Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Cyklotoulky

Hokej se vrací za Lužánky. Chystají se na zápas pod širým nebem

Brněnská Kometa začala s přípravou na zápasy pod širým nebem. Na místě bývalého stadionu za Lužánkami už staví mobilní tribuny na takzvaný Winter Classic. Ty by se na utkání hokejové extraligy mohly objevit začátkem ledna hned dvakrát.

Za Lužánkami rostou tribuny
zdroj: ČT24

"Navazujeme na fanouškovskou iniciativu Hokej patří za Lužánky, a vše směřuje ke splnění snu fanoušků i hokejového klubu, ke hře pod širým nebem," popsal pohnutky hokejového klubu Kometa Brno jeho mluvčí Michal Chylík. Klubu se nyní podařilo získat povolení k zahájení prací na místě bývalého zimního stadionu za Lužánkami.

Kometa zatím pořádání zápasů pod širým nebem oficiálně nepotvrdila. Pozemek, na kterém mají vyrůst tribuny, ale už má od města v bezplatné zápůjčce. I tak plochu, kde dříve stával stadion, ve kterém Kometa vyhrála jedenáct ligových titulů, už s předstihem z vlastní iniciativy vyčistili fanoušci.

Byli jsme durch a neustále odhrnovali sníh

V takzvané díře by měla brněnská Kometa už v lednu odehrát zápas proti Spartě a Plzni. Sledovat by jej mohlo osmnáct a půl tisíc diváků. Zda se odkryté tribuny zaplní, záleží i na počasí. "Doufejme, že Libor Zábranský to má tam nahoře domluvené, že nebude pršet a sněžit. Aby to lidi neodradilo," okomentoval iniciativu bývalý profesionální hokejista Jaromír Meixner.

Pětinásobný vítěz ligového poháru hrál pod širým nebem v době, kdy to bylo běžné. „Když pršelo, tak tam byl bazén. Když jsme spadli, tak jsme byli durch mokří. Taky jsem zažil zápasy, kdy se každých pět minut odhrnoval sníh," popsal své zážitky Meixner.

Je nám líto, video expirovalo.
Za Lužánkami se chystá hokej pod otevřeným nebem

V historii samostatné české extraligy se zápas pod širým nebem odehrál jen jednou. Před pěti lety na plochodrážním stadionu v Pardubicích. V roli soupeře u toho i tehdy byla Kometa Brno. Pokud se tribuny v lednu úplně zaplní, mohl by padnout český hokejový rekord. Světový ale v ohrožení není. Na zápas NHL totiž v lednu 2014 dorazilo na stadion v Michiganu přes 105 tisíc fanoušků.

Hokej se vrací, fotbal už comeback měl

Zatímco hokej se za Lužánky teprve vrátí, fotbalisté si bývalý stadion už otestovali v létě. Na konci letošního června si tam zahrál svůj rozlučkový zápas Petr Švancara. "Myslím si, že hokej se za Lužánky vrátit má, stejně jako fotbal," okomentoval chystaný zápas Komety Švancara. Tomu se podařilo vyprodat na exhibiční utkání všechny lístky.

Brno se po úspěšném zápase chystá za více než jeden a půl miliardy korun chátrající objekt opravit. Město se na rekonstrukci bude snažit získat dotaci z Evropské unie a státního rozpočtu. Stadion s kapacitou 23 tisíc návštěvníků by mohl začít fungovat zhruba za pět let.

Hlavní zprávy

Nejčtenější články