Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Fischera černá série s Kanadou neděsí. Narazí na sebe úplně jiná mužstva, myslí si

Paříž – Pokud čeští hokejisté narazí v posledních letech na Kanadu, znamená to pro ně porážku. Na javorové listy nestačily už sedmkrát v řadě, ale ani tak černá série nestraší člena českého realizačního týmu Jiřího Fischera. Bývalý obránce, který má na starosti skauting soupeřů, věří, že svěřenci trenéra Josefa Jandače dokážou v Paříži odehrát s obhájci titulu vyrovnanou partii. Ví však, že velký favorit přijel na šampionát opět silný.

"Jsou mladí, mrštní, sebevědomí s pukem. Mají v týmu kluky, kteří jsou silní na puku, mají dobrý balanc. Killorn, Simmonds, Couturier jsou dobří kolem branky, malí mrštnější Marner, Point, Duchene si zase dovolí hodně kolem mantinelu. Na to si budeme muset dát hodně velkého bacha," řekl Fischer v průběhu čtvrtečního kanadského tréninku, který pozorně sledoval.

Vedle toho jsou navíc na soupisce zámořského výběru i hvězdy v čele s Claudem Girouxem, který bude kapitánem týmu, nebo Nathanem MacKinnonem. "Uvidíme, co gólmani. Johnson i Pickard jsou dvojky ve svých klubech," uvedl vítěz Stanleyova poháru z roku 2002 a mistr světa z roku 2005, jenž před dvanácti lety ukončil po zdravotních problémech aktivní kariéru.

Fischera upoutalo i povolání obránce Chrise Leeho z Magnitogorsku. "Obvykle hráče z Evropy na mistrovství neberou," řekl. Spoluhráč Jana Kováře v KHL však na soupisce týmu zatím není, s mužstvem jen trénuje.

Většina hráčů ze současného kanadského výběru má zkušenosti s hrou na širším evropském kluzišti, Fischer je ale zvědavý, jak se to na jejich výkonu projeví. "Může to mít něco do sebe, každopádně na tom hrají jednou za rok. Vždy se snaží eliminovat střední pásmo, nejsou zvyklí hrát přes celou šířku," podotkl.

Důležité podle něj bude, jak k začátku turnaje přistoupí vedení týmu a zkušení trenéři v čele s Jonem Cooperem, který vede v NHL Tampu. "Většinou vše začíná u trenérů, jak tým zorganizují od začátku. Poslední dva turnaje jim vyšly úžasně. V Praze i v Rusku se zlepšovali a hráli výborně," poukázal na předešlé dva kanadské triumfy na MS. Fischer předpokládá, že i letos budou mít výkony mužstva vzestupnou tendenci, a tvrdí proto, že je lepší utkat se s Kanadou na začátku skupiny.

Česká reprezentace prohrála s Kanadou sedmkrát v řadě, poslední výhra se datuje na MS v roce 2010. Podle Fischera to však nic neznamená. "Ani jsem to nevěděl, je to spíše mediální věc," řekl. "Narazí na sebe úplně jiná mužstva než v minulosti. Trenéři se soustředí na každý zápas a hráči mají taky svoji hrdost. Každý den chtějí předvést nejlepší výkon," dodal Fischer.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články