Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Paralympijský magazín

Furcha nabídky z KHL nezaujaly, míří proto chytat do Švédska. Jeřábek se vrací do Podolsku

Po čtyřech letech opouští Dominik Furch Kontinentální ligu. Devětadvacetiletý brankář měl totiž k dispozici nabídky hlavně z méně atraktivních klubů. Nyní tak bude Furch působit ve Švédsku, kde podepsal roční kontrakt s týmem Örebro HK. Naopak zpět do KHL jde obránce Jakub Jeřábek, hrát bude opět za Podolsk.

Dominik Furch
zdroj: ČTK/ITAR-TASS/ autor: Dmitry Feoktistov

"Dominik dlouhodobě potvrzuje své kvality, v KHL si vybudoval skvělé jméno. V tuto chvíli však byly v Rusku k dispozici především nabídky z klubů, u kterých se očekává umístění spíše v dolní polovině tabulky," uvedl hráčův zástupce Robert Spálenka.

Örebro má naproti tomu nejvyšší ambice a o Furcha mělo zájem již delší dobu. "Vyhlídli si jej na pozici jedničky, původně usilovali o jeho zapojení k týmu již na konci této sezony," řekl Spálenka.

Ve švédském klubu po sezoně skončili Jhonas Enroth, Stefan Stéen i Eero Kilpeläinen, kteří za Örebro chytali v minulé sezoně.

Více o hráčských přestupech v novém dílu Hokej fokus podcastu:

Furch, odchovanec Kobry Praha, chytal v extralize za Slavii, v roce 2015 odešel do KHL a tři sezony působil v Omsku. V tomto ročníku hájil účastník olympijských her v Pchjongčchangu a dvou světových šampionátů barvy Čerepovce.

"Dominik si chce vyzkoušet novou soutěž, novou životní zkušenost. Navíc má stále sportovní sen v podobě angažmá v NHL, švédská nejvyšší soutěž je v současné chvíli pro severoamerický trh tou nejzásadnější," dodal Spálenka.

"V Čerepovci se poslední rok nedařilo týmu dle představ, upřímně, rád bych se pohyboval v jiných patrech tabulky. Zároveň mě láká nové prostředí, nová liga. Ta švédská se řadí mezi top soutěže Evropy, v tomto směru jsem měl rozhodování ulehčené," uvedl Furch, který poukázal na velký zájem švédského klubu. "Několikrát se mnou mluvili a vysvětlovali mi moji pozici i budoucí směřování klubu. Mám z toho dobrý pocit," řekl.

Zároveň věří, že mu angažmá ve Švédsku může pomoct v cestě do zámoří. "Ten sen jsem nikdy nevzdal a nevidím k tomu důvod ani nyní. Švédská liga je hodně sledována, já se pořád cítím mladý. Brankáři navíc dozrávají později, takže několik let aktivní kariéry mi ještě zbývá. V prvé řadě se ale chci napevno prosadit v dresu Örebro a klubu reálně pomoci. Všechno ostatní by přišlo později," uvedl Furch.

Do KHL se naopak přesouvá Jeřábek

Jakub Jeřábek se po dvou letech vrací do Kontinentální ligy. Sedmadvacetiletý český reprezentant a člen kádru připravujícího se na mistrovství světa bude opět oblékat dres Podolsku, se kterým podepsal roční smlouvu.

Odchovanec Plzně hrál za Viťaz už v sezoně 2016/17, kdy se představil i v Utkání hvězd KHL. Následně podepsal smlouvu s Montrealem a zamířil do NHL. Za Canadiens ale odehrál jen 25 utkání a poté byl vyměněn do Washingtonu, kde přidal včetně play-off dalších 13 utkání a podílel se i na zisku Stanleyova poháru. Jeho jméno ale na poháru chybí, neboť Jeřábek nesplnil podmínky pro vyrytí.

Loni účastník mistrovství světa z let 2016 a 2017 podepsal smlouvu s Edmontonem, ale ještě před začátkem sezony byl vyměněn do St. Louis. Za Blues odehrál jen jedno utkání, jinak působil na farmě v nižší AHL. V průběhu dvou let v NHL tak Jeřábek odehrál 39 zápasů s bilancí dvou branek a sedmi asistencí.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články