Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Hašek: V Rusku má přednost moc a peníze před pevnými pravidly

Praha – Týden po letecké havárii v ruské Jaroslavli, kde zahynul místní hokejový tým spolu s trojicí českých reprezentantů, se naplno rozpoutaly diskuse o podmínkách a bezpečnosti pro tamní hokejisty. Jedním z hráčů, kteří mohou hokejový život v různých zemích srovnávat, je brankář Dominik Hašek. Za svou kariéru kromě českých hájil také branky zámořských týmů a v posledním roce hrál Kontinentální ligu za Spartak Moskva. Největší rozdíl mezi dvěma nejprestižnějšími hokejovými ligami spatřuje v přístupu lidí zapojených do hokeje – profesionální zodpovědnost a jasné dodržování pravidel oproti zájmům moci, která jde s pravidly často v rozporu.

Dominik Hašek
zdroj: isifa.com/VLP autor: Libor Plíhal

Dvě největší a nejsledovanější hokejové soutěže s finančními podmínkami, které lákají nejlepší světové hráče. Obě mají zásadní vliv na propagaci hokeje – podle Haška se však liší v zásadní věci, která navíc zasahuje nad rámec pouhého sportu. "V Americe, když něco bylo psáno, tak to bylo taky dáno, a člověk věděl, že se na to může spolehnout. V Rusku jsou třeba peníze v některých klubech stejné jako v NHL, ale ty pravidla tam jaksi neplatí. Tam platí určitý jiný zákony, " uvedl Hašek.

Roční působení Haška v Rusku prý stačilo na to, alespoň zčásti zjistit něco o tamní společnosti a jejích pravidlech. "Mně se třeba nelíbilo, že v kontraktu jsme měli mít 4 dny volna v měsíci, a když uplynul měsíc a půl od začátku ligy a my jsme volno ještě neměli, ptal jsem se ostatních hráčů, jak je to možné. Všichni na mě jenom koukali. Prostě tam nefunguje to, že co je psáno, to je dáno – a pak to může mít vliv obecně na společnost a mohou se stát věci, které neradi vidíme," řekl Hašek v souvislosti s nedávnou tragédií v Jaroslavli.

Brankář vzpomínal i na další příhodu, kdy Spartak začal s přípravou na hokejovou sezonu v jiný termín, než který byl oficiálně stanoven ve smlouvě. "Šel jsem se zaptat za generálním manažerem, aby nebyl nějaký problém, on mě poplácal a říkal: 'Dominiku, z toho si nic nedělej, to je Rusko, nech tyhle věci bejt.' V tu chvíli mi došlo, že jsem v jiný zemi, že něco je psáno, ale ty pravidla fungují úplně jinak. Člověk, který má moc a peníze, tak si víceméně může rozhodovat i navzdory právu, prostě má větší moc než právo a pevně daná pravidla," dodal Hašek.

Během diskusního pořadu Na slovíčko Hašek srovnal ruský přístup lidí kolem hokeje se soutěží v Severní Americe. "Ty pravidla tam jsou daný a dodržují se. Každý v organizaci ví, co je jeho úkol, jakou má funkci. Ať je to člověk, který se stará o PR, o brusle atd. To jsou věci, které tam jsou perfektně zařízené," řekl. "Každý má svou zodpovědnost, ale když se s nimi setkáte, tak s vámi jednají jako rovný s rovným. Čím jdete po světě víc na východ, tím se přístup mění. Panuje tam pocit, že když je funkce, tím má člověk větší moc navzdory všemu," dodal brankář se zkušeností z Chicaga, Buffala nebo Detroitu.

V NHL i ruské Kontinentální lize je letecký přesun týmu vzhledem ke vzdálenostem takřka bezpodmínečně nutný. I zde se český gólman setkal s rozdíly, zejména v pohodlí při cestování, zásadnější problémy však během létání po Rusku nezažil. "Měli jsme za celou dobu jeden problém, kdy jsme se museli vrátit zpátky na letiště, ale dvakrát nebo třikrát se to stalo i v Americe, že se nám nezavřely kola po startu a museli jsme přistát," vybavil si Hašek.

"Kvůli tomu, že jsem poznal tu společnost a cítil, že prostě určitý pravidla jsou napsaný, ale tak úplně neplatí, a když jsem viděl, že ti lidi i tak přistupují k životu, k profesi… i kvůli tomu, že jsme tam poznal tuhle skutečnost, tak jsem si připadal o trochu méně bezpečně v letadlech, ale to byl takový celý dojem. Jestli samotné stroje někde byly lepší a někde horší, to si nedovolím hodnotit."

V souvislosti s úmrtím členů týmu Jaroslavle se však Hašek masivního odchodu české enklávy z KHL neobává. "To, co se stalo, je hrozná věc, ale myslím si, že právě po takovémto neštěstí by se ta bezpečnost v cestování mohla do budoucna zlepšit. Včera byla zahájena liga a neslyšel jsem o nikom z hráčů od nás, že by chtěl z KHL odejít. Uvidí se, co bude dál, ale nemyslím, že tam bude nějaký rozdíl," dodal.

Zdroj
ČT24

Hlavní zprávy

Nejčtenější články