Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Kooperativa NBL 2023/2024

Gólovou přestřelku v severském derby ukončili v nájezdech Finové, na turnaji ale končí poslední

V posledním duelu Švédských hokejových her se radovali Finové po vítězství v derby nad Švédy 5:4 po samostatných nájezdech. Suomi v zápase plném zvratů vedli 4:2 ještě v 50. minutě, ale domácí výběr si vynutil prodloužení. O bodu navíc rozhodli Kaski a Tyrväinen, kteří se jako jediní prosadili v dovednostní soutěži.

Utkání Švédsko – Finsko
zdroj: ČTK/ZUMA

Karty byly před utkáním dvou celků, které český výběr na turnaji porazil, rozdány jasně. Tre kronor mohla jakákoli výhra posunout na druhou příčku před Rusko, Finové naopak potřebovali plný tříbodový zisk k tomu, aby neskončili v konečné tabulce poslední.

Úvodní dějství vyšlo lépe Švédsku, když Bemström v šesté minutě otevřel po přečíslení skóre. Finové kontrovali hned v nástupu do druhé třetiny – po pouhých 24 vteřinách od zahájení hry vyrovnal Tyrväinen. V 28. minutě však našel Persson přesnou přihrávkou nehlídaného Lundeströma, jemuž stačilo nastavit hůl a vrátil vedení Švédům.

Pak se ale ujal slova Ojamäki. Nejprve ve 32. minutě skvěle zareagoval na kotouč, který vyrazil gólman Reideborn a mířil vedle jeho pravé tyčky už k zadnímu hrazení. Po rychlém manévru ho poslal do odkryté branky a vyrovnal na 2:2. Na začátku třetí části se pak vřítil do útočního pásma a střelou pod horní tyč dokonal obrat.

Vše navíc ještě podtrhl v 46. minutě Suomi, jenž využil jedinou přesilovou hru, kterou Švédové nabídli. Ve druhé polovině třetí třetiny však přišla stíhací jízda domácích a byla úspěšná. Nejprve snížil Nygard a v 55. minutě se podruhé v utkání trefil Bemström.

Prodloužení nerozhodlo, v nájezdech se trefili oba úvodní exekutoři na straně Finů Kaski a Tyrväinen, ze čtyř Švédů ale gólmana Vehviläinena nepřekonal ani jediný. Švédům ale stačil bod na třetí místo.

Švédské hokejové hry ve Stockholmu, součást Euro Hockey Tour:

Švédsko - Finsko 4:5 po sam. nájezdech (1:0, 1:2, 2:2 - 0:0)

Branky a nahrávky: 6. Bemström (Nygard, Rasmussen), 28. Lundeström (J. Persson, Lindqvist), 51. Nygard (Bemström, Dahlbeck), 55. Bemström (Rasmussen, Sylvegard) - 21. Tyrväinen (V. Leskinen), 32. Ojamäki (O. Leskinen), 43. Ojamäki, 46. Suomi (M. Lehtonen), rozhodující sam. nájezd Kaski. Rozhodčí: Rozhodčí: Romasko, Oskirko (oba Rus.) - Malmqvist, Lundgren (oba Švéd.). Vyloučení: 1:2. Využití: 0:1. Diváci: 7784.

Sestavy:

Švédsko: Reideborn (na 3. samostatný nájezd Hellberg) - T. Nilsson, Sellgren, J. Persson, Dahlbeck, Engsund, Djuse - Nygard, Rasmussen, Bemström - Bromé, Lundeström, M. Lindqvist - J. Boqvist, Kellman, J. Davidsson - E. Larsson, Händemark, Sylvegard. Trenér: Rikard Grönberg.

Finsko: Vehviläinen - M. Lehtonen, Kaski, Lehtivuori, Virtanen, O. Leskinen, Pokka, Friman, Näkyvä - V. Leskinen, Tyrväinen, Suomi - J. Sallinen, A. Mustonen, Ojamäki - J. Pesonen, Björninen, Junttila - Joonas Nättinen, Ruohomaa, Luostarinen. Trenér: Jukka Jalonen.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články