Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Česko - Rakousko

Gólová mašina se zasekla. Ovečkin si vytvořil negativní rekord a trápí se i Washington

Washington – Stačilo, aby nastoupil na led a brankářům se rozklepala kolena. Instinkt střeleckého zabijáka však u Alexandra Ovečkina v poslední době poněkud ochladnul. Kapitán Washingtonu už čeká v NHL na gól 10 zápasů, což se mu v kariéře ještě nestalo. S jeho trápením se navíc začali vézt i Capitals.

Zklamaný Alex Ovečkin z Washingtonu
zdroj: ČTK/AP/ autor: Matt Slocum

Cena pro nejlepšího střelce NHL už se u něj v podstatě zabydlela. V posledních čtyřech sezonách Maurice Richards Trophy vždy skončila právě u Alexandra Ovečkina, který ji v kariéře vyhrál už šestkrát. Letos to však vypadá, že se blyštivá trofej bude muset posunout o dům dál.

Šance jednatřicetiletého ruského snajpra ještě stále žije, na vedoucího Sidney Crosbyho ztrácí 7 zásahů, ale kvůli dvěma výrazným faktům je už hodně mizivá. Do konce základní části zbývá Washingtonu pouze 14 zápasů a co je nejzásadnější, kapitán Capitals se střelecky nebývale trápí.

Ovečkin už na gól čeká dlouhých 10 utkání, což je jeho vůbec nejhorší bilance v kariéře v NHL. Pokud se navíc odečtou přesilové hry, červené světlo nerozsvítil za brankářem soupeře 18 duelů. Na hranici 50 branek, kterou překonal v posledních třech ročnících, tak může zapomenout.

"Je to frustrující, že to tam nepadá. Tak trochu čekáte, že se něco stane, zázrak nebo tak něco. Člověk prostě musí pracovat tvrději a poprat se s tím," prohlásil o své nepříjemné bilanci Ovečkin.

Útočník přezdívaný Alexader Veliký už letos musel skousnout jednu nepříjemnou věc, co se osobních statistik týče. V únorovém střetnutí proti Detroitu po 315 zápasech v řadě poprvé ani jednou nevystřelil na brankáře a přišel tak o čtyřletou sérii. Zpětně se to dá brát jako jistá předzvěst právě současného trápení.

Pravdou ale je, že Ovečkin se oproti startu střeleckého půstu začal výkonnostně zvedat. V posledním zápase proti Anaheimu byl hodně vidět. Aby sudí neodpískal příliš velké množství hráčů na ledě, bez ostychu přeskočil mantinel. Na brankáře pak vyslal hned čtyři střely, ovšem puk ne a ne projít za.

Samo ruské levé křídlo ale věří, že sérii brzy ukončí. "Už nejsem nováček. Nemyslím na to. Jestli chci dávat gól každý zápas? Samozřejmě. Je to všechno o mně. Kluci mi připravili několik pěkných příležitostí a já je musím proměnit. Stačí jeden gól a já věřím, že se to otočí," prohlásil Ovečkin. 

V klidu zatím zůstává i trenér Washingtonu Barry Trotz. "Někdy to tak chodí, že vám hokejoví bohové nepřejí. Nepochybuju o tom, že mu to tam znovu začne padat," prohlásil.

Právě v taktice Trotze lze hledat jeden z důvodů, proč se ruskému hokejistovi nedaří jako dřív. Ovečkin oproti předchozí sezoně netráví na ledě tolik času, průměrně má o dvě minuty méně. To se podepisuje i na jeho střeleckých číslech. Jeho průměr střel na branku za utkání je 3,7, což je nejméně v kariéře.

"O Alexe se opravdu nebojím. On má k sériím různého druhu zkrátka jisté sklony. Vůbec bych se nedivil, kdyby v příštích pěti zápasech naopak vstřelil třeba deset gólů," řekl v klidu Trotz.

Kouč Capitals ale Ovečkinovi přeci jenom zkusil trochu pomoci. Kapitána zkusil výkonnostně nakopnout přesunem v sestavě, když putoval do druhé lajny za Tomem Wilsonem a Jevgenijem Kuznětsovem.

Ani tento posun však zatím nezafungoval. Ovečkin si připsal ve dvou zápasech po změně pouze jedinou asistenci. Celkově v posledních devíti zápasech nasbíral jen dva body za dvě přihrávky.

S nevýraznou formou rodáka z Moskvy se navíc začal vézt i Washington. Nejlepší celek celé NHL už čtyři zápasy čeká na bodový zisk, což je pro Capitals nejhorší série v ročníku. To není před blížícím se play-off pro celek z hlavního města ideální zpráva.

Skutečná síla Washingtonu, který je opět jedním z hlavních adeptů na zisk vytouženého Stanley Cupu, se ale ukáže právě až ve vyřazovacích bojích. A hodnocení výkonů Ovečkina bude také hlavně spočívat na předváděném hokeji v play-off.

"Pokud Alex dá v základní části méně než třicet gólů a my přesto dojdeme v play-off daleko, tak to pro něj určitě bude znamenat víc," souhlasil Trotz.

Ovečkin tak má ještě 14 duelů na oživení svých střeleckých instinktů. Bez nich by šance Capitals byly ve vyřazovací části o poznání nižší.

Zdroj
Washington Post, ČT sport, nhl.com

Hlavní zprávy

Nejčtenější články