Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Kooperativa NBL 2023/2024

Francouz po návratu do Ústí: V závěru jsem si už ovace užil

Ústí nad Labem - Návrat do Ústí nad Labem, odkud v roce 2012 zamířil na úspěšné angažmá do Litvínova, si vychutnal v dresu české hokejové reprezentace brankář Pavel Francouz. Při výhře nad Německem 7:2 si také zachytal po brzkém konci sezony v ruském Čeljabinsku a také po absenci kvůli zranění zápas po čtvrt roce a mohl si užít aplaus fanoušků.

Pavel Francouz v utkání s Německem
zdroj: ČTK autor: Libor Zavoral

Příznivci Francouzovo jméno vyvolávali už od začátku utkání. "Byl jsem samozřejmě rád a vnímal jsem to, ale snažil jsem se spíš soustředit na hru a užil jsem si ty ovace až v závěru. Myslím si, že sem přijelo i dost lidí z Litvínova, takže to bylo tady na severu Čech takové hezké přivítání," řekl Francouz, který byl loni jednou z hlavních opor Litvínova v cestě za titulem.

Stejně jako řada spoluhráčů se v úvodu vyrovnával s prvním ostrým duelem po několikatýdenní pauze. "Já jsem nad tím teď přemýšlel v kabině a myslím, že u mě je ta zápasová pauza skoro čtvrt roku. Měl jsem v kariéře různá zranění, takže tam už taková pauza byla. Ale dneska to bylo jiné v tom, že jsem byl do toho zápasu ohromně natěšený a v podstatě jsem si ho užíval," podotkl Francouz.

Je nám líto, video expirovalo.
Sestřih a ohlasy utkání Česko - Německo

"Člověk se musí hlavně soustředit na svou hru a nepustit třeba nějaký blbý gól. Kolikrát tam byly situace, kdy tam puk skákal a mohlo se to tam odrazit. S pomocí spoluhráčů a s velkým štěstím jsme to zmákli. Po polovině zápasu už jsme jasně dominovali a pohled zezadu jsem si jen užíval," navázal pětadvacetiletý účastník světových šampionátů z let 2013 a 2014.

Češi počáteční odpor Němců zlomili a mohli se radovat z jednoznačné výhry, i když to dlouho tak nevypadalo. "To je na hokeji krásné, že nikdy nevíte, jak to může dopadnout. Kluci to pak nádherně trefovali. Já jsem většinou stál v ose těch střel a lítalo to na centimetry přesně k tyčkám a nad beton a pro toho gólmana to bylo ohromně těžké," pochválil produktivitu spoluhráčů.

S obránci se po kempu sžíval v prvním duelu za pochodu. "My jsme během kempů obranu ještě extra nepilovali, protože tady ještě není (asistent trenéra) Jarda Špaček, který se tomu většinou věnuje. Dohodli jsme se, že budeme na sebe co nejvíc křičet, protože tu nebyl až takový rachot, a to nám v těch situacích za bránou hodně pomáhalo," dodal Francouz.

Při návratu do Ústí nad Labem, kde je národní tým od pondělního srazu, na své dvouleté působení v prvoligovém Slovanu rád vzpomíná. "Měli jsme včera chvilku s klukama a byli jsme se projít. Znám tady samozřejmě hezké restaurace a kavárny, takže jsem je provedl. I když jedeme třeba autobusem z hotelu na zimák, tak se koukám kolem a vzpomínám, co všechno jsem tady prožil," dodal Francouz.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články