Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MČR Prostějov

Hadamczik pozval na Channel One Cup čtrnáct letošních šampionů

Praha - Čtrnáct úřadujících mistrů světa zařadil trenér Alois Hadamczik do nominace české reprezentace pro nadcházející turnaj Channel One Cup, druhý díl seriálu Euro Hockey Tour. Oproti předchozí akci ve výběru nechybí kapitán Tomáš Rolinek, obránci Miroslav Blaťák, Karel Rachůnek, Michal Barinka a útočníci Petr Vampola s Petrem Koukalem. Čeští hokejisté vstoupí do turnaje Channel One Cup ve čtvrtek 16. prosince ve Finsku, kde se utkají s domácí reprezentací. V pátek se přesunou do Moskvy, kde v sobotu nastoupí proti domácí sborné, a akci zakončí o den později soubojem se Švédskem.

Rachůnek s Barinkou byli v nominaci i na říjnový turnaj Karjala, kvůli zranění se ho však nakonec nezúčastnili. Rolinek se z "finské" akce omluvil z osobních důvodů, zdravotní komplikace zabránily ve startu i Vampolovi a Blaťákovi. Oba však byli zranění již v době zveřejnění nominace.

Hadamczik se dnešní tiskové konference kvůli nemoci nezúčastnil. Do Moskvy a Tapioly nedaleko Helsinek, kde český tým do turnaje vstoupí, pozval nakonec dvanáct hráčů, kteří se představili na předchozím nevydařeném dílu. Národní mužstvo ve Finsku pod jeho vedením prohrálo všechny tři zápasy a obsadilo poslední místo bez zisku bodu.

Je nám líto, video expirovalo.
Hadamczik odtajnil nominaci

Josef Paleček, asistent trenéra:

"Noví hráči jsou typově trošku jiní. Budeme se zaměřovat na hru v obranném pásmu a chtěli bychom, aby (hráči) dodržovali, co si řekneme. Musí si uvědomit, že nás tyto (individuální) chyby stály výsledky. Chceme jim ale dát další šanci. Jsou to zkušení hráči, kteří si to uvědomí a nebude se to opakovat."

"Zvažovali jsme, že tým obměníme více. Jak jsme ale koukali na zápasy a bavili se mezi sebou, tak jsme jiné typy nenašli. Navíc z mistrovského kádru jsme vybrali trošku jiných čtrnáct hráčů, někteří se minule pro zranění omluvili," řekl Hadamczikův asistent Josef Paleček.

Podle generálního manažera Slavomíra Lenera nebere reprezentace nadcházející turnaj pouze jako součást přípravy na MS. "Je pro nás velmi důležitý a jednoznačně chceme uspět. Stejný pocit máme ale i ze strany hráčů, což bylo vidět u těch, které jsme oslovili," uvedl Lener.

V nominaci není žádný nováček

Po roce a půl se do reprezentace vrací brankář Slavie Miroslav Kopřiva, který naposledy hájil barvy České republiky v přípravě na loňské mistrovství světa. Před rokem hrál naposledy útočník Jan Bulis z ruského Mytišči. Všichni ostatní reprezentovali v letošním roce. V jedenadvacetičlenné nominaci je deset hokejistů působících v české extralize, všichni ostatní hrají Kontinentální ligu. Pozvánku tentokrát nedostal žádný hráč z Finska, Švédska nebo jiné evropské ligy.

Nominováni nebyli například útočníci Astany Lukáš Kašpar a Jiří Novotný nebo obránci Ondřej Němec a Tomáš Mojžíš, kteří byli v Německu na MS také členy zlatého týmu a startovali i na Karjale. Zranění vyřadilo z nominace brankáře Alexandra Saláka ze švédského Färjestadu. Podle předpokladů chybí i hvězdný útočník Jaromír Jágr, který se s Hadamczikem už na začátku sezony dohodl, že se představí až na posledním turnaji seriálu EHT, který se v dubnu uskuteční v České republice.

Nezvykle oproti minulosti dostalo pozvánku sedm obránců a čtrnáct útočníků. "Chceme hrát na šest beků, proto jsme jich do výběru zařadili jen sedm místo osmi. Zároveň chceme posílit útočnou fázi," vysvětlil tento krok Paleček.

Nominace:

Brankáři: Miroslav Kopřiva (Slavia Praha), Jakub Štěpánek (Petrohrad/KHL).

Obránci: Lukáš Krajíček, Martin Lojek (oba Třinec), Michal Barinka (Vítkovice), Miroslav Blaťák (Ufa/KHL), Petr Čáslava (CSKA Moskva/KHL), Karel Rachůnek (Jaroslavl/KHL), Martin Škoula (Omsk/KHL).

Útočníci: Jan Bulis, Zbyněk Irgl (oba Mytišči/KHL), Petr Hubáček, Marek Kvapil (oba Kometa Brno), Jan Kovář (Plzeň), Petr Koukal (Pardubice), Ivan Rachůnek (Zlín), Martin Růžička (Třinec), Roman Červenka (Omsk/KHL), Jakub Klepiš (Ufa/KHL), Jan Marek (CSKA Moskva/KHL), Tomáš Rolinek (Magnitogorsk/KHL), Josef Vašíček (Jaroslavl/KHL), Petr Vampola (Čeljabinsk/KHL).

Zdroj
ČTK, ČT24

Hlavní zprávy

Nejčtenější články