Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
ŠKODA CUP - Česká Kamenice

Hašek: Někdo první být musí. Dříve nebo později přibudou další

Praha - Uvedení do hokejové Síně slávy v Torontu je pro bývalého brankáře Dominika Haška největší poctou a ctí, které se mu po skončení aktivní kariéry mohlo dostat. Ale fakt, že se v listopadu stane prvním Čechem v elitní společnosti, nepřeceňuje. Je si jistý, že jej budou následovat další krajané v čele s Jaromírem Jágrem. Podle nejproduktivnějšího Evropana v historii NHL si Hašek ocenění zaslouží.

Dominik Hašek
zdroj: ISIFA/Lidové Noviny/Tomáš Krist

"Člověk nehraje hokej, aby se mu to podařilo. Když hraje, tak na to nemyslí. Když ale skončí a zamyslí se nad kariérou, nad tím, co mu hokej dal a co naopak dal hokeji on, tak je to krásný pocit a obrovská čest," řekl Hašek.

"Někdo první být musí. Je jasné, že dříve nebo později přibudou další. Jsme hokejový národ. Určitě tam bude Jarda Jágr a možná i někteří další. Teď člověk bere hokej jako jednu velkou rodinu a je čest být tam s řadou fantastických hráčů z různých zemí," podotkl olympijský šampion z Nagana a dvojnásobný vítěz Stanleyova poháru, který bude do Síně slávy uveden v pondělí 17. listopadu.

Zprávy o tom, že se Hašek této pocty letos dočká, se v zámořských médiích objevily již koncem minulého týdne. Slavný pardubický odchovanec ale získal jistotu až v pondělí, kdy mu zavolali John Davidson a Pat Quinn, předsedové Síně slávy. Telefonát ze zámoří ho potěšil. "I proto, že oba dva znám. Trenéra Pata Quinna i generálního manažera Johna Davidsona. Řekli mi to dříve než novinářům. Má to něco do sebe. I oni si dali záležet, aby to bylo řečeno krásně," uvedl Hašek.

Hrdina olympijského turnaje v Naganu získal v průběhu kariéry řadu individuálních ocenění. Šestkrát například převzal Vezinovu trofej pro nejlepšího brankáře NHL a dvakrát Hart Trophy pro nejužitečnějšího hráče soutěže. Pětkrát získal Zlatou hokejku pro nejlepšího českého hráče sezony a byl vyhlášen i domácím Hokejistou století.

Dominik Hašek:

"Hrál jsem českou ligu, KHL, NHL, takže můžu porovnávat. Užil jsem si hokej tady v Čechách i tam. NHL je nejkrásnější liga na světě a při vší úctě k ostatním, nic se NHL nemůže vyrovnat. Kdo to nezažil, tak to těžko pochopí."

Oceňován je i po skončení kariéry. Loni v Pardubicích vyvěsili dres s jeho číslem 9 pod strop arény a následně jej do své Síně slávy uvedlo Buffalo. Již dříve byl uveden do Síně slávy českého hokeje. "Člověk si toho všeho váží. Zamyslí se nad tím, co pro hokej udělal. V Pardubicích nebo v NHL. Je to největší pocta, které se hokejistovi může po skončení kariéry dostat, to určitě," podotkl Hašek.

Do Síně slávy v Torontu už nejsou uváděni jen hráči, kteří mají za sebou angažmá v NHL. Hašek v nejslavnější soutěži odehrál 735 zápasů za Chicago, Buffalo, Detroit a Ottawu. V play-off přidal dalších 119 zápasů.

Jágr o Haškovi: Byl jako zeď

"Opravdu si to zasloužil," řekl Jágr serveru Nhl.com na adresu Haška. "Patřil k nejlepším. Je o trošku starší než já, ale měl jsem možnost s ním hrát v Naganu a v dalších zápasech za národní tým. Byl jako zeď," uvedl.

Především na historické olympijské zlato z roku 1998 mají krásné společné vzpomínky. "Bylo to pravděpodobně největší překvapení ze všech turnajů a dokázali jsme to díky němu. Měl speciální styl a miluje hokej. Jsem za něj rád," doplnil Jágr.

Yzerman: Dominik byl skutečný ambasador našeho sportu

Haška ocenil také slavný Kanaďan Steve Yzerman, jenž poznal umění českého gólmana na mezinárodní scéně jako soupeř a poté i jako spoluhráč během působení v Detroitu. "Dom byl fenomenální sportovec a měl úžasného soutěživého ducha," uvedl dlouholetý kapitán Red Wings, jenž byl s Haškem ve vítězném týmu Stanley Cupu v roce 2002.

"Byla ohromná zábava mít možnost na něj střílet v tréninku. Tehdy jste skutečně poznali, jak je dobrý a odhodlaný. V tréninku si všímal, kdo skóroval, kolik gólů dal, kudy šel puk do branky, a byl rozhodnutý vás zastavit," uvedl Yzerman, jenž vstoupil do Síně slávy letos. "Dominik byl skutečný ambasador našeho sportu v tom smyslu, že svým jedinečným stylem posunul svůj post na jinou úroveň," dodal současný generální manažer Tampy Bay.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články