Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
V šachu

Hadamczik zveřejnil širší nominaci na Soči, je v ní 67 hokejistů

Praha - V širší nominaci české hokejové reprezentace na olympijské hry v Soči je 67 hráčů. Trenér Alois Hadamczik do ní podle očekávání zařadil i Jaromíra Jágra, Patrika Eliáše, Petra Nedvěda nebo Tomáše Vokouna, který uvažoval o konci kariéry v národním týmu. Již nyní je jisté, že v únoru na vrcholnou akci nadcházející sezony nepojede útočník Martin Straka. Jméno olympijského šampiona z Nagana a lídra Plzně z uplynulé mistrovské sezony ve výčtu chybí.

Alois Hadamczik s reprezentanty
zdroj: ČTK autor: Josef Vostárek

"S Martinem Strakou jsem o tom nemluvil. Vycházeli jsme z toho, že dva roky se omlouval," řekl Hadamczik na adresu jednačtyřicetiletého hráče, který ještě neoznámil, zda bude pokračovat v kariéře. Naposledy Straka hrál v národním týmu v listopadu 2008 v duelu se Slovenskem při oslavách stého výročí české hokeje, na velké akci byl naposledy na olympiádě v roce 2006 v Turíně. Na světové šampionáty opakovaně odmítal jet hlavně kvůli povinnostem v klubu, který i řídí. "Vždycky jsem ho chtěl, ale předpokládáme, že by asi nejel," uvedl kouč.

Hadamczik na seznam, který nebyl početně omezen, zařadil 33 hráčů z NHL. Třiadvacet nominovaných hraje v Kontinentální lize, pět v extralize, jeden ve finské nejvyšší soutěži a pět nemá momentálně angažmá. V žádném klubu nyní nepůsobí obránci Filip Kuba, Tomáš Kaberle, Radek Martínek a útočníci Radek Dvořák, Václav Prospal. Ve výběru je sedm brankářů, 22 obránců a 38 útočníků.

Z domácí extraligy mají šanci bojovat o účast v Soči obránci Michal Barinka, Petr Zámorský a útočníci Petr Nedvěd, Tomáš Rolinek a Martin Růžička. V Česku hrají také v dresu Lva Praha v KHL Jakub Nakládal, Ondřej Němec, Jakub Klepiš, Jiří Novotný a Petr Vrána. Řada hráčů ze širší nominace má zkušenosti z olympijských her, Nedvěd na nich startoval v barvách Kanady. Jágr je jediným pamětníkem triumfu v Naganu v roce 1998.

Z kádru, který se představil na předešlých hrách ve Vancouveru, chybí jen Petr Čajánek a tragicky zesnulý Josef Vašíček. Nejstarším hráčem početného výběru je Nedvěd, kterému bude v prosinci 42 let. Naopak nejmladší je Tomáš Hertl, který v listopadu oslaví dvacáté narozeniny. Hned pět hokejistů nemá momentálně na svém kontě ani jeden reprezentační start - na svou premiéru v národním týmu čekají Radko Gudas, Roman Horák, Michal Neuvirth, Ondřej Palát a Vladimír Sobotka.

Konečnou nominaci, ve které bude figurovat 25 hráčů (tři brankáři a 22 hráčů do pole), musí Hadamczik zveřejnit nejpozději 13. ledna. Následně bude možné hráče vyměnit jen ze zdravotních důvodů. Vybírat ale může jen z nynějšího seznamu. Olympijský turnaj v Soči se uskuteční od 12. do 23. února, český výběr se v základní skupině C utká se Švédskem, Lotyšskem a Švýcarskem.

Je nám líto, video expirovalo.
Telefonát Josefa Palečka k nominaci na Soči

Širší nominace českých hokejistů na OH v Soči:

Brankáři: Petr Mrázek (Detroit Red Wings/NHL), Michal Neuvirth (Washington Capitals/NHL), Ondřej Pavelec (Winnipeg Jets/NHL), Tomáš Vokoun (Pittsburgh Penguins/NHL), Jakub Kovář (Avtomobilist Jekatěrinburg/KHL), Alexander Salák (SKA Petrohrad/KHL), Jakub Štěpánek (Severstal Čerepovec/KHL),

obránci: Radko Gudas (Tampa Bay Lightning/NHL), Jan Hejda (Columbus Blue Jackets/NHL), Jakub Kindl (Detroit Red Wings/NHL), Tomáš Kundrátek (Washington Capitals/NHL), Zbyněk Michálek (Phoenix Coyotes/NHL), Roman Polák (St. Louis Blues/NHL), Michal Rozsíval (Chicago Blackhawks/NHL), Ladislav Šmíd (Edmonton Oilers/NHL), Marek Židlický (New Jersey Devils/NHL), Zdeněk Kutlák, Tomáš Mojžíš (oba HC Slovan Bratislava/KHL), Jakub Nakládal, Ondřej Němec (oba HC Lev Praha/KHL), Miroslav Blaťák (Avangard Omsk/KHL), Petr Čáslava (Severstal Čerepovec/KHL), Lukáš Krajíček (Dinamo Minsk/KHL), Filip Novák (Dynamo Moskva/KHL), Michal Barinka (HC Vítkovice Steel), Petr Zámorský (PSG Zlín), Filip Kuba, Tomáš Kaberle, Radek Martínek (všichni bez angažmá),

útočníci: Patrik Eliáš, Jaromír Jágr, Rostislav Olesz (všichni New Jersey Devils/NHL), Martin Hanzal, Radim Vrbata (oba Phoenix Coytoes/NHL), Roman Horák, Jiří Hudler (oba Calgary Flames/NHL), Martin Havlát, Tomáš Hertl (oba San José Sharks/NHL), Martin Erat (Washington Capitals/NHL), Tomáš Fleischmann (Florida Panthers/NHL), Michael Frolík (Winnipeg Jets/NHL), Aleš Hemský (Edmonton Oilers/NHL), David Krejčí (Boston Bruins/NHL), Milan Michálek (Ottawa Senators/NHL), Ondřej Palát (Tampa Bay Lightning/NHL), Tomáš Plekanec (Montreal Canadiens/NHL), Vladimír Sobotka (St. Louis Blues/NHL), Jiří Tlustý (Carolina Hurricanes/NHL), Jakub Voráček (Philadelphia Flyers/NHL), Jakub Klepiš, Jiří Novotný, Petr Vrána (všichni HC Lev Praha/KHL), Lukáš Kašpar, Václav Nedorost (oba Donbass Doněck/KHL), Roman Červenka (SKA Petrohrad/KHL), Zbyněk Irgl (Dinamo Minsk/KHL), Petr Koukal (Neftěchimik Nižněkamsk/KHL), Jan Kovář (Metallurg Magnitogorsk/KHL), Tomáš Vincour (Ak Bars Kazaň/KHL), Michal Vondrka (HC Slovan Bratislava/KHL), Jakub Petružálek (Amur Chabarovsk/KHL), Petr Hubáček (Jyväskylä/Fin.), Petr Nedvěd (Bílí Tygři Liberec), Tomáš Rolinek (HC Sparta Praha), Martin Růžička (HC Oceláři Třinec), Radek Dvořák, Václav Prospal (oba bez angažmá).

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články