Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Handzuš na protest proti reprezentantům z KHL opouští slovenský svaz

Ve vedení slovenského hokejového svazu už nebude působit Michal Handzuš. Mistr světa z roku 2002 a dlouholetý hráč NHL nesouhlasí s rozhodnutím svazu umožnit slovenským hráčům z KHL reprezentovat navzdory ruské invazi na Ukrajinu.

Michal Handzuš
zdroj: Jakub Kotian / TASR / Profimedia
Je nám líto, video expirovalo.
Slováci budou nominovat i hráče z KHL

"Respektuji to, ale toto stanovisko je v rozporu s mým žebříčkem hodnot. Proto si za těchto okolností nedokážu představit další působení v jakékoli svazové funkci," uvedl Handzuš. Svaz povolil hráčům z KHL dál reprezentovat v minulém týdnu. "Po vydání stanoviska svazu jsem považoval za důležité informovat některé lidi v hokejovém hnutí a oznámit jim své rozhodnutí osobně. Proto přichází moje veřejné oznámení až dnes," vysvětlil pětačtyřicetiletý Handzuš.

V KHL má momentálně smlouvu osm slovenských hokejistů. Jako dosud poslední zamířil do ruské soutěže brankář Július Hudáček, který v minulé sezoně postoupil s pražskou Spartou do finále extraligy. Nyní bude chytat za kazašský tým Barys Nur-Sultan.

Svaz zdůvodnil svůj krok tím, že hráči neporušují žádné dohody ani zákony. Uvedl také, že je nepřípustné, aby hokejisté působící v KHL byli kvůli tomu vystaveni nevraživosti nebo útokům. Naopak jiné evropské svazy už dříve uvedly, že hráče z Ruska do reprezentace povolávat nebudou.

S jeho postojem nesouhlasí partneři svazu včetně dlouholetého sponzora společnosti Orange Slovensko ani ministerstvo školství, které pohrozilo hokeji ztrátou státní podpory.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články