Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MS hráčů do 18 let 2024 Finsko

Hemský zůstane v Edmontonu, Židlický patří New Jersey

Edmonton - Hokejový útočník Aleš Hemský bude i nadále působit v Edmontonu, se kterým podepsal novou dvouletou smlouvu na 10 milionů dolarů. Osmadvacetiletý mistr světa z Vídně z roku 2005 se mohl stát po této sezoně nechráněným volným hráčem a spekulovalo se před pondělní uzávěrkou přestupů o jeho výměně. Hokejový obránce Marek Židlický odešel z Minnesoty do New Jersey výměnou za trio hráčů Kurtise Fostera, Nicka Palmieriho a Stephana Veilleuxe a dvě volby v draftu. Pětatřicetiletý mistr světa z Vídně z roku 2005 se v týmu Devils setká s dvěma krajany, útočníky Patrikem Eliášem a Petrem Sýkorou.

Aleš Hemský
zdroj: AP

"Hodně jsem tady prožil, když jsme byli nahoře i dole. Bylo by těžké opustit místo, kde se to teď mění. Hodně hráčů přichází a víme, že budeme bojovat o play-off a jednou třeba můžeme vyhrát Stanley Cup," řekl zámořským médiím Hemský. "Proto jsem zůstal. Nechtěl jsem to vzdát po deseti letech, jen se sbalit a odejít."

Edmonton je nyní druhým nejhorším celkem v NHL s 54 body a na pozice pro play-off ztrácí 14 bodů. V minulých dvou letech byl vůbec nejhorším týmem. Díky tomu si ale vybíral dvakrát za sebou jedničku draftu - útočníky Taylora Halla v roce 2010 a Ryan Nugenta-Hopkinse loni. Do týmu se zapracovali také další talentovaní hráči Jordan Eberle či Sam Gagner. "Je to úžasné, že Hemmer zůstává," napsal na Twitter Hall.

Patrik Eliáš o Marku Židlickém:

"Židla pro nás bude posilou. Je to perfektní obránce na přesilovku s ofenzivním myšlením. Znám se s ním od čtrnácti let a je to můj dobrý kamarád."

Generální manažer Steve Tambellini jednal s Hemským o nové smlouvě ve čtvrtek po výhře 2:0 nad Philadelphií. Šikovný útočník původně chtěl delší kontrakt, ale v pátek se obě strany dohodly. Smlouva neobsahuje klauzuli, že by nemohl být Hemský vyměněn do jiného týmu.

Hemský, který v této sezoně vynechal 11 zápasů kvůli zranění ramena a další dva kvůli nemoci, si připsal v 47 duelech 26 bodů za pět branek a 21 asistencí. V dresu Oilers, kteří jej draftovali v roce 2001 jako třináctého v pořadí, strávil pardubický odchovanec celou dosavadní kariéru v NHL. "Chtěl jsem delší smlouvu, ale na druhou stranu nemám tak dobrou sezonu, jak bych chtěl. Možná bych rád vyzkoušel trh s volnými hráči, ale chtěl jsem v Edmontonu zůstat," řekl Hemský.

Židlický míří za Eliášem a Sýkorou

Hokejový obránce Marek Židlický odešel z Minnesoty do New Jersey výměnou za trio hráčů Kurtise Fostera, Nicka Palmieriho a Stephana Veilleuxe a dvě volby v draftu. Pětatřicetiletý mistr světa z Vídně z roku 2005 se v týmu Devils setká s dvěma krajany, útočníky Patrikem Eliášem a Petrem Sýkorou.

Marek Židlický
zdroj: AP

Přestup Židlického z Minnesoty oznámil generální manažer New Jersey Lou Lamoriello během pátečního zápasu s Vancouverem. "Byla to příležitost získat velmi zkušeného obránce, který dokáže rozehrávat přesilovky, je šikovný s pukem a má dobrou střelu. Měli jsme o něj zájem, už když šel do Minnesoty," uvedl Lamoriello.

Židlického odchod z Minnesoty se v posledních týdnech očekával poté, co se vzdal klauzule ve smlouvě, že nemůže být vyměněn. Trenér Mike Yeo nebyl spokojen s jeho výkony a na konci ledna ho nenasadil do čtyř zápasů. Když pak Židlický veřejně vyjádřil svou nespokojenost, do sestavy se vrátil. Následovala však jednání o jeho výměně.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články