Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Buly - debata expertů

Hegemonii Vsetína ukončila na přelomu milénia až Sparta s geniálním Výborným a fantomem Břízou

S novým tisíciletím se změnily nejen počáteční číslice letopočtu, ale také hokejové pořádky v domácí extralize. Pětiletou nadvládu Vsetína rázným způsobem přerušila Sparta, která nejprve ovládla základní část a v play-off neprohrála jediný zápas. Připomeňte si finálovou sérii Sparta – Vsetín z roku 2000 prostřednictvím Archivu Z.

Je nám líto, video expirovalo.
Archiv Z 2000: Sparta - Vsetín

Pražané si byli vědomi, že pokud chtějí utnout vsetínskou dominanci, potřebují uspět už v základní části. Výhoda domácího prostředí v sériích play-off na tři vítězné duely byla velkou zbraní, kterou Valaši v minulých letech vždy dokonale využili. Do hlavního města se navíc od hlavního konkurenta přesunulo útočné duo Michal Broš – Ondřej Kratěna.

Jenže cesta za triumfem v dlouhodobé soutěži se Spartě zpočátku nedařila a vedení dokonce sáhlo k výměně trenéra. Pavla Richtera nahradil František Výborný, jenž měl k dispozici Pavla Hynka, a osud Pražanů poté nabral správný směr.

V základní části klub z Holešovic prohrál jen desetkrát z 52 zápasů a pohodu si přenesl také do vyřazovacích bojů. Sparťané ovládli základní část o jedenáct bodů před Zlínem, který těsně odsunul Vsetín až na třetí pozici.

Ve čtvrtfinálové sérii ale Berani roli favorita nepotvrdili a Litvínovu podlehli ve čtyřech zápasech. Na Spartu, která si naopak ve třech duelech poradila s Pardubicemi, tak šli "chemici". Ti ale nedokázali soupeře v Praze výrazněji potrápit a ve třetím utkání museli na domácím ledě strávit vyřazení na samostatné nájezdy.

Finále 2000: Sparta – Vsetín 3:0 na zápasy (4:2, 4:0, 1:0)

Sparta: Petr Bříza, Petr Přikryl – František Kučera, Jaroslav Nedvěd, Michal Sýkora, František Ptáček, Pavel Šrek, Ladislav Benýšek – David Výborný, Jaroslav Hlinka, Patrik Martinec, Richard Žemlička, Jiří Zelenka, Michal Broš, Vladimír Vůjtek, Ondřej Kratěna, Václav Eiselt, Martin Chabada, Václav Novák, Petr Havelka. Trenéři: František Výborný a Pavel Hynek.

Vsetín: Roman Čechmánek, Ivo Pešat – Radim Tesařík, Libor Zábranský, Alexej Jaškin, Jan Srdínko, Petr Kuboš, Pavel Zubíček, Jiří Veber, Petr Suchý – Jiří Dopita, Ján Pardavý, Radek Bělohlav, Zbyněk Mařák, Roman Stantien, Pavel Patera, Martin Procházka, Jan Tomajko, Oleg Antoněnko, Martin Paroulek. Trenéři: Zdislav Tabara a Miroslav Venkrbec.

V druhé části pavouka Vsetín nejprve přešel přes České Budějovice a v semifinále zdolal rovněž ve třech utkáních Plzeň, když o postupu rozhodl Jan Tomajko v prodloužení.

Finále ale bylo jasnou záležitostí sparťanů. Pražané zvládli oba domácí duely, v tom druhém navíc brankář Petr Bříza nepustil za svá záda ani jeden puk a skvělou formu potvrdil i v klíčovém třetím duelu Na Lapači. Na vsetínském ledě se dlouho čekalo na úvodní gól, ten jediný nakonec zařídil ve 49. minutě z dorážky David Výborný, nejproduktivnější hráč play-off.

Sparta tak získala pátý titul v historii klubu a zakončila desetiletku třetím triumfem. Poté se navíc radovala do roku 2007 ještě třikrát, vystřídala na piedestalu hegemona finančně uvadající Vsetín a stala se nejúspěšnějším tuzemským klubem začátku nového tisíciletí. Čekání valašského týmu na odplatu za finálovou porážku v roce 2000 ale nemělo trvat dlouho.

Zdroj
ČT sport, hokej.cz

Hlavní zprávy

Nejčtenější články