Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MS smíšených dvojic 2024 Švédsko

Hlasujte v anketě Zásah do dějin o nejlepší brankářský zákrok

V květnu letošního roku - době mistrovství světa v hokeji - jsme vám přinesli anketu o nejlepší gól v historii českého hokeje. Nyní přicházíme s pokračováním. Místo nejlepšího gólu historie však můžete hlasovat o nejlepší brankářský zákrok historie. V soutěži Zásah do dějin vám postupně přineseme ankety o nejlepší zákroky z jednotlivých historických etap. V úvodním díle můžete až do 12.12.2012, 12:12 svými hlasy vybírat nejlepší zákrok 50. a 60. let.

Anketa Zásah do dějin
zdroj: ČT sport

Karel Straka (MS 1957 Moskva, zápas ČSR - Švédsko)

Poslední mistrovství světa na přírodním ledě hostila v roce 1957 Moskva. Kvůli obrovskému zájmu diváků byla utkání favoritů přeložena z Paláce sportu v Lužnikách na fotbalový stadion a jeho hrbolaté kluziště. V klíčovém duelu turnaje mezi Československem a Švédskem se tu překonávají oba brankáři. Chomutovský Karel Straka předvádí za stavu 0:0 dech beroucí zákrok: v poslední chvíli vyškrábne puk směřující do brány. I za tento skvělý zásah byl jako první Čechoslovák vyhlášen nejlepším brankářem MS.

Jiří Kulíček (MS 1959 Praha, zápas ČSR - SSSR)

Po dvou skvělých sezonách byl v roce 1959 kladenský brankář Jiří Kulíček připraven na nejtěžší brankářský úkol: Odchytat MS doma, před rekordními návštěvami natěšených fanoušků. Cesta k medaili vedla přes sovětský tým. Kulíček hned v úvodu zápasu bravurně zlikviduje obrovskou šanci soupeře odvážným pádem. O půl století později proslaví tento zákrok mnohem lépe vyzbrojený Dominik Hašek v NHL. Osud brankáře bývá mimořádně krutý. Kulíček v kritické chvíli zápasu riskuje příliš a fanoušci i média mu přisoudili největší díl viny na nešťastné porážce 3:4. Vynikající brankář už si nikdy v národním týmu nezahrál.

Vladimír Nadrchal (MS 1959 Praha, zápas ČSR - Kanada)

Na konci 50. let minulého století chytali odvážní muži bez jakékoli masky. Vladimír Nadrchal patřil k prvním průkopníkům vylepšení brankářské výstroje, ale MS 1959 odchytal s nechráněným obličejem. V posledním utkání turnaje proti mistrům světa z Kanady ani v takové situaci neváhal a vrhnul se po hlavě proti soupeři, který se jako tank valil na jeho bránu. Nadrchal odvrátil bravurním zásahem jistý gól a svým zákrokem změnil náladu nedůvěry na zaplněné Štvanici. Ohromené publikum trnulo při dalších výpadech, ale posílený Nadrchal se nedal zastrašit ani bezohledným důrazem Kanaďanů a pomohl k senzačnímu vítězství 5:3.

Josef Mikoláš (MS 1961 Laussane, zápas ČSR - Kanada)

Ostravský důlní lokomotivář Josef Mikoláš se stal senzací MS 1961 ve Švýcarsku. Po vítězství 6:4 nad Sovětským svazem se nová hvězda chystá na utkání o titul s Kanadou. Švýcarští diváci čekají, kolik gólů javorové listy nasypou. Mikoláš chytající v sezoně ve 2. lize a poprvé na velkém turnaji se ovšem překonává. Za bezbrankového stavu předvádí vrcholný kousek: kryje únik Tambeliniho. Všichni ostatní brankáři dostali od Kanady 5 a více branek, Mikoláš ale po svém úlovku z první třetiny zachytá životní zápas a povolí šampionům pouze jeden vyrovnávací gól...

Hlavní zprávy

Nejčtenější články