Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Dohráno

Francouz po nule proti Dánům: Roli trojky pro mistrovství beru

Děčín - Gólman Pavel Francouz nastoupil teprve potřetí od začátku utkání v dresu české reprezentace a podruhé přitom udržel čisté konto. Po nule v loňské premiéře proti Lotyšsku (1:0) v Jindřichově Hradci byl také neprůstřelný v Děčíně proti Dánsku (2:0).

"Nechtěl jsem hlavně na začátku pustit gól, protože to by Dány dostalo do zápasu. Kluci hráli neskutečně dozadu a k ničemu je za celý zápas nepustili. To se mi pak chytalo celkem dobře," pochvaloval si Francouz, který má na kontě i vychytanou výhru z loňské Euro Hockey Challenge proti Německu (3:1). Pak se objevil na mistrovství světa ve Stockholmu na pár vteřin v duelu se Švédskem a na necelých sedm minut s Norskem.

Naposledy chytal Francouz ve skupině o umístění v extralize za Litvínov 16. března, a měl tak ze zápasu po dlouhé pauze obavy. "Je to úplně jiný hokej než ve skupině o udržení. A v ní už jsem moc nechytal, měl jsem angínu, pak jsem přenechal místo Patriku Nechvátalovi. Ta doba bez zápasu byla docela dlouhá, byl jsem celkem nervózní, protože jsem nevěděl, co od toho čekat," přiznal.

"Je to specifické, když chytá v národním týmu, tak se chce každý ukázat, je tam daleko víc tlaku, než když chytá ve svém klubu. Možná jsem se sám dostal pod tlak, jak jsem na to hodně myslel a upínal se k tomu. Zápasů v reprezentaci moc nemám a pro mě je to vždycky svátek. Jsem rád, že to dobře dopadlo," doplnil třiadvacetiletý gólman.

Byl rád, že na čisté konto dosáhl. "Musím přiznat, že mi spadl kámen ze srdce. Až do poslední chvíle jsem se snažil, aby tam nic nepadlo. Chodili do brány, házeli to tam, mohlo se to odrazit někomu od nohou. To by nebylo veselé," uvedl Francouz.

Už ve čtvrtek se dozvěděl, že stejně jako loni pojede na mistrovství světa jako trojka. "Jsem za to ohromně šťastný, budu klukům fandit a podporovat je v jakémkoliv stavu. Všichni jsme si sedli i z osobního hlediska, nebude tam žádný problém. Jsem se svou rolí spokojený, takže tam nebudu dělat žádné rozbroje. Budu hrozně šťastný, že budu moct sledovat zápasy naživo," prohlásil Francouz, který se o své pozici dozvěděl z textových zpráv od přátel. "Pak jsem se z internetu dozvěděl, že nominace je takto daná."

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články