Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Hadamczik zveřejnil nominaci na Karjalu, vrací se Nedvěd

Praha - V nominaci kouče hokejové reprezentace Aloise Hadamczika na turnaj Karjala je i veterán Petr Nedvěd z Liberce, který se objeví v národním týmu po patnácti letech. Pozvánku na první díl Euro Hockey Tour dostali také českobudějovický útočník Aleš Kotalík, jenž se teprve před měsícem vrátil ze zámoří, a dva nováčci - obránce Marek Trončinský z Liberce a útočník Jakub Petružálek z Chabarovsku. Ve výběru pro finský turnaj chybí tradiční kapitán Tomáš Rolinek z Magnitogorsku či nejlepší střelec KHL Roman Červenka z Omsku.

Petr Nedvěd
zdroj: ČTK autor: Petrášek Radek

Největším překvapením v nominaci, kterou dnes oznámil kouč Alois Hadamczik, je devětatřicetiletý Nedvěd, jenž Českou republiku reprezentoval naposledy na Světovém poháru v roce 1996. Na vrcholných akcích Mezinárodní hokejové federace startovat nemohl, neboť o dva roky dříve hrál za Kanadu na olympijských hrách v Lillehammeru. Momentálně je Nedvěd s náskokem v čele kanadského bodování extraligy a táhne hokejový Liberec.

"Je ve formě. Byl z nominace překvapený, včera jsme měli schůzku. Je nadšený, chce hrát. Nebral si čas na rozmyšlenou. Řekli jsme si, co od toho očekáváme," řekl kouč Alois Hadamczik na dnešní tiskové konferenci v Praze na adresu stříbrného medailisty v kanadském dresu z olympiády v Lillehammeru. "Centra jsme potřebovali nejvíce," prohlásil Hadamczik.

Jakub Klepiš v reprezentačním dresu
zdroj: isifa/EPA autor: Johan Engman

Reprezentační trenér musí řešit situaci na pozici středního útočníka i kvůli letecké tragédii hokejistů Jaroslavle, při které zahynuli Jan Marek, Josef Vašíček a také obránce Karel Rachůnek. Památku těchto hráčů bude připomínat nášivka s jejich čísly, kterou budou nosit reprezentanti na dresech.

Někteří hráči, kteří by jinak v nominaci byli, chybí kvůli zranění. Ze zdravotních důvodů nemohl Hadamczik pozvat obránce Ondřeje Němce, Filipa Nováka, Michala Barinku a útočníka Červenku. Omluvil se i Rolinek. "Před čtrnácti dny mě požádal, aby v nominaci nebyl. V Magnitogorsku se změnil trenér a on potřebuje o pauze trénovat. Na další akci už ale pojede," uvedl Hadamczik na adresu obvyklého kapitána.

Šokovaný nedvěd: Reprezentaci jsem měl za uzavřenou kapitolu

"Je to pro mě šok a samozřejmě obrovské překvapení, ale hodně milé. I proto, že jsem měl reprezentaci tak trochu za uzavřenou kapitolu," řekl Nedvěd. "Zároveň to ale také beru jako čest a výzvu," dodal útočník, jenž reprezentoval naposledy na Světovém poháru v roce 1996, který českému týmu vůbec nevyšel.

Nedvěd na vrcholných akcích Mezinárodní hokejové federace (IIHF) ani v českých barvách startovat nemohl, neboť o dva roky dříve hrál za Kanadu na olympijských hrách v Lillehammeru. "I z toho důvodu jsem pozvánku nečekal. Dokonce jsem ani nevěděl, že můžu reprezentovat, ale teď když jsem odehrál minimálně čtyři sezony v extralize, tak už to jde," uvedl někdejší dlouholetý hráč NHL.

Odehrát by mohl všechny tři zápasy. "Možná dva, ale spíš asi všechny tři. Ty zápasy budou rozhodně dobrou prověrkou, zda na to ještě mám," řekl Nedvěd, jenž 9. prosince oslaví čtyřicáté narozeniny.

Pozvánku dostali i dva nováčci. U Petružálka, který je v čele kanadského bodování KHL, se nominace předpokládala. "Znám ho z dvacítky, ve které jsem ho vedl. V poslední době udělal velký pokrok a v Rusku hraje velmi dobře. Bylo by proto nespravedlivé jej opomíjet. Navíc nastupuje ve dvojici s Petrem Vránou, což nám usnadňuje skládání útoků," řekl kouč.

Třiadvacetiletý Trončinský je podle něj jedním z nejlepších hráčů své věkové kategorie v extralize. "Je to dobrý bruslař, schopný s pukem. Je sice dost ofenzivní, ale věřím, že v reprezentaci bude hrát i poctivě dozadu," podotkl Hadamczik, jenž si zároveň trochu postěžoval, že v domácí nejvyšší soutěži vynikají starší hráči a hokejisté střední generace stagnují.

Trenér reprezentace Alois Hadamczik
zdroj: ČTK

Největší zastoupení v týmu má KHL, ve které působí třináct nominovaných reprezentantů včetně nejproduktivnějšího hráče soutěže Petružálka. Obránce Jakub Nakládal přestoupil do Ufy minulý týden z Pardubic a v novém celku by se měl poprvé představit dnes. Domácí extraligu zastupuje osm hráčů.

Turnaj Karjala se uskuteční od 10. do 13. listopadu v Helsinkách, český tým do něj vstoupí čtvrtečním zápasem proti Švédsku v Örnsköldsviku. Sraz reprezentace je příští úterý v Praze.

Je nám líto, video expirovalo.
Hadamczik nominoval i Nedvěda

Nominace:

Brankáři: Jakub Kovář (České Budějovice), Jakub Štěpánek (Petrohrad/KHL),

Obránci: Miroslav Blaťák, Jakub Nakládal (oba Ufa/KHL), Marek Trončinský (Liberec), Martin Škoula (Omsk/KHL), Petr Čáslava (CSKA Moskva/KHL), Lukáš Krajíček (Minsk/KHL), Martin Ševc (Färjestad/Švéd.),

Útočníci: Jakub Klepiš, Marek Kvapil (oba Dynamo Moskva/KHL), Jakub Petružálek, Petr Vrána (oba Chabarovsk/KHL), Petr Hubáček (Brno), Petr Koukal (Pardubice), Ivan Rachůnek (Sparta Praha), Martin Adamský (Třinec), Petr Nedvěd (Liberec), Aleš Kotalík (České Budějovice), Jiří Novotný (Astana/KHL), Zbyněk Irgl (Minsk/KHL), Petr Průcha (Petrohrad/KHL), Petr Vampola (Timra/Švéd.).

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články