Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Hadamczik nemá při volbě předsedy ČSLH protikandidáta, Jágr pokračovat nechce

O volbě nového předsedy Českého svazu ledního hokeje se rozhodne 15. června, kandidátem na zvolení je přitom pouze současný prezident Alois Hadamczik. Nikdo jiný se nepřihlásil. Ve své funkci tak bývalý reprezentační trenér bude po dvou letech prakticky jistě pokračovat další čtyři roky. Naopak ve výkonném výboru už nebude figurovat Jaromír Jágr.

Alois Hadamczik
zdroj: ČTK autor: Petrášek Radek

"Uzávěrka kandidatur byla podle stanov čtyřicet dní před řádnou volební konferencí, tedy 6. května. Jediným kandidátem je Alois Hadamczik. K tomu, aby byl zvolen a pokračoval ve funkci, nyní potřebuje alespoň 31 hlasů od 61 delegátů," uvedl generální sekretář svazu Jan Černý.

Již jen jako formalita se volba jeví i proto, že právě 31 hlasů od tehdejších 60 delegátů s hlasem rozhodujícím získal Hadamczik hned v 1. kole volební konference před dvěma lety po odstoupení dlouholetého šéfa Tomáše Krále. Tehdy měl ale proti sobě čtyři soupeře: Jiřího Šlégra, Dominika Haška, Bedřicha Ščerbana a Otakara Černého.

Šestým byl původně Petr Bříza, pár dnů před volbami ale od úmyslu kandidovat odstoupil s tím, že se chce soustředit na práci viceprezidenta Mezinárodní hokejové federace (IIHF) a organizaci letošního mistrovství světa v Praze a Ostravě, při němž byl v čele pražského organizačního výboru.

Český hokej má za sebou po všech stránkách povedený šampionát. Skončil pro Česko prvním titulem mistrů světa po 14 letech a také novým diváckým rekordem v historii MS. I proto pozice jednasedmdesátiletého Hadamczika, jenž v letech 2005 až 2008 a 2010 až 2014 koučoval národní tým, ještě posílila.

Původně mohl být jeho protikandidátem bývalý dlouholetý ředitel extraligy Josef Řezníček, ale před dvěma dny ČTK potvrdil, že kandidovat nakonec nebude. Hadamczikovu pozici vyhodnotil jako takřka neotřesitelnou.

"Po jednáních, která jsem absolvoval, mám pocit, že celé prostředí je v současné době nějak nastavené a není připravené na změnu. Nevidím tedy důvod, proč bojovat za něco, co to hnutí vlastně ani nechce slyšet, nemá to smysl," vysvětlil své rozhodnutí Řezníček.

"Zřejmě se mi za dva roky podařilo udělat tolik práce, že jsem si tím získal podporu klubů," uvedl Hadamczik.

Volit se budou i další členové svazu

V sobotu 15. června v Praze se nebude rozhodovat také o viceprezidentech svazu, členech výkonného výboru, předsedovi a členech dozorčí rady a bude zvolen také předseda arbitrážní komise.

O funkci viceprezidenta za výkonnostní hokej se ucházejí současný viceprezident Bříza a spolu s ním Ščerban. Na viceprezidenta za vrcholový hokej kandidují Petr Dědek a Jan Tůma, prezident Asociace profesionálních klubů ledního hokeje, která od května 2022 řídí extraligu.

Ve výkonném výboru je doplní pět zástupců vrcholového a tři zástupci výkonnostního hokeje. Za vrcholový kandidují Dědek, Jiří Heš, Pavel Hinner, Pavel Hynek, Marek Chmiel, Aleš Kmoníček, Martin Svoboda, Šcerban, Stanislav Tichý, Tůma a Petr Vosmík.

Za výkonnostní Bříza, Jan Havlíček, Milan Hnilička, Jakub Král, Bronislav Píša, Ščerban, Jiří Šlégr, Milan Urban, Milan Vacke a Petr Vinš. Legendární útočník a hrající majitel Kladna Jaromír Jágr, jenž byl v červnu 2020 zvolen na návrh předchozího šéfa svazu Tomáše Krále, není mezi kandidáty.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články