Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Francouz se rozloučil v Čeljabinsku a vyhlíží NHL. V Rusku jsem si sáhl na dno, říká

Pavel Francouz se po skončení sezony v KHL připojil k národnímu týmu, který čeká v Pardubicích turnaj Carlson Hockey Games. Český gólman má za sebou sezonu, jež se zpočátku nevyvíjela podle jeho představ, nakonec ji ale hodnotí jako povedenou. A to především díky účasti na olympijských hrách i úspěchu Čeljabinsku v play-off Kontinentální ligy. Nyní ale českému brankáři v Rusku skončila smlouva a jeho kroky povedou pravděpodobně do vysněné NHL.

Pavel Francouz
zdroj: AP autor: Matt Slocum

Francouz se po sezoně rozloučil s Čeljabinskem, kde strávil uplynulé tři roky. Traktor se letos dokázal probojovat až do semifinále, kde podlehl Kazani. "Sezonu můžu hodnotit kladně, máme bronzovou medaili, to je v takové soutěži velký úspěch. Bylo to určitě pro všechny příjemné, že jsme se dostali až tam. Ale Kazaň byla opravdu lepším týmem a zasloužili si jít do finále," zhodnotil český gólman.

Úvod sezony ale především z jeho pohledu ideální nebyl. Přestože se v říjnu mohl český brankář pyšnit vynikajícími statistikami, čím dál tím více prostoru v brance začal dostávat Vasilij Děmčenko, druhý gólman Čeljabinsku. K situaci se vyjádřil také Josef Jandač, který uvedl, že celou situaci může komplikovat fakt, že trenérem gólmanů se v Čeljabinsku stal Viktor Děmčenko, otec Vasilije. Toto tvrzení ale klub odmítl.

Francouz byl připravený klub opustit a zamířit zpět do české extraligy nebo jinam do Evropy. To mu ale vedení klubu zatrhlo. "Celkově začátek sezony byl složitý. Chtěl jsem odejít, protože jsem nehrál a věděl jsem, že bych mohl pomoci jinde. Oni mi řekli, že mě ale nikam nepustí, byla to patová situace," vzpomínal český hráč na složité období. 

Navíc se blížila olympiáda a český gólman si uvědomoval tíživost celé situace. Na olympiádě bez hráčů ze zámoří měl Francouz velkou šanci si zachytat. "Olympiáda byla jedním z důvodů, proč jsme to začli řešit. Já jsem samozřejmě věděl, že kdybych nechytal, tak bych se na olympiádu nemohl dostat. A tak jsem se rozhodl, že se do toho začne trochu šťourat. Já už jsem byl připravený vrátit se třeba do Čech, do Švýcarska, někam do Evropy, ale hlavně hrát," popsal brankář. 

Situace se začala postupem času zlepšovat, přesto Francouz myslel na odchod jinam. "Pak jsme se začali střídat, dokud jeden vyhrával, tak do tý doby hrál. A potom se to už přehoupávalo na moji stranu. Takže to bylo mnohem veselejší a do play-off už jsem šel jako jednička," vysvětlil.

Přesto, že Francouz nechtěl prozradit detaily, tak skončil nejen v Čeljabinsku, ale také v KHL. Jeho kroky se budou v příští sezoně pravděpodobně ubírat do zámoří. "V Čeljabinsku jsem se rozloučil, všem jsem poděkoval. Určitě tam byly těžké momenty, ale celkově člověk vždycky vzpomíná na to hezčí. Takže s největší pravděpodobností to je můj konec v KHL," vysvětlil český reprezentant.

Cesta do NHL ale nebude jednoduchá. "Myslím si, že nikdo z těch týmů se neodhodlá k tomu, aby se mnou podepsal jednocestný kontrakt, protože nejsem prověřený Severní Amerikou, hraje se tam trošku jiný hokej. Takže si myslím, že v nejlepším případě mě čeká dvoucestný kontrakt a pak budu muset jít na farmu. Tam si budu muset zvykat na místní hokej," řekl Francouz.

NHL je sen, pro který člověk musí něco udělat, říká Francouz 

"Je to samozřejmě můj sen, abych chytal v NHL. Ale určitě nechci vykřikovat, že podepíšu v NHL. Nějaká jednání probíhají, ale je těžké se tam dostat v tomto věku. Ta cesta by byla opět trnitá, ale jde o sen, pro který musí člověk něco udělat. A já si za tím chci jít," ujistil Francouz. 

Tříleté působení v Čeljabinsku bylo pro českého gólmana důležitou hráčskou, ale i životní etapou. Podle svých slov bude na tři roky v Čeljabinsku vzpomínat rád, i když v Rusku zažil těžké chvíle. "Byly tam obrovsky těžké momenty, opravdu jsem si tam v jednu chvíli sáhnul na dno svých psychických sil. Ale jak se říká, co tě nezabije, to tě posílí a to podle mě platí. Jsem teď silnější a odolnějsí a z životního hlediska mě to posunulo dál," zhodnotil Francouz.

Nyní se Francouz s národním týmem připravuje v Pardubicích na turnaj Carlson Hockey Games a následný světový šampionát. Na olympiádě českému výběru medaile unikla, a proto o ni chce znovu zabojovat. "Když se to nepovedlo na olympiádě, tak bychom chtěli udělat nějaký úspěch teď. Ale víme, že konkurence je obrovská, všechny týmy budou v nejsilnějších možných sestavách, takže tady nebudu vyhlašovat nějaké velké plány," řekl český gólman. 

Francouz si chválí přítomnost nezvykle mladých hráčů v národním týmu. Ve svých 27 letech patří v kabině mezi starší hráče. "Já z toho mám docela dobrý pocit, je tu vidět ta dravost. Ti kluci se o místo v sestavě budou rvát na plný pecky a myslím si, že máme hodně talentovaných kluků v českém hokeji. A teď asi přišla jejich chvíle, aby se pomaličku začali začleňovat do národního týmu," dodal na závěr.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články