Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Cyklotoulky

Hašek začal přípravu se Spartakem. Podle kouče bude lídrem kabiny

Havlíčkův Brod - Hokejisté Spartaku Moskva i s legendárním brankářem Dominikem Haškem brázdí led zimního stadionu Kotlina v Havlíčkově Brodu. Na Vysočině stráví slavný ruský klub dva týdny přípravy na novou sezonu Kontinentální ligy. Český gólman by se měl stát podle trenéra Miloše Říhy lídrem v kabině.

"Já si myslím, že on bude taková prodloužená ruka. Já bych chtěl, aby zopakoval to, co dělal v Pardubicích, protože tam to dělal velmi dobře. Co já mám zprávy, tam ani trenér pomalu nemusel chodit do kabiny. Tak bych si to představoval také," řekl Říha.

Hašek si k tomu musí také zopakovat ruštinu. Říha mluví k týmu v šatně rusky, česky se bude bavit s Haškem nebo hráči početné slovenské kolonie ve Spartaku jen při individuálních pohovorech. "Dominik už v Rusku na tiskovce všemu rozuměl, potom s některými novináři i mluvil. Já si myslím, že on do toho pronikne strašně brzy," podotkl Říha s tím, že Hašek klidně může použít i angličtinu. "Anglicky mluví víc než půlka mužstva."

Je nám líto, video expirovalo.
Hašek se připravuje se Spartakem

Miloš Říha, kouč:

"Jeho (Haškovu) formu známe. Když se dobře připraví, jako že se dobře připraví, jeho forma je stabilní. Předvádí ve svých letech až neuvěřitelné výkony."

Sám Říha si nic nedělá z toho, že bude trénovat gólmana, který v NHL získal šestkrát Vezinovu trofej pro nejlepšího brankáře a dvakrát i Hart Trophy a Lester B. Pearson Award pro nejužitečnějšího hráče. "Je to určitě něco jiného, už jsem ale pracoval třeba s Kovalčukem. Ze začátku, když byla ta představovací tiskovka, která byla neuvěřitelná, tak jsem z toho byl i já trošku vyvedený z míry. Teď už to beru jako profesionální a pracovní věc a nijak si z toho hlavu nedělám," prohlásil Říha.

V Havlíčkově Brodě sehraje Spartak i tři přípravné zápasy

Ve čtvrtek 29. července nastoupí proti Zlínu, v pondělí 2. srpna změří síly s domácím prvoligovým výběrem Rebelů a o den později bude hrát proti Liberci. Měl by se představit i Hašek. "Budeme se ještě domlouvat. Ale měl by na jeden a půl zápasu nastoupit," řekl Říha.

Říha byl v Havlíčkově Brodě s týmem už v roce 2008 a podmínky si pochvaluje. "Oni (Spartak) dřív jezdili do Finska, ale já znám české zázemí. Podmínky jsou tady neuvěřitelné. Já byl ve Finsku při svém prvním působení v Rusku a bylo to tam daleko skromnější. Jedou tam třeba čtyři ruská mužstva najednou, já chci mít podmínky pro sebe," prohlásil.

Říha projektu HC Lev moc nevěří

Říhův tým by měl v sezoně dvakrát zavítat na Slovensko, do Popradu k utkáním s klubem HC Lev. Ale ten ještě nemá povolení od Slovenského svazu ledního hokeje, aby zápasy v Popradu hrál. Říha je k projektu skeptický. "Co oni dají do kupy? Třeba Zbyněk Irgl, u něj se píše, že už tam je, a on o tom ani neuvažuje. To bylo i tehdy, když mysleli, že budou hrát v Hradci. Měli osm hráčů a ti o tom nevěděli," uvedl Říha.

I v případě, že stavitelům Lva všechno klapne, budou to mít podle Říhy těžké. "Jestli to poskládají, nevím, jak budou konkurenceschopní. Ruské týmy budou hodně nepříjemné. Budou to mít hodně těžké," dodal kouč.

Hokejisté Spartaku Moskva na letní přípravě v Havlíčkově Brodu
zdroj: ČT24 autor: ČT24
Zdroj
ČT24, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články