Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
VK Lvi Praha - VK Trox Příbram

Fleury slaví třetí triumf ve Stanley Cupu a je na odchodu do Vegas

Nashville – Jako hotovou věc berou v zámoří odchod gólmana Marka-André Fleuryho z Pittsburghu. Dvaatřicetiletý brankář, který v klubu strávil 14 let a nyní s ním získal potřetí Stanley Cup, předal svůj post symbolicky o devět let mladšímu Mattu Murraymu. Ten stál v brance v závěru úspěšné play-off.

Marc-Andre Fleury
zdroj: ČTK autor: AP Photo/Tom Mihalek

Pittsburgh nebude moci Fleuryho na konci týdne zařadit mezi chráněné hráče před rozšiřovacím draftem, v kterém si bude vybírat tým nováček soutěže Vegas Golden Knights, protože si pojistí Murrayho. V Pittsburghu už s Fleuryho odchodem počítají, protože podle všeho Vegas o jedničku draftu z roku 2003 hodně stojí.  

"Myslím, že jsme společně odvedli dobrou práci při cestě za vítězstvím ve Stanley Cupu. Matt je pro tento tým brankářem budoucnosti. Dnes má co slavit," řekl Fleury serveru nhl.com. Po nedělním vítězství 2:0 na ledě Nashvillu, ke kterému pomohl Murray druhým čistým kontem za sebou a celkově třetím v play-off, došlo k symbolické předávce. Fleury při oslavách na ledě dostal Stanley Cup do ruky jako sedmý po švýcarském obránci Marku Streitovi a předal jej dojatému Murraymu. Ten přišel na řadu před zkušenými hráči, jako jsou Phil Kessel, Patric Hörnqvist nebo Trevor Daley.

"Byl pro mě důležitým mentorem a celé dva roky mě podporoval. Bez něj bych to neměl tak jednoduché. Že mi předal pohár, hodně vypovídá o tom, jaký je. Hodně to pro mě znamená, že to gesto udělal. Jsem velice vděčný, že jsem ho měl po boku jako kamaráda a rádce. Je to skvělý člověk," prohlásil Murray.

Fleury má v Pittsburghu smlouvu ještě na dvě sezony s ročním platem 5,75 milionu dolarů (134,5 milionu korun). Nikdo nepochybuje o tom, že v Pittsburghu končí. "Marc je výjimečný člověk a sportovec. Neznám v profesionálním sportu týmovějšího hráče. Udělal toho pro klub strašně moc. Zaslouží si uznání za to, jak se vyrovnal se svou rolí v loňském play-off. Letos nám vychytal dvě kola a popasoval se s tím, když místo něj naskočil Murray," konstatoval Jim Rutherford, generální manažer Penguins.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články