Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Franzén se trefil pětkrát, skórovali i Plekanec a Michálek

New York - Český hokejový útočník Tomáš Plekanec se v NHL podílel jedním gólem na výhře Montrealu nad Floridou 3:2 a byl vyhlášen nejlepším hráčem zápasu. Za poražené chytal Tomáš Vokoun, ani 37 zákroků však na úspěch nestačilo. Fantastický zápas sehrál ve středu Johan Franzén z Detroitu. Švédský útočník dal při přestřelce s Ottawou pět gólů a výrazně přispěl k výhře 7:5. Dvě branky v dresu Senators vstřelil český útočník Milan Michálek.

Florida v Montrealu po první třetině vedla 1:0, když si v 8. minutě po přihrávce Rostislava Olesze připsal premiérový gól v NHL Scott Timmins. O vyrovnání se postaral až v 25. minutě Jeff Halpern, ve 46. minutě pak Plekanec svou sedmnáctou trefou v sezoně dostal Canadiens do vedení 2:1. O šest minut později přidal třetí branku Brian Gionta a hosté už pak stihli jen snížit. Canadiens bodovali ve dvanáctém z posledních čtrnácti zápasů a posílili své šance na postup do play-off. V tabulce Východní konference přeskočili na šesté příčce New York Rangers a na devátou Carolinu mají náskok sedm bodů.

Naopak Florida prohrála posedmé z posledních osmi zápasů a na osmou Atlantu ztrácí v tabulce stále sedm bodů. Vokoun po utkání nešetřil kritikou. "Nemůžeme čekat, že vyhrajeme venku 1:0. To je prostě nemožné. Musíme proměňovat šance, které si vytvoříme, zvlášť, když soupeři chytá náhradní gólman. Tvrdě jsme makali, ale Montreal byl prostě lepší," uvedl.

Kousek, který se povede jednou za tři roky

Franzén se stal prvním pětigólovým střelcem v NHL po třech letech. Naposledy dal v jednom utkání pět branek Marián Gáborík ještě v dresu Minnesoty v prosinci 2007. Před ním to naposledy dokázal v roce 1996 Sergej Fjodorov. "Mám tuhle arénu rád. A také spoluhráče, kteří mi dnes celý večer jenom nahrávali. Hank (Zetterberg) a Bert (Bertuzzi) vůbec nechtěli střílet a pořád mě někde hledali v lepší pozici." řekl Franzén.

Franzén se poprvé trefil na konci 7. minuty, kdy vyrovnal na 1:1, hned za dalších 48 sekund přidal druhý gól. Hattrick zkompletoval po třiceti sekundách třetí třetiny, kdy dostal svůj tým do vedení 5:4. O 29 sekund později sice svou druhou trefou v zápase vyrovnal Michálek, Franzén ale pokračoval v kanonádě. Ve 48. minutě zaznamenal vítězný šestý gól a 34 sekund před závěrečnou sirénou upravil na konečných 7:5 trefou do prázdné branky při power play Senators.

O čisté konto se dobrovolně připravil brankář Pittsburghu Brent Johnson. Díky jeho 20 zákrokům vyhráli Penguins nad New Yorkem Islanders 3:0, v poslední minutě se však Johnson zapojil do bitky se svým protějškem Rickem DiPietrem a předčasně putoval pod sprchy. Závěrečných sedmnáct sekund tak musel dochytat Marc-Andre Fleury. Poté, co u branky Islanders došlo k hromadné potyčce, přebruslil Johnson celé kluziště, odhodil lapačku s vyrážečkou a vrhl se na DiPietra. Souboj gólmanů ale trval jen chviličku, Johnson se jednou napřáhl a hned po první ráně poslal DiPietra k ledu.

Čisté konto si připsal Roberto Luongo z Vancouveru, který zlikvidoval všech 33 střel Phoenixu a dovedl svůj tým k vítězství 6:0. Canucks tak potvrdili roli nejlepšího týmu v NHL, se 75 body vládnou tabulce Západní konference, lídr z Východu Philadelphie má o čtyři body méně.

Pittsburgh - New York Islanders
zdroj: ČTK/AP autor: AP Photo
Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články