Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Hašek chce nahradit Krále ve vedení českého hokeje

Legendární brankář Dominik Hašek bude kandidovat na předsedu hokejového svazu. Olympijského vítěze z Nagana nominovala krajská organizace pardubického hokeje. Nástupce současného šéfa českého hokeje Tomáše Krále se bude volit 18. června.

"Cítím, že je správný čas. Mým cílem je celkově zlepšit stav českého hokeje, hlavně v mládeži. Věřím, že moje osobnost a program mu může pomoct," řekl Hašek iDNESu. Kromě olympijského zlata z Nagana má ve sbírce i dvě vítězství ve Stanleyově poháru a řadu individuálních ocenění z NHL. Od roku 2014 je členem hokejové Síně slávy v Torontu.

Král je v čele hokejového svazu od roku 2008. Odchod z funkce oznámil loni v září po zveřejnění informací, že za minulého režimu spolupracoval s vojenskou kontrarozvědkou StB.

"S Tomášem máme řadu odlišných názorů, svou aktivitu ale vůbec nehodlám vázat na jeho osobu. Už před deseti lety se mě někteří lidé ptali, jestli nechci kandidovat. S díky jsem odmítl. Teď nastala vhodnější doba. Rád bych hokeji něco dal a vylepšil ho," prohlásil Hašek, který se po konci aktivní kariéry věnoval podnikání. V současné době také vede návrhovou komisi Síně slávy českého hokeje.

Dominik Hašek
zdroj: AP autor: Nathan Denette

Sedmapadesátiletý rodák z Pardubic se stal hlavní oporou národního týmu na olympijských hrách v roce 1998 v Naganu, kde česká reprezentace získala historické zlato. O osm let později vybojoval pod pěti kruhy také bronz v Turíně.

V letech 2002 a 2008 se stal Hašek s Detroitem vítězem Stanleyova poháru. V NHL byl dvakrát vyhlášen nejužitečnějším hráčem a šestkrát získal Vezinovu trofej pro nejlepšího brankáře. V domácí soutěži vyhrál třikrát mistrovský titul.

Před osmi lety byl bývalý hráč Pardubic, Chicaga, Buffala a Ottawy uveden jako první Čech do hokejové Síně slávy v Torontu. O rok později vstoupil i do Síně slávy Mezinárodní hokejové federace (IIHF). Je také vítězem domácí ankety Hokejista století.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články