Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Česko - Rakousko

Gólman, který nadšením strhával spoluhráče. Hašek prožil výjimečnou chvíli

Pardubice – Dominik Hašek zažil výjimečný večer. Ke stropu pardubické arény stoupal před zápasem jeho milovaného týmu se Spartou dres s číslem devět. Nejvíce si vážil, že při tom mohl být v kruhu těch, kteří se o jeho hvězdnou kariéru zasloužili. V mysli se mu promítl celý hokejový život.

Maketa dresu Dominika Haška před zavěšením ke střeše pardubické haly
zdroj: ČTK autor: Josef Vostárek

"Nejsem nostalgický typ člověka, ale když jede vlajka nahoru, tak se vám promítnou okamžiky v životě, na které nikdy nezapomenete," pronesl v rozhovoru v pořadu Hokej den poté.

Slavnost si na hrací ploše mohla vychutnat sedmnáctka Haškových blízkých, mezi nimiž nechyběla dcera Dominika, ale také velké postavy českého hokeje Jiří Šejba, Otakar Janecký, osobní trenér slavného gólmana Josef Bruk, Vladimír Martinec či bývalý kouč Pardubic Václav Sýkora. "Nejhezčí bylo, že tam byli lidé, kterým jsem mohl poděkovat a kteří se zasloužili nejvíc o to, že jsem v životě dosáhl tolika úspěchů," prohlásil.

Jaromír Jágr: "Všichni, co Dominika známe, dobře víme, že toto není jeho poslední zápas, ale je to jeho první zápas k nové přípravě, která má vyvrcholit na olympijských hrách v roce 2018. Já i Dominik jsme se domluvili, že tam ukončíme své reprezentační kariéry. Dominiku, hodně štěstí a čapej!"

Martin Střída, dvojnásobný mistr ligy: "Svým přístupem k tréninku a vírou ve vítězství jsi dokázal tu naši hokejovou partu dohnat k těm největším hokejovým výkonům."

Chris Chelios, spoluhráč z Detroitu: "Jsi výborný kamarád a spoluhráč. Je paráda, že vyřadí tvůj dres. Už se nemůžu dočkat, až tě uvidím v Síni slávy."

Patrik Eliáš, spoluhráč z reprezentace: "Chci ti pogratulovat k tomuto ocenění, popřát hodně štěstí, poděkovat za reprezentaci českého hokeje nejen u nás, ale i v NHL. Jediné, co mě mrzí, je, že jsem ti nikdy nedal gól."

Zdeněk Uher, trenér: "Všichni víme, co dokázal v NHL, přestože začátky neměl lehké. Přesto se svým přístupem a uměním dokázal zařadit mezi nejlepší brankáře světa."

Včerejší zdravice Jaromíra Jágra, která se promítala nad kluzištěm, ho pobavila. Nynější hvězda New Jersey totiž prohlásila, že se oba potkají na olympijských hrách za pět let. "Vím, že pár slavných hráčů si nechalo vytáhnout dres a vrátili se. Ale já už jsem se takhle rozhodl. Dres už je vytažen u střechy a já si už budu chodit hrát s kamarády. Ne už v brance, tam jsem prožil spoustu let, teď hraju v útoku nebo v obraně," podotkl Hašek.

Žijící gólmanská legenda si vážila i slov Martina Střídy, někdejšího spoluhráče z Pardubic. Podle něj Hašek dokázal strhnout kabinu svým nadšeným projevem. "Že člověk nejen na ledě dokáže chytnout šance, ale že dokáže nadšením strhnout spoluhráče – taková věc pro mě vždycky byla důležitá," zdůraznil gólman.

Hašek se vyvěšení dresu ke stropu haly po vzoru NHL dočkal poprvé. Bylo příznačné, že se tomu tak stalo v pardubické hale. "Nikdy jsem nepřemýšlel o tom, že bych mohl v Čechách nastoupit v jiném než pardubickém dresu," řekl.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články