Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Hejduk se stal kapitánem Colorada

Denver (USA) - Český hokejista Milan Hejduk se stal třetím kapitánem v historii klubu Colorado Avalanche. Hejduk byl od roku 2008 jedním z asistentů kapitána, kterým byla v té době legenda klubu Joe Sakic. Po něm nosil céčko dvě sezony Adam Foote a po konci jeho kariéry převzal prestižní funkci český olympijský vítěz z Nagana. Pětatřicetiletý útočník, jenž hraje v Denveru od roku 1998, bude mít "C" na dresu poprvé v utkání proti Pittsburghu.

Milan Hejduk v dresu Colorada
zdroj: ISIFA/EPA

"Je to pro mě pocta. Od své nováčkovské sezony jsem cítil hrdost, že mohu oblékat tento dres a že jsem součástí tohoto klubu. Nyní se těším na to, že dostanu další zodpovědnost," uvedl na klubovém webu Hejduk.

Ústecký rodák je jubilejním desátým kapitánem v dvaatřicetileté historii klubu, jenž do roku 1995 hrál pod hlavičkou Québec Nordiques. Jedním z jeho předchůdců a jediným dosavadním Evropanem s céčkem byl Slovák Peter Šťastný.

"Milan je hráč, který vede svým příkladem na ledě i mimo něj," řekl trenér Colorada Joe Sacco. "Je produktem této organizace, vyhrál tu Stanley Cup a jeho spoluhráči ho respektují. Cítíme, že si tuto příležitost a odpovědnost zasloužil," dodal kouč.

Hejduk, který s Coloradem získal Stanley Cup v roce 2001, je v klubových tabulkách na třetím místě v odehraných zápasech (927), čtvrtý v počtu vstřelených gólů (364) a bodů (769) a pátý v asistencích (405). Jako první hráč týmu získal v sezoně 2002/03 Maurice "Rocket" Richard Trophy pro nejlepšího střelce NHL. V letech 2000, 2001 a 2009 reprezentoval Colorado v Utkání hvězd.

Bývalý pardubický útočník v uplynulých 11 sezonách nastřílel vždy minimálně 20 gólů, čímž vyrovnal Sakikův rekord. Tato jeho šňůra dvacetigólových ročníků je druhá nejdelší mezi aktivními hráči NHL. Hejduk je nyní třetím nejproduktivnějším Čechem v zámořské soutěži po Jaromíru Jágrovi (1 614) a Patriku Eliášovi (831). Více gólů než on nastřílel jen Jágr (652). Po 17 zápasech sezony je Hejduk se sedmi góly nejlepším střelcem týmu a s 12 body je druhý v produktivitě.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články