Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Hemský gólem a nájezdem přispěl k výhře Edmontonu

New York - Útočník Aleš Hemský přispěl v nedělním utkání NHL gólem a proměněným nájezdem v penaltovém rozstřelu k výhře Edmontonu 3:2 ve Vancouveru. Pardubický rodák byl na ledě u obou inkasovaných branek, po nichž Oilers prohrávali 0:2, ale šest minut před koncem základní hrací doby po rychlém výpadu po pravém křídle srovnal. Hemský dokonal obrat v rozstřelu, v němž navázal na spoluhráče Sama Gagnera a ve druhé sérii překonal Roberta Luonga.

Aleš Hemský
zdroj: ČTK/AP autor: Darryl Dyck

Přitom mladý tým Oilers čekal těžký a odhodlaný protivník. Vancouver, loňský vítěz základní části, chtěl odčinit úvodní porážku 3:7 od Anaheimu. "Věděli jsme, že půjdou tvrdě za vítězstvím, ale řekli jsme si, že se s jejich hrou vyrovnáme a budeme hrát stejně. A to se stalo," potěšilo Hemského, který ocenil i rady od trenéra brankářů Frederika Chabota. "Freddy odvedl skvělou práci, když nám ukázal nějaké možnosti zakončení, které bychom měli dělat. Viděli jsme na videu spoustu proměněných nájezdů. Jen jsme udělali, co nám řekl," prozradil Hemský, který svůj nájezd zakončil kličkou mezi betony.

Jaromír Jágr vyšel den po skvostné premiéře v dresu Dallasu bodově naprázdno. Hvězdný útočník nenašel stejně jako jeho spoluhráči recept na brankáře Joshe Hardinga a v Minnesotě prohráli 0:1. Jedinému gólu utkání, který v deváté minutě vstřelil Zach Parise, přihlížel Jágr z trestné lavice. "Měli jsme nějaké šance na vyrovnání v poslední minutě, ale celkově nám zblokovali hodně střel," vyzdvihl Jágr, který v předchozím utkání nasbíral čtyři body, obranu soupeře. "Do šancí jsme se dostávali těžko," dodal.

Útočník Martin Havlát se podílel gólem na výhře San Jose 4:1 v Calgary. Hosté rozhodli o zisku dvou bodů v prostřední části, kdy po prohrané první třetině otočili skóre třemi góly. Trefa Havláta, který gólmanem vyražený kotouč dopravil do prázdné branky, byla nakonec vítězná. Flames se museli obejít bez letních posil Jiřího Hudlera a Romana Červenky. Prvně jmenovaný ještě nebyl u týmu po pátečním pohřbu otce, Červenka bere léky a zotavuje se z následků krevní sraženiny v noze.

Naopak premiérové utkání v novém působišti si úspěšně odbyl Tomáš Vokoun. Český brankář v souboji dvou největších favoritů Východní konference zneškodnil 31 střel New Yorku Rangers a dovedl Pittsburgh na ledě soupeře k vítězství 6:3. Pro Vokouna byla výhra o to sladší, že loni v play-off kvůli zranění mohl jen sledovat, jak Rangers vyřadili v prvním kole Washington, kde loni chytal. "Přišel jsem tam s šancí zachytat si play-off a to se nestalo. Ale takový je život. Věci vždy nevychází přesně, jak si přejete," vrátil se Vokoun ještě k závěru sezony, kdy měl zdravotní problémy s tříslem.

"Bylo to dost nepříjemné. Léčba mi vzala dost času a myslím si, že jsem z výluky profitoval, protože bych v září asi nebyl stoprocentně fit," dodal. Do Pittsburghu byl angažován jako dvojka k Marku-Andremu Fleurymu a svoji roli v Madison Square Garden splnil. I díky němu teď mají Penguins na kontě plný počet bodů. "Člověk se nechce dostat mimo postupovou osmičku a pak soupeře před sebou nahánět. Takže jsem rád, jak jsme sezonu začali," podotkl Vokoun.

Stejně dobře začali i hokejisté Chicaga. V úvodním hracím dnu získali skalp obhájce trofeje, den nato zvítězili ve Phoenixu 6:4. Tentokrát už nastoupil v obraně Blackhawks i Michal Rozsíval, který si připsal dvě asistence. Jednu z jeho přihrávek zužitkoval Marián Hossa, který vstřelil i ve druhém zápase v sezoně dva góly a byl vyhlášen nejlepším hráčem utkání. Domácí porážku zmírnil jednou trefou Martin Hanzal.

Naopak Philadelphia je v novém ročníku ještě bez bodu. Po porážce s Pittsburghem vyšli Flyers naprázdno i v Buffalu, kterému podlehli 2:5. Hlavním strůjcem úspěchu domácích, kteří nerozhodný stav 2:2 zlomili v posledních pěti minutách, byl Thomas Vanek. Rakouský útočník figuroval u všech branek, dvě dal a na tři přihrál. "Mám dobré spoluhráče a taky jsem měl v určitých chvílích i trochu štěstí," komentoval Vanek svůj podle statistik životní zápas v NHL.

NHL:

Buffalo - Philadelphia 5:2 (1:0, 1:2, 3:0) Branky: 36. a 60. Vanek, 12. Ott, 55. Myers, 57. Hodgson - 23. Couturier (Voráček), 25. C. Giroux. Střely na branku: 41:29. Diváci: 19.070.

Calgary - San Jose 1:4 (1:0, 0:3, 0:1) Branky: 13. Stempniak - 34. a 39. Marleau, 36. Havlát, 59. D. Boyle. Střely na branku: 32:29. Diváci: 19 289.

NY Rangers - Pittsburgh 3:6 (1:3, 0:1, 2:2) Branky: 10. Callahan, 47. Pyatt, 55. R. Nash - 2. a 46. J. Neal, 16. Kennedy, 19. Niskanen, 30. Dupuis, 59. Letang. Brankář Tomáš Vokoun odchytal za Pittsburgh celé utkání, inkasoval tři góly ze 34 střel a úspěšnost zásahů měl 91,18 procenta. Střely na branku: 34:39. Diváci: 17 200.

Minnesota - Dallas 1:0 (1:0, 0:0, 0:0) Branka: 9. Parise. Střely na branku: 32:24. Diváci: 18 296.

Vancouver - Edmonton 2:3 po sam. nájezdech (1:0, 1:1, 0:1 - 0:0) Branky: 11. Edler, 35. Kassian - 40. Eberle, 55. Hemský, rozhodující sam. nájezd Gagner. Střely na branku: 29:32. Diváci: 18 910.

Phoenix - Chicago 4:6 (1:1, 1:3, 2:2) Branky: 4. Moss, 26. Vermette, 45. Hanzal, 46. Doan - 38. a 41. Hossa (na první Rozsíval), 11. a 46. Bolland , 30. Sharp, 39. Stalberg (Rozsíval). Střely na branku: 29:31. Diváci: 17 363.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články