Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MS hráčů do 18 let 2024 Finsko

Hadamczik: Karjala nám ukázala, co v budoucnu vylepšit

Praha - Svou obnovenou premiéru v roli trenéra národního týmu si určitě představoval jinak. Čeští hokejisté pod vedením Aloise Hadamczika na prvním turnaji po zlatém mistrovství světa propadli a na Karjala Cupu nezískali jediný bod. Hadamczik však nechce po prvním neúspěchu současný tým odepisovat a na nevydařené akci se snaží hledat východiska k budoucímu zlepšení reprezentačního výběru.

Srovnávat poslední reprezentační výběr s tím z mistrovství světa Hadamczik příliš nechce. "Oproti mistrovství bylo v týmu deset nových hráčů. Můžeme být sice zklamaní z výsledku, na druhou stranu nám ukazují cestu, co vylepšit, jaké hráče vybírat, jaký systém zvolit. Od toho tyto zápasy jsou, musíme do týmu zabudovávat nové hráče. Všichni hráči z Evropy, kteří reprezentaci táhnou třeba i na šampionátu, začínali právě v Euro Hockey Tour a tady nabrali zkušenosti a herně vyspěli," vysvětluje.

S výhledem na mistrovství světa zklamala lodivoda českého výběru nejvíce hra obrany. "Musíme vylepšit defenzívu, dát obraně jasný řád. Protože když jednotlivci neplní obranné pokyny, tak nemůže fungovat celý systém hry. Ten je založen na kooperaci pěti hráčů a pokud jeden vypadne a udělá hrubou chybu, tak to často už nejde napravit," je si vědom Hadamczik.

Je nám líto, video expirovalo.
Na slovíčko...s Aloisem Hadamczikem

Hadamczik o Štěpánkovi:

"Štěpánek mě uspokojil nejvíc ze všech hráčů na turnaji. Chytal výborně, je v klubu, jde má v Nabokovovi těžkou konkurenci a není jednoduché se dostat do branky. Sice ho možná trochu rozhodil řekněme diskutabilní druhý gól od Švédů, ale to by se stalo každému. Z mého pohledu podal v obou utkáních nadstandardní výkon."

Stejně jako jeho předchůdci hodlá Hadamczik postavit jádro týmu pro šampionát z hráčů NHL. "Jsem zastáncem názoru, že hráči, které máme v NHL, musí být opravdu dobří, aby bylo v zámoří žádaní a měli takové pozice v týmech, jako mají. Abychom byli schopni zopakovat úspěchy minulosti, tak tyto hráče znovu potřebujeme," je si jist Hadamczik a dodává: "Ústup českého hokeje z pozic minulých let je zřejmý nejen v pořadí kanadského bodování, ale stále máme hráče jako třeba Kaberle, Židlický, Plekanec nebo z mladých Frolík. Všichni patří k těm, o kterých můžeme uvažovat a pokud budou zdraví, chceme aby reprezentovali. Spojení hráčů z NHL a z Evropy je pro skladbu týmu klíčové."

Hráče z české extraligy předem nezatracuje, musí však ukázat svou kvalitu i na mezinárodní úrovni. "Nejsem přesvědčen o tom, že všichni kluci, kteří hrají KHL, jsou lepší než ti v extralize. Hráči z domácí soutěže se ale musí umět projevit na mezinárodní scéně. Na příští akci vyzkoušíme zase další, každý dostane šanci," ujišťuje Hadamczik.

Hlavní zprávy

Nejčtenější články