Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
VK Lvi Praha - VK Trox Příbram

Gudase nahradí na Světovém poháru Kundrátek, Hertla zastoupí Birner

Praha - Obránce Tomáš Kundrátek ze Slovanu Bratislava doplní mužstvo českých hokejistů na Světový pohár. Šestadvacetiletý hráč, jehož v roce 2008 draftovali New York Rangers, nahradí v nominaci národního týmu zraněného Radka Gudase. Místo útočníka Tomáše Hertla, který v sobotu vypadl z kádru rovněž ze zdravotních důvodů, zaujme Michal Birner z Čeljabinsku. 

Tomáš Kundrátek v souboji s Američanem Tylerem Mottem
zdroj: ČTK/ITAR-TASS/ autor: Artyom Korotayev

Třicetiletý Birner byl nejproduktivnějším českým hráčem na květnovém mistrovství světa v Rusku. "Už je na cestě a večer se připojí," řekl novinářům na srazu národního týmu v pražském hotelu Hilton trenér Josef Jandač.

Sedmačtyřicetiletý kouč musí oželet také start Davida Krejčího, který se nestihl zotavit po operaci levé kyčle. Bostonského centra nahradil Roman Červenka z Fribourgu. Generální manažer Martin Ručinský prozradil, že vedení národního týmu chtělo přednostně nominovat Jiřího Hudlera, ten však reprezentovat nechtěl. "Chce se pořádně připravit na sezonu, což respektuji. Pro mě byla důležitá informace, že jet nechce," prohlásil Ručinský.

Ručinský dále uvedl, že o možnosti startu na Světovém poháru mluvil i s hvězdným útočníkem Jaromírem Jágrem. "Asi před týdnem, deseti dny. Ale situace je stejná. Bavili jsme se, jestli by to připadalo v úvahu, ale má pořád stejný názor," poukázal na fakt, že nejslavnější český hokejista historie nezměnil své rozhodnutí ukončit kariéru v národním týmu.

Je nám líto, video expirovalo.
Ručinský: Variantu s Kundrátkem jsme měli připravenou

Gudas přišel o účast na turnaji kvůli zranění zápěstí a Hertl nedostal povolení od Sharks, protože ještě není stoprocentně připravený hrát po zranění vnitřního postranního vazu v pravém koleni z finále Stanleyova poháru proti Pittsburghu.

"Krejčí, Hertl i Gudas jsou kvalitní hráči. David byl pro nás klíčovou postavou, centr první lajny. Hráč na přesilovku i oslabení. Pro nás je to velká ztráta, ale zdraví je přednější. Musí se především doléčit, aby byl fit na sezonu," řekl Ručinský. "Samozřejmě, že nám budou chybět všichni, ale je to šance pro ostatní kluky. Nedá se nic dělat. Nejsme sami, každý má nějaké změny a musíme to takhle brát. A poprat se s tím," dodal.

Na reprezentačním srazu před SP dodatečně jmenovaná trojice chyběla

Bez dodatečně nominované trojice se v neděli sešli čeští hokejisté před Světovým pohárem. V pražském hotelu Hilton absolvovali lékařské prohlídky. "U každého to trvá asi 20 nebo 30 minut. Hráči procházejí neuropsychologickým vyšetřením, na které je tady expert z NHL, a také ortopedickým i běžným vyšetřením, jako bývá u praktického lékaře," popsal doktor reprezentace Tomáš Vyskočil.

V pětičlenném lékařském týmu byl jako zástupce zámořské soutěže William Hartrich z Buffala. "Vyšetřuje, jak jsou hráči schopní poznat předměty, chodit a jestli si pamatují měsíce tam i zpátky. Vychází se z vyšetření z minulých období, a pokud se jim stane otřes mozku, tak to dělají znovu. Pokud ho neudělá hokejista na stejné úrovni, tak nemůže nastoupit do hry," vysvětlil Vyskočil.

Turnaj pořádaný NHL a Hráčskou asociací NHLPA se od začátku přípravy u všech řídí pravidly běžnými v zámořské soutěži. Jedním z nich jsou právě lékařské prohlídky před startem přípravy. "U nás to probíhá stejně, jen jdete zvlášť k ortopedovi, chirurgovi a internistovi," podotkl Vyskočil.

Kouč Josef Jandač jmenoval také asistenty kapitána Tomáše Plekance, kterými budou útočníci Jakub Voráček a Aleš Hemský. 

Světový pohár se uskuteční v Torontu od 17. září do 1. října a čeští reprezentanti se v základní skupině A utkají s Kanadou, Výběrem Evropy a Spojenými státy americkými. Po dnešním srazu budou od pondělí trénovat v O2 areně. Ve čtvrtek je čeká přípravný duel v Petrohradu s Ruskem a v sobotu odveta v Praze. Generálku sehraje český tým ve středu 14. září v Pittsburghu proti Výběru Severní Ameriky do 23 let.

Nominace českých hokejistů na Světový pohár v Torontu (17. září - 1. října):

Brankáři: Petr Mrázek (Detroit Red Wings/NHL), Michal Neuvirth (Philadelphia Flyers/NHL), Ondřej Pavelec (Winnipeg Jets/NHL).

Obránci: Michal Jordán, Jakub Nakládal (oba bez angažmá), Michal Kempný (Chicago Blackhawks/NHL), Tomáš Kundrátek (Slovan Bratislava/KHL), Zbyněk Michálek (Arizona Coyotes/NHL), Roman Polák (Toronto Maple Leafs/NHL), Andrej Šustr (Tampa Bay Lightning/NHL).

Útočníci: Radek Faksa, Aleš Hemský (oba Dallas Stars/NHL), Michal Birner (Traktor Čeljabinsk/KHL), Roman Červenka (Fribourg-Gottéron/Švýc.), Michael Frolík (Calgary Flames/NHL), Martin Hanzal (Arizona Coyotes/NHL), Dmitrij Jaškin (St. Louis Blues/NHL), Milan Michálek (Toronto Maple Leafs/NHL), Ondřej Palát (Tampa Bay Lightning/NHL), David Pastrňák (Boston Bruins/NHL), Tomáš Plekanec (Montreal Canadiens/NHL), Vladimír Sobotka (Avangard Omsk/KHL), Jakub Voráček (Philadelphia Flyers/NHL).

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články