Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
TCL V Repre

Havířov, Přerov a Vsetín se kvůli zúžení juniorské extraligy obrátily na arbitráž

Nekompetentní a poškozující jednání svazu, který rozhodl o reorganizaci soutěže v probíhající sezoně. S tímto argumentem se zástupci Vsetína, Havířova a Přerova obrátili na hokejovou arbitráž. Doufají v revokaci rozhodnutí výkonného výboru Českého svazu ledního hokeje, který v březnu snížil počet účastníků v juniorské extralize pro příští sezonu z 24 na osmnáct. Ohrožená byla původně i Olomouc, ta ale jako jediný tým bez statusu akademie obdržela výjimku.

Fanoušci Vsetína
zdroj: ČT4 autor: Dalibor Glück

"Rozhodnutí o vyřazení klubů v průběhu rozehrané soutěže je chybné, nekompetentní a hrubě nás poškozuje. Svaz likviduje mládežnický hokej, jeho kroky jsou nepromyšlené, nedotažené a nikdo za to nenese žádnou zodpovědnost," uvedl prezident Havířova Jaroslav Mrowiec.

Svaz podle něj pracuje nekoncepčně. "Ještě nebyla dohraná sezona a soutěž se změní. My do dneška nevíme, jak se máme zachovat. Nevíme, jestli bude příští rok nějaká první liga, kdo ji bude hrát...," řekl Mrowiec.

Hokejový svaz podle mluvčího Zdeňka Zikmunda respektuje právo klubů obrátit se na arbitráž a věří, že nezávislý orgán rozhodne rychle.

"Rozhodnutí výkonného výboru vycházelo z návrhů drtivé většiny klubů, které jsme obdrželi v návaznosti na lednové hokejové fórum. Myslíme si, že se jedná o komplexní řešení, po kterém kluby volaly," řekl Zikmund.

Zároveň potvrdil, že výkonný výbor rozhodl, že nejvyšší juniorskou soutěž bude stejně jako letos hrát i rakouský Salcburk. Liga tak bude mít nakonec 19 účastníků.

"Vznikne nová soutěž s pracovním názvem liga akademií. Pod ní bude extraliga juniorů, kterou bude hrát pětice klubů, které se rozhodnutí dotklo, plus nejlepší kluby z regionálních lig," doplnil Zikmund.

O možnou účast v nejvyšší juniorské soutěži pro příští sezonu přišly i Ústí nad Labem a Písek, které si do ní vybojovaly postup.

Zástupcům moravských klubů vadí, že jejich týmy byly z juniorské extraligy vyřazeny přesto, že sportovní cestou si zajistily účast v dalším ročníku. Vsetín dokonce postoupil do play-off, kde ve čtvrtfinále podlehl v pěti zápasech Plzni.

"Svaz se odkazuje na lednové hokejové fórum, kde probíhala i diskuse o možných změnách v juniorských soutěžích. Na přímý dotaz našeho sportovního manažera tam ale generální sekretář Martin Urban řekl, že nemusíme mít strach, že případné změny se určitě nebudou týkat další sezony," řekl jednatel Přerova Tomáš Pluháček.

Je nám líto, video expirovalo.
Tři hokejové kluby se brání proti zúžení juniorské extraligy

Po nečekaném rozhodnutí výkonného výboru hokejového svazu klubům vznikly i finanční ztráty, které předběžně vyčíslily na 10 milionů korun.

"Někteří partneři podporovali přímo mládež a máme už i zprávy z města, že když nehrajeme juniorskou extraligu, tak nám asi sníží dotace," podotkl Pluháček.

"Má to i vliv na naše dorostenecká mužstva. Po rozhodnutí svazu se nám je snaží další kluby vybrakovat s tím, že přetahují hráče k sobě. Že když nebudou hrát extraligu, nebudou v reprezentaci," uvedl Mrowiec.

Představitelé Havířova, Přerova i Vsetína podporují myšlenku zúžení juniorské extraligy, chtějí ale, aby se tak stalo sportovní cestou a na základě předem stanovených pravidel.

Své podněty k arbitráži podali koncem minulého týdne, svazový orgán by je měl začít řešit do 30 dnů.

"Ve spolupráci s našimi právníky jsme připraveni se bránit všemi dostupnými prostředky. Nic jsme neporušili," řekl jednatel Vsetína Daniel Tobola.

Kluby jsou připraveny obrátit se i na Úřad pro ochranu hospodářské soutěže a soudy. "Pochopitelně dáváme přednost tomu, aby se věci řešily na sportovní půdě. Pokud by kluby rozhodnutí neuspokojovala, žijeme v právním a demokratickém státě, mají právo se obrátit na soud. A my bychom postupovali stejně. To znamená právní cestou," řekl Zikmund.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články