající obránce je členem Síně slávy Mezinárodní hokejové federace, do které byl uveden v roce 1998, i Síně slávy českého hokeje, v níž se ocitl o deset let později. Jako čestný předseda ČSLH se účastnil i po odchodu z funkce všech jednání výkonného výboru. "Byl to i výborný člověk a všem nám bude chybět," podotkl Král.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články